Νέα προγράμματα «Εξοικονομώ» θα ζεστάνουν την αγορά

Νέα προγράμματα «Εξοικονομώ» θα ζεστάνουν την αγορά

Civiltech

Με νέα προγράμματα τύπου «Εξοικονομώ» το υπουργείο Ενέργειας επιδιώκει να αναθερμάνει την αγορά.

Έναν τομέα ο οποίος βρίσκεται αρκετά πίσω στη χώρα μας σε σχέση με τις υπόλοιπες ενεργειακές μεταρρυθμίσεις που προωθούνται προσπαθεί να «θέσει σε κίνηση» το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας δημιουργώντας νέα προγράμματα τύπου «Εξοικονομώ» για τις επιχειρήσεις.

Όπως ανακοίνωσε η ηγεσία του ΥΠΕΝ, στο επόμενο διάστημα αναμένονται νέες προκηρύξεις οι οποίες θα αφορούν σε εξειδικευμένα προγράμματα για τον Τουρισμό και τη Βιομηχανία.

Πρόκειται για προγράμματα επιδότησης τα οποία σχεδιάζονται αυτή τη στιγμή με στόχο να αυξηθεί η ενεργειακή αποδοτικότητα και η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων ενώ μια βασική παράμετρος είναι να «αναθερμανθεί» και η αγορά της κατασκευής και των άμεσα και έμμεσα εμπλεκομένων ειδικοτήτων.

Όπως τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Σταθάκης, «στόχος είναι να βελτιώνεται η εξοικονόμηση ενέργειας στο σύνολο των δραστηριοτήτων κατά 1,5%» ενώ μέχρι το 2030, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτη Φάμελλο το 10% του κτηριακού αποθέματος θα αφορά σε ενεργειακά αναβαθμισμένα κτήρια.

Η αγορά ζητά ευελιξία και διάλογο με το υπουργείο

Η αγορά δείχνει να προσδοκά περισσότερα από τα νέα προγράμματα σε σχέση με τα αντίστοιχα προγράμματα (Εξοικονομώ Ι, ΙΙ) που προηγήθηκαν. Ο κ. Παντελής Πατενιώτης, μηχανικός και εκπρόσωπος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Διογκωμένης Πολυστερίνης μιλώντας στο insider.gr αναφέρει ότι για να υπάρξει επιτυχία σε όλα τα επίπεδα, απαιτείται ευελιξία και να εισακουστούν τα αιτήματα της αγοράς, δηλαδή των επαγγελματικών/επιχειρήσεων που θα αναλάβουν τα έργα και των τουριστικών επιχειρήσεων και των βιομηχανιών.

«Το αρμόδιο υπουργείο πρέπει να ακούσει τις προτάσεις μας. Πρόκειται για προγράμματα που δεν έχουν ξανατρέξει και καλό είναι να αποφευχθούν τυχόν αστοχίες. Χρειάζεται ευελιξία στον τρόπο χρηματοδότησης, στις προκαταβολές. Από τα προηγούμενα προγράμματα ελάχιστα αιτήματα της αγοράς ικανοποιήθηκαν. Όταν ο ιδιώτης ή ο επαγγελματίας χρειάζεται αρχικά να δαπανήσει ίδια κεφάλαια και μετά να λάβει την επιδότηση, δεν μιλάμε για ευέλικτα προγράμματα. Οι επιχειρήσεις έχουν πρόβλημα ρευστότητας. Ούτε να δανειστούν μπορούν.

Τα προγράμματα θα πρέπει να σχεδιαστούν με τέτοιον τρόπο ώστε να μην κινδυνεύουν οι επιχειρήσεις να βρεθούν εκτεθειμένες σε περίπτωση που τελικά κάτι δεν εγκριθεί (ενώ θα έχει πληρωθεί) ή σε περίπτωση που δεν έχουν το αρχικό κεφάλαιο για να καλύψουν τις αναβαθμίσεις».

Πένη Χαλάτση

insider.gr

Building Green Open Space 2019
B2Green
By B2Green.gr 19:55, 02/12/2018
Sto Therm

Rizakos
Calda Energy - Aermec
Knauf
NanoDomi
ΟΙΚΟΔΟΜΗ EXPO 2019
14o ΣΥΝΕΔΡΙΟ «ΑΛΟΥΜΙΝΙΟ & ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ»
The Solar Future Greece 2019
B2Green.gr Εγγραφή Newsletter

Επίσημοι Υποστηρικτές Των:

Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών
Ashrae Hellenic Chapter
Ελληνικό Ινστιτούτο Παθητικού Κτιρίου
Association of Energy Engineers - Ελληνικό Παράρτημα
Institute of Zero Energy Buildings
Πανελλήνιος Σύλλογος Πιστοποιημένων Ενεργειακών Επιθεωρητών - ΠΣΥΠΕΝΕΠ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εταιριών Μόνωσης - ΠΣΕΜ
Ένωση Βιομηχανιών Ηλιακής Ενέργειας - ΕΒΗΕ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Διογκωμένης Πολυστερίνης - ΠΑ.ΣΥ.ΔΙ.Π.
Πανελλήνια Ομοσπονδία Εμπόρων & Βιοτεχνών Υαλοπινάκων - ΠΟΕΒΥ
Σύνδεσμος Ελλήνων Κατασκευαστών Αλουμινίου - ΣΕΚΑ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Προστασίας Περιβάλλοντος - ΠΑΣΕΠΠΕ
ΠΟΒΑΣ
ΚΑΠΕ EnergyHUBforALL