Στον «πάγο» τα νοικοκυριά λόγω του ακριβού πετρελαίου

Στον «πάγο» τα νοικοκυριά λόγω του ακριβού πετρελαίου

Λίγα λεπτά διαφορά στην τιμή του πετρελαίου σε σχέση με εκείνη που ίσχυε κατά την έναρξη της περιόδου θέρμανσης δεν φαίνεται να είναι αρκετά για να πείσουν τους καταναλωτές να γεμίσουν τις δεξαμενές τους. Παρά την πτώση της τιμής, η οποία κυμαίνεται αυτή τη στιγμή γύρω στο 1 ευρώ (στη νησιωτική Ελλάδα και στις ορεινές περιοχές φθάνει και τα 1,2 ευρώ), τα νοικοκυριά αδυνατούν να προμηθευτούν έστω και 200 ή 300 λίτρα και αναβάλλουν την απόφαση για το τελευταίο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου.

Η τιμή του πετρελαίου είναι περίπου κατά 5 λεπτά υψηλότερη σε σχέση με πέρυσι, μια περίοδο κατά την οποία επίσης σημειώθηκε μεγάλη πτώση στη ζήτηση η οποία ξεπέρασε το 25%.

Η διεθνής τιμή του πετρελαίου μπρεντ έχει υποχωρήσει κάτω από τα 60 δολάρια το βαρέλι αλλά στην Ελλάδα το φορολογικό καθεστώς το οποίο δεν αναμένεται ότι θα αλλάξει κρατάει την τιμή σε υψηλά επίπεδα καθώς το 50% της τελικής τιμής αφορά σε φόρους οι οποίοι φυσικά δεν επηρεάζονται από τις διακυμάνσεις της διεθνούς τιμής.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στα νησιά και στις ορεινές περιοχές όπου απαιτούνται μεγαλύτερες ποσότητες για την κάλυψη των αναγκών θέρμανσης λόγω των χαμηλότερων θερμοκρασιών.

Άμεση συνέπεια είναι να έχει «παγώσει» και η αγορά εκτός από τα νοικοκυριά καθώς οι πρατηριούχοι αναγκάζονται να διανέμουν μικρές ποσότητες, κάτι που καταντά ασύμφορο για τις επιχειρήσεις του κλάδου.

Από την άλλη, η αύξηση του επιδόματος θέρμανσης με το κονδύλι να φθάνει στα 71 εκατ. ευρώ από τα 56 εκατ. ευρώ που ήταν πέρυσι αναμένεται να «θερμάνει» λίγο την αγορά.

Οι αιτήσεις για επιδότηση υποβάλλονται ηλεκτρονικά µέσωΤaxisnetκαι οι πληρωµές θα γίνουν σε δύο δόσεις, έως το τέλος Ιανουαρίου και έως το τέλος Ιουνίου 2019.

Σημειώνεται ότι οι δικαιούχοι του επιδόµατος πετρελαίου θέρµανσης είναι:

  • Άγαμοι φορολογούμενοι, οι οποίοι κατά το προηγούμενο έτος είχαν ετήσιο συνολικό εισόδημα έως 12.000 ευρώ και κατείχαν αστική ακίνητη περιουσία (κτίσματα και εντός σχεδίου πόλεως οικόπεδα), συνολικής αντικειμενικής αξίας έως 100.000 ευρώ.
  • Έγγαμοι φορολογούμενοι, καθώς και φορολογούμενοι που είναι μέρη συμφώνων συμβίωσης, οι οποίοι το προηγούμενο έτος είχαν ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα έως 20.000 ευρώ και κατείχαν αστική ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας έως 200.000 ευρώ. Το εισοδηματικό όριο των 20.000 ευρώ προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο.
  • Μονογονεϊκές οικογένειες, που κατά το προηγούμενο έτος είχαν ετήσιο συνολικό εισόδημα έως 22.000 ευρώ και κατείχαν αστική ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας έως 200.000 ευρώ. Το εισοδηματικό όριο των 22.000 ευρώ προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο μετά το πρώτο.

insider.gr

Θέλω προσφορά για θέρμανση!

Building Green Open Space 2019
B2Green
By B2Green.gr 09:50, 06/12/2018
Ariston
Calda Energy - Aermec
NanoDomi Διαγωνισμός
Συνέδριο Αντισεισμικής Μηχανικής 2019
12th International Scientific Conference on Energy and Climate Change
ΟΙΚΟΔΟΜΗ EXPO 2019
14o ΣΥΝΕΔΡΙΟ «ΑΛΟΥΜΙΝΙΟ & ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ»
B2Green.gr Εγγραφή Newsletter

Επίσημοι Υποστηρικτές Των:

Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών
Ashrae Hellenic Chapter
Ελληνικό Ινστιτούτο Παθητικού Κτιρίου
Association of Energy Engineers - Ελληνικό Παράρτημα
Institute of Zero Energy Buildings
Πανελλήνιος Σύλλογος Πιστοποιημένων Ενεργειακών Επιθεωρητών - ΠΣΥΠΕΝΕΠ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εταιριών Μόνωσης - ΠΣΕΜ
Ένωση Βιομηχανιών Ηλιακής Ενέργειας - ΕΒΗΕ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Διογκωμένης Πολυστερίνης - ΠΑ.ΣΥ.ΔΙ.Π.
Πανελλήνια Ομοσπονδία Εμπόρων & Βιοτεχνών Υαλοπινάκων - ΠΟΕΒΥ
Σύνδεσμος Ελλήνων Κατασκευαστών Αλουμινίου - ΣΕΚΑ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Προστασίας Περιβάλλοντος - ΠΑΣΕΠΠΕ
ΠΟΒΑΣ
ΚΑΠΕ EnergyHUBforALL