Στα σκαριά διπλό ''χαράτσι'' για τα μπλοκάκια από τον Δεκέμβριο

B2Green avatar
10:36, 29/11/2018
Business > Green Business > Νέα

Στα σκαριά διπλό ''χαράτσι'' για τα μπλοκάκια από τον Δεκέμβριο

Civiltech

Με διπλές εισφορές θα επιβαρυνθούν, πιθανότατα, από τον ερχόμενο μήνα όσοι παράλληλα απασχολούμενοι και αμειβόμενοι με "μπλοκάκι" δήλωσαν υψηλότερο εισόδημα το 2016 σε σχέση με το 2015.

Σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση του ΕΦΚΑ, ολοκληρώθηκε η εκκαθάριση των εισφορών του 2017 για τις παραπάνω κατηγορίες ασφαλισμένων και μεταξύ της Παρασκευής 30ης Νοεμβρίου-Σαββάτου 1ης Δεκεμβρίου θα αναρτηθούν τα σχετικά ειδοποιητήρια.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον ΕΦΚΑ, έως την Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου θα πρέπει να καταβληθούν οι τρέχουσες εισφορών όλων των μη μισθωτών για το μήνα Οκτώβριο του 2018.

Έτσι, σύμφωνα με το πιθανό σενάριο, κατά την ίδια ημερομηνία θα πρέπει να καταβληθεί η πρώτη δόση των αναδρομικών εισφορών για όσους παράλληλα απασχολούμενους και "μπλοκάκηδες" προκύψει χρεωστικό υπόλοιπο από την εκκαθάριση των περσινών εισφορών.

Χρεωστικό υπόλοιπο θα προκύψει για όποιον δήλωσε το 2016 υψηλότερο εισόδημα σε σχέση με το 2015 και έτσι κατέβαλλε το 2017 αναλογικά χαμηλότερες εισφορές από εκείνες που θα έπρεπε.

Η διαφορά μεταξύ των καταβλητέων και καταβληθεισών εισφορών πρέπει πλέον να πληρωθεί. Ωστόσο, η εξόφληση θα γίνει σε πέντε ισόποσες μηνιαίες δόσεις.

Το αντίθετο θα συμβεί για όποιον παράλληλα ασφαλισμένο ή αμειβόμενο με "μπλοκάκι" δήλωσε εισόδημα χαμηλότερο το 2016 σε σχέση με το 2015. Για αυτήν την κατηγορία, θα προκύψει πιστωτικό υπόλοιπο. Έτσι ο ΕΦΚΑ θα πρέπει να τους επιστρέψει τη διαφορά μεταξύ καταβλητέων –καταβληθεισών εισφορών.

Βασικός όρος για την επιστροφή αναδρομικών εισφορών είναι το σχετικό υπόλοιπο να ξεπερνά τα 50 ευρώ και να μην υπάρχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τα ταμεία από πλευράς του δικαιούχου της επιστροφής.

Αν το πιστωτικό υπόλοιπο είναι κάτω από 50 ευρώ, θα συμψηφίζεται με μελλοντικές εισφορές. Αν, επίσης, υπάρχουν οφειλές, αυτές θα συμψηφίζονται με το πιστωτικό υπόλοιπο.

Φυσικά, όποιος δήλωσε το ίδιο εισόδημα το 2016 και το 2015, θα του προκύψει μηδενικό υπόλοιπο και έτσι δεν θα λάβει καμία επιστροφή από τον ΕΦΚΑ, αλλά ούτε και θα κληθεί αναδρομικά να επιστρέψει καμία διαφορά.

Του Δημήτρη Κατσαγάνη

capital.gr

Δωρεάν προσφορές από τους εξειδικευμένους επαγγελματίες του Run My Project by B2Green

B2Green
By B2Green.gr 10:36, 29/11/2018
Ηλεκτρονκές Υπηρεσίες ΤΜΕΔΕ
1st International Biogas Conference
12th International Scientific Conference on Energy and Climate Change
14o ΣΥΝΕΔΡΙΟ «ΑΛΟΥΜΙΝΙΟ & ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ»
B2Green.gr Εγγραφή Newsletter

Επίσημοι Υποστηρικτές Των:

Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών
Ashrae Hellenic Chapter
Ελληνικό Ινστιτούτο Παθητικού Κτιρίου
Association of Energy Engineers - Ελληνικό Παράρτημα
Institute of Zero Energy Buildings
Πανελλήνιος Σύλλογος Πιστοποιημένων Ενεργειακών Επιθεωρητών - ΠΣΥΠΕΝΕΠ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εταιριών Μόνωσης - ΠΣΕΜ
Ένωση Βιομηχανιών Ηλιακής Ενέργειας - ΕΒΗΕ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Διογκωμένης Πολυστερίνης - ΠΑ.ΣΥ.ΔΙ.Π.
Πανελλήνια Ομοσπονδία Εμπόρων & Βιοτεχνών Υαλοπινάκων - ΠΟΕΒΥ
Σύνδεσμος Ελλήνων Κατασκευαστών Αλουμινίου - ΣΕΚΑ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Προστασίας Περιβάλλοντος - ΠΑΣΕΠΠΕ
ΠΟΒΑΣ
ΚΑΠΕ EnergyHUBforALL