Κυκλική οικονομία, ένας μεγάλος στόχος

Κυκλική οικονομία, ένας μεγάλος στόχος

Μετά το πέρας της τουριστικής περιόδου, δημιουργείται ένα πλήθος ερωτημάτων όπως το πως θα διασφαλιστεί το λιγότερο δυνατόν αποτύπωμα από την τουριστική έξαρση στους πόρους μας και στο περιβάλλον .
Ο Τουρισμός, ιδιαιτέρα στα χρόνια της κρίσης, αδιαμφισβήτητα ενισχύει τα μέγιστα την Εθνική Οικονομία, εξασφαλίζει θέσεις εργασίας και αποτελεί τον κύριο σήμερα μοχλό ανάπτυξης .

Όμως πέρα από τα ανωτέρω θετικά, υπάρχει μια μεγάλη πίεση κυρίως στα νησιά, και μεταξύ αυτών και η Κρήτη, που δέχονται τους τρεις- τέσσερεις θερινούς μήνες το βαρύ τουριστικό φορτίο με αποτέλεσμα να δημιουργούνται προβλήματα σε φυσικούς και ενεργειακούς πόρους, όπως το νερό, η ηλεκτροδότηση και παράλληλα η επιβάρυνση στο περιβάλλον από τις μεταφορές, τους ατμοσφαιρικούς ρύπους, τα απορρίμματα κλπ.
Η ασφυκτική πίεση που δέχονται οι νησιώτικες περιοχές σε πολλές χώρες της Μεσογείου και η εύρεση λύσεων αποτέλεσε το θέμα μιας σημαντικής διεθνούς διοργάνωσης με πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που έλαβε χώρα φέτος τον Σεπτέμβριο στα Χανιά με Θέμα ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΗΣ ΚΥΚΛΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ και επαναλαμβάνεται αυτές τις ημέρες στη Ρώμη, με στόχο να ευαισθητοποιηθούν οι Πολίτες και οι Αρχές. 

Στο Συνέδριο συμμετείχαν πάνω από 220 σύνεδροι από 21 χώρες από όλα τα νησιά της Μεσογείου, από Ευρωπαϊκές Υπηρεσίες καθώς και εκπρόσωποι από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων υποστηρίχτηκε από την Περιφέρεια Κρήτης από την ΚΕΔΕ και άλλους Οργανισμούς .

Βασικός κανόνας του Συνεδρίου ήταν ότι πρέπει να αλλάξουμε το πρότυπο της γραμμικής οικονομίας που ισχύει σήμερα δηλαδή παραγωγή-κατανάλωση-απόρριψη. Αυτό να μετατραπεί σε ένα πρότυπο κυκλικής οικονομίας, δηλαδή παραγωγή-επισκευή-επαναχρησιμοποίηση-ανανέωση που σημαίνει να παράγουμε προϊόντα που θα έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και τα οποία στο τέλος του κύκλου της ζωής τους δεν θα είναι απόβλητα αλλά θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως δευτερογενή προϊόντα ή ως πρώτες ύλες για την παραγωγή άλλων υλικών και έτσι θα έχουμε εξοικονόμηση στους πόρους που δεν είναι πλέον ανεξάντλητοι.

Χρειάστηκε να περάσουν πολλά χρόνια για να καταλάβουμε ότι αυτή η κυκλική οικονομία που εφάρμοζαν οι προηγούμενες γενεές, - οι οποίες εκτιμούσαν απεριόριστα όχι μόνο το νερό και δεν το σπαταλούσαν, αλλά ανακύκλωναν τα φθαρμένα ρούχα και τα έκαναν χαλιά, τα υπολείμματα των τροφών τους γινόταν τροφή για τα ζώα τους-, σε εποχές που δεν είχαν υπήρχαν τα πλαστικά (που σήμερα έχουν κατακλύσει τις χωματερές και τις θάλασσες), στην ουσία εφάρμοζαν το σωστό τρόπο διαχείρισης και προστασίας του περιβάλλοντος.

Η Ελλάδα έχει πληρώσει και πληρώνει υψηλά πρόστιμα για τις παράνομες χωματερές και για την διαχείριση βιομηχανικών αποβλήτων που επωμιζόμαστε όλοι μας από την μη ορθολογική χρήση των απορριμμάτων μας. Ακούστηκαν πολλές προτάσεις στο Συνέδριο για να μειώσουμε τα απορρίμματα και τα πλαστικά ,όπως να επιδοτηθούν τα νοικοκυριά από τους Δήμους για την χρησιμοποίηση φίλτρων νερού και δημιουργία δημόσιων βρυσών όπου θα παρέχεται καθαρό πόσιμο νερό για να μην παρουσιάζεται αυτή η άσχημη εικόνα πεταμένα πλαστικά μπουκάλια παντού στους δρόμους στις θάλασσες και στις ακτές.

Υπάρχουν ευαισθητοποιημένες επιχειρήσεις καφετέριες και μπαρ σε όλο τον κόσμο, αλλά και στην Ελλάδα που για τον περιορισμό των πλαστικών παρακινούν τους πελάτες τους να φέρνουν μαζί τους το δικό τους σκεύος (θερμός, σέικερ) και παράλληλα παρέχουν έκπτωση διότι εκατομμύρια πλαστικά ποτήρια μόνο για καφέ και αναψυκτικά πετιούνται και καταλήγουν στην θάλασσα μολύνοντας την ενώ στην συνέχεια διασπώνται και εισέρχονται στην τροφική αλυσίδα των ψαριών και των θαλασσινών, με απρόβλεπτες συνέπειες για την υγεία μας .

Το νερό είναι ο σημαντικότερος φυσικός πόρος ζωής. Με την κλιματική αλλαγή τα φαινόμενα λειψυδρίας και παρατεταμένης ξηρασίας αρχίζουν και γίνονται ασφυκτικά. Ήδη το καλοκαίρι υπήρχαν μεγάλα προβλήματα υδροδότησης και στην Κρήτη. Αυτό μας υποχρεώνει να αλλάξουμε τον τρόπο διαχείρισης του νερού, να το διαφυλάξουμε και να μην το σπαταλάμε. Υπάρχουν τόσοι πολλοί τρόποι εξοικονόμησης νερού που μπορεί να εφαρμόσει ο καθένας μας στο σπίτι του (πχ το νερό από το πλύσιμο των φρούτων και των λαχανικών να χρησιμοποιείται για το πότισμα των φυτών, για τον καθαρισμό του σπιτιού κλπ) για να μην αναγκαστούμε τα επόμενα χρόνια ή να πληρώνουμε εξωφρενικά ποσά για την αφαλάτωση ή να κάνουμε επαναχρησιμοποίηση νερών των μονάδων βιολογικού καθαρισμού για εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα, είτε κατευθείαν στα δίκτυα ύδρευσης, όπως γίνεται σε άλλα κράτη.

Η κομποστοποίηση είναι μια άλλη μέθοδος κυκλικήςοικονομίας.Το 35%-50%των οικιακών απορριμμάτων είναι τα οργανικά (φρούτα, λαχανικά, τσοφλια, καφες, φύλλα, μικρά κλαδια κλπ ). Η πολιτεία οφείλει να δώσει κίνητρα στους πολίτες που διαθέτουν 1μ2 χώμα να αποκτήσουν κάδους κομποστοποιησης περιορίζοντας έτσι την δαπάνη συλλογής-μεταφοράς και απόρριψης απορριμμάτων στους ΧΥΤΑ.Η κομποστοποιηση δίνει την δυνατότητα παράγωγης καλής ποιότητας λιπάσματος για τους κήπους και θα μπορούσε επίσης να εφαρμοστεί στα ξενοδοχεία και στα τουριστικά καταλύματα.

Η επέκταση της τουριστικής περιόδουκαι τους φθινοπωρινούς και χειμερινούς μήνες που δειλά έχει ξεκινήσει θα μπορούσε να συνεισφέρει στην ελάφρυνση της πίεσης της καλοκαιρινής περιόδου, δεδομένου ότι η Κρήτη έχει την δυνατότητα να αναπτύξει και τους διαφόρους τομείς του εναλλακτικού τουρισμού.

Με τον τρόπο αυτό θα γινόταν σωστότερη χρήση των υπαρχόντων πόρων και δεν θα ασφυκτιούσαν οι μόνιμοι κάτοικοι από την μεγάλη συσσώρευση των τουριστών μόνο τους τρεις –τέσσερεις μήνες της καλοκαιρινής περιόδου.

Πρέπει λοιπόν να μπει ο τουρισμός σε πιο σωστές βάσεις διαχείρισης και σ αυτήν την κατεύθυνση πρέπει να συμβάλλει η Πολιτεία, αλλά και όλοι μας, θέλουμε να έχουμε ποιοτικό τουρισμό που θα προσφέρει τα μέγιστα στον τόπο μας. Να ευαισθητοποιηθούμε λοιπόν στον τομέα της κυκλικής οικονομίας που είναι πλέον απαραίτητη για την εξοικονόμηση πόρων και την προστασία του περιβάλλοντος.

Άννα Ι. Πίτερη

goodnet.gr

Δωρεάν προσφορές από τους εξειδικευμένους επαγγελματίες του Run My Project by B2Green

B2Green
By B2Green.gr 17:22, 02/12/2018
1st International Biogas Conference
12th International Scientific Conference on Energy and Climate Change
14o ΣΥΝΕΔΡΙΟ «ΑΛΟΥΜΙΝΙΟ & ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ»
B2Green.gr Εγγραφή Newsletter

Επίσημοι Υποστηρικτές Των:

Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών
Ashrae Hellenic Chapter
Ελληνικό Ινστιτούτο Παθητικού Κτιρίου
Association of Energy Engineers - Ελληνικό Παράρτημα
Institute of Zero Energy Buildings
Πανελλήνιος Σύλλογος Πιστοποιημένων Ενεργειακών Επιθεωρητών - ΠΣΥΠΕΝΕΠ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εταιριών Μόνωσης - ΠΣΕΜ
Ένωση Βιομηχανιών Ηλιακής Ενέργειας - ΕΒΗΕ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Διογκωμένης Πολυστερίνης - ΠΑ.ΣΥ.ΔΙ.Π.
Πανελλήνια Ομοσπονδία Εμπόρων & Βιοτεχνών Υαλοπινάκων - ΠΟΕΒΥ
Σύνδεσμος Ελλήνων Κατασκευαστών Αλουμινίου - ΣΕΚΑ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Προστασίας Περιβάλλοντος - ΠΑΣΕΠΠΕ
ΠΟΒΑΣ
ΚΑΠΕ EnergyHUBforALL