Main Menu

εξοικονόμηση - ενέργεια - ΑΠΕ - θέρμανση - δόμηση - περιβάλλον
ενημέρωση - business - τεχνολογία - οδηγός αγοράς


ΠΡΟΣΟΧΗ: Η ροή ενημέρωσης του B2Green έχει μεταφερθεί στο news.B2Green.gr

Digital Engineering

Ρεύμα: Ακλόνητη σε μερίδια αγοράς η ΔΕΗ

Ρεύμα: Ακλόνητη σε μερίδια αγοράς η ΔΕΗ

Civiltech

Μπορεί η ενεργειακή αγορά να εμφανίζει τα πρώτα σημάδια συγκέντρωσης από τις κινήσεις δύο κορυφαίων ομίλων, της Motor Oil και της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ωστόσο η θέση της ΔΕΗ, της δεσπόζουσας εταιρείας του κλάδου παραμένει σχεδόν ακλόνητη.

Ήδη, από τα στοιχεία Οκτωβρίου το μερίδιο της δημόσιας εταιρείας ηλεκτρικής ενέργειας, εμφανίζεται να υποχώρησε μόλις κατά 0,6% στο 78,8%, όταν με βάση τους μνημονιακούς στόχους έπρεπε από τον περασμένο Δεκέμβριο να ήταν στο 75,2% και φέτος να κλείσει στο 62,2%. Αντίθετα, η περσινή χρονιά βρήκε την ΔΕΗ με μερίδιο 85,4%, δηλαδή δέκα ποσοστιαίες μονάδες παραπάνω ενώ είναι εύλογο ότι ούτε ο φετινός στόχος θα επιτευχθεί.

Τη στασιμότητα της αγοράς παραδέχτηκε πρόσφατα και ο γενικός διευθυντής της Protergia ,Nτίνος Μπενρουμπή, ο οποίος τόνισε την ανάγκη ο τομέας της λιανικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας να ανασχεδιαστεί.

«Τα αποτελέσματα μιλούν από μόνα τους καθώς με χίλια ζόρια οι ιδιώτες προμηθευτές έχουν πάρει μερίδιο 20%, ποσοστό που υποδηλώνει πλήρη αποτυχία με βάση το στόχο», ανέφερε σε εκδήλωση του ΙΕΝΕ.

Το στέλεχος του ομίλου Μυτιληναίου επισήμανε μάλιστα ότι χωρίς τις ΝΟΜΕ και την εξαγωγή ενέργειας, πολλοί προμηθευτές θα είχαν σοβαρά οικονομικά προβλήματα και τόνισε ότι από στραβό σχεδιασμό η ΔΕΗ έφτασε να πουλά στις ΝΟΜΕ ενέργεια με κόστος, λίγο χαμηλότερα από την οριακή τιμή συστήματος και να χάνει λεφτά, χωρίς μάλιστα να ανοίγει η αγορά.

Φέτος ωστόσο, σύμφωνα με στοιχεία της ΡΑΕ και παρά τις μεγάλες αδυναμίες της αγοράς, μέχρι τον περασμένο Ιούνιο, 160.000 καταναλωτές άλλαξαν προμηθευτή ρεύματος.
Ένα νούμερο εντυπωσιακό αν αναλογιστούμε ότι όλη την χρονιά πέρσι είχαν μετακινηθεί σε ιδιώτες 186.446.

Το τελευταίο εξάμηνο μικρότερες εταιρείες προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας όπως η NRG και η Green με την επικείμενη πώληση πελατολογίου της στον Ήρωνα, είδαμε να συσπειρώνονται σε μεγάλους ομίλους. Η τάση αυτή είναι φυσικό ότι θα συνεχιστεί σε μια αγορά που έχει αρχίσει να δοκιμάζει τις αντοχές της λόγω εκτίναξης του κόστους παραγωγής αλλά και των αλλαγών που φέρνει στα μερίδια.

Εάν εγκριθεί η εξαγορά του πελατολογίου της Green από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, τότε οι πάνω από 10.000 πελάτες της εταιρείας θα «μετακομίσουν» στην πελατειακή βάση του Ήρωνα. Αυτό θα αυξήσει περαιτέρω το μερίδιο της Ήρων, αυξάνοντας παράλληλα και την απόσταση από την Protergia και την Elpedison.

Με βάση τα τελευταία στοιχεία του χρηματιστηρίου ενέργειας, η κατάταξη των ισχυρών παρόχων έχει αρχίσει για πρώτη φορά να εμφανίζει σημαντικές διαφοροποιήσεις με τον Ήρωνα να ξεπερνά σε μερίδιο το ψυχολογικό όριο του 5%. Το μερίδιό τους βελτίωσαν αντίστοιχα στην αγορά και οι υπόλοιπες εταιρείες. Η Protergia με 4,38% ( από 4,19%), η Elpedison με 3,46% (από 3,16%), η Watt & Volt με 1,71% (από 1,65%), η Volterra με 1,60% (από 1,49%), η ΝRG με 1,39% (από 1,35%), τα ΕΛΤΑ με 1,13% (από 1,11%), η ΚΕΝ με 0,76% (από 0,74%) και η Green με 0,51 (από 0,55%)

της Μαριάννας Τζάννε

newmoney.gr

Δωρεάν προσφορές από τους εξειδικευμένους επαγγελματίες του Run My Project by B2Green

B2Green
By B2Green.gr 09:53, 30/11/2018