«Φάμπρικα» οι φωτογραφικές προκηρύξεις στον οδοφωτισμό-Η Μύκονος και η... τεχνογνωσία

«Φάμπρικα» οι φωτογραφικές προκηρύξεις στον οδοφωτισμό-Η Μύκονος και η... τεχνογνωσία

Civiltech

Χωρίς τέλος είναι οι φωτογραφικές προκηρύξεις δήμων σε διαγωνισμούς για οδοφωτισμό, παρά τις συνεχείς καταγγελίες παραγόντων της αγοράς για όσα απίστευτα συμβαίνουν. Την ίδια στιγμή, όμως, καταγράφονται και περιπτώσεις όπου τα δημοτικά συμβούλια, κόντρα στη βούληση του δημάρχου, ακυρώνουν τέτοιους διαγωνισμούς υπό τον φόβο των διώξεων, καθώς στις περισσότερες περιπτώσεις οι δήμοι ακριβοπληρώνουν για λαμπτήρες που πωλούνται πολύ φθηνότερα στο εμπόριο.

Τελευταίο κρούσμα στη σωρεία φωτογραφικών προκηρύξεων του είδους φαίνεται να είναι η δημοτική αρχή της Μυκόνου η οποία προκήρυξε διαγωνισμό για την αντικατάσταση των λαμπτήρων οδοφωτισμού με λαμπτήρες LED, προϋπολογισμού 2,57 εκατ. ευρώ. Ως ημερομηνία κατάθεσης προσφορών στο συγκεκριμένο διαγωνισμό έχει οριστεί η Δευτέρα 24 Δεκεμβρίου, δηλαδή η παραμονή των Χριστουγέννων.

Στο σχετικό τεύχος δημοπράτησης αναφέρεται πως οι υποψήφιοι θα πρέπει να προσκομίσουν σύμβαση έργου για την προμήθεια και εγκατάσταση φωτιστικών «σε νησιωτική περιοχή»! Φαίνεται πως τα φωτιστικά και οι ιστοί εγκαθίστανται διαφορετικά στην ηπειρωτική χώρα…

Στην ίδια προκήρυξη αναφέρεται, επίσης, πως στην ομάδα έργου των υποψηφίων θα πρέπει να συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, και δύο μηχανικοί ο ένας εκ των οποίων «θα πρέπει να έχει συμμετάσχει ως υπεύθυνος έργου σε τουλάχιστον δέκα επιτυχώς υλοποιημένα έργα στον τομέα της ανάπτυξης συστημάτων έξυπνων πόλεων»! Αλλά και ο άλλος μηχανικός πρέπει να έχει συμμετάσχει, ως μέλος της ομάδας έργου, σε «τουλάχιστον πέντε επιτυχώς υλοποιημένα έργα στον τομέα της ανάπτυξης συστημάτων έξυπνων πόλεων»!

Τρέχουν να ακυρώσουν διαγωνισμό στις Σοφάδες

Ενδεικτική της κατάστασης στα έργα οδοφωτισμού ανά την Ελλάδα, που έχει περιγράψει πολλές φορές το Euro2day.gr, είναι και η απόφαση που έλαβε στις 27 Νοεμβρίου το δημοτικό συμβούλιο Σοφάδων, για ανάκληση προηγούμενης απόφασης που αφορούσε την υπογραφή σύμβασης για το έργο οδοφωτισμού.

Μάλιστα, στην απόφαση αναφέρεται πως ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου καλείται να στείλει άμεσα με “courier και fax” την απόφαση αναστολής στο Ελεγκτικό Συνέδριο το οποίο επρόκειτο να εγκρίνει τη σύμβαση. Γιατί; Επειδή διαπιστώθηκε εκ των υστέρων πως, μεταξύ άλλων, «η προσφορά δεν είναι συμφέρουσα από οικονομική άποψη».

Σύμφωνα με την εισήγηση που εγκρίθηκε από το δημοτικό συμβούλιο Σοφάδων, «ο διαγωνισμός για την προμήθεια των LED κατέληξε στην αξιολόγηση μιας μόνο προσφοράς και με ποσοστό έκπτωσης 8,69%», ενώ «η περίπτωση του Δ. Σοφάδων αναφέρεται πλέον στα ενεργειακά συνέδρια ως παράδειγμα προς αποφυγή. Κι αυτό γίνεται γιατί, όπως είχαμε προειδοποιήσει δεν εξασφάλισε η δημοτική αρχή όρους και κανόνες που θα προσέλκυαν περισσότερες εταιρείες, που θα ενίσχυαν δηλαδή τον ανταγωνισμό».

Οσο για τις τιμές, «τη λάμπα LED των 110-150W με τα ίδια ακριβώς χαρακτηριστικά σε ένα εύρος τιμής 150-260 ευρώ ανά τεμάχιο όταν εμείς μετά το διαγωνισμό θα την πληρώσουμε 741 ευρώ περίπου» (!), ενώ «τη λάμπα LED των 80-110W με τα ίδια ακριβώς χαρακτηριστικά σε ένα εύρος τιμής 140-260 ευρώ ανά τεμάχιο όταν εμείς μετά το διαγωνισμό θα την πληρώσουμε 486 ευρώ περίπου».

Με βάση την ίδια εισήγηση προς το δημοτικό συμβούλιο, η προκήρυξη που ακυρώνεται «περιλαμβάνει όρους παράνομους, καταχρηστικούς και "φωτογραφικούς", ενάντια στις αρχές της ίσης μεταχείρισης των προμηθευτών.

Παραδείγματος χάρη, στην παράγραφο 2.2.6 (α) η διακήρυξη αναφέρει: «οι οικονομικοί φορείς απαιτείται: ...κατά τη διάρκεια της προηγούμενης τριετίας να έχουν εκτελέσει τουλάχιστον 15 συμβάσεις προμήθειας του ίδιου αντικειμένουτων οποίων το συνολικό ύψος να καλύπτει τουλάχιστον το 100% του προϋπολογισμού...». Δηλαδή, ένας οικονομικός φορέας που έχει εκτελέσει τα τρία προηγούμενα χρόνια 14 συμβάσεις προμήθειας του ίδιου αντικειμένου ύψους 100.000.000 ευρώ, αποκλείεται από το διαγωνισμό!

Απαράδεκτο ανοσιούργημα και μιλάμε ακόμα για έλεγχο νομιμότητας; Τα παραπάνω αποδεικνύουν ότι η διακήρυξη συντάχθηκε με σκοπό την ανάληψη της προμήθεια από συγκεκριμένο οικονομικό φορέα». Εναντίον ακριβώς ίδιας περίπτωσης διακήρυξης, της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, «κατατέθηκε προσφυγή στην Α.Ε.Π.Π. (σ.σ. Αρχής Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών) η οποία με την 127/2018 απόφαση της ακυρώνει στο σύνολο της την εν λόγω διακήρυξη».

Στην αγορά ελπίζουν πως κάποια στιγμή θα παρέμβουν και τα αρμόδια υπουργεία ώστε να μπει τέλος στη φάμπρικα που είναι κοινό μυστικό εδώ και χρόνια.

Φώτης Κόλλιας
fotisk2@euro2day.gr

euro2day.gr

Building Green Open Space 2019
B2Green
By B2Green.gr 09:04, 05/12/2018
Sto Therm
Rizakos
Calda Energy - Aermec
Knauf
NanoDomi Διαγωνισμός
Συνέδριο Αντισεισμικής Μηχανικής 2019
12th International Scientific Conference on Energy and Climate Change
ΟΙΚΟΔΟΜΗ EXPO 2019
14o ΣΥΝΕΔΡΙΟ «ΑΛΟΥΜΙΝΙΟ & ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ»
B2Green.gr Εγγραφή Newsletter

Επίσημοι Υποστηρικτές Των:

Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών
Ashrae Hellenic Chapter
Ελληνικό Ινστιτούτο Παθητικού Κτιρίου
Association of Energy Engineers - Ελληνικό Παράρτημα
Institute of Zero Energy Buildings
Πανελλήνιος Σύλλογος Πιστοποιημένων Ενεργειακών Επιθεωρητών - ΠΣΥΠΕΝΕΠ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εταιριών Μόνωσης - ΠΣΕΜ
Ένωση Βιομηχανιών Ηλιακής Ενέργειας - ΕΒΗΕ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Διογκωμένης Πολυστερίνης - ΠΑ.ΣΥ.ΔΙ.Π.
Πανελλήνια Ομοσπονδία Εμπόρων & Βιοτεχνών Υαλοπινάκων - ΠΟΕΒΥ
Σύνδεσμος Ελλήνων Κατασκευαστών Αλουμινίου - ΣΕΚΑ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Προστασίας Περιβάλλοντος - ΠΑΣΕΠΠΕ
ΠΟΒΑΣ
ΚΑΠΕ EnergyHUBforALL