Δεν τράβηξε το πρόγραμμα που έκανε τα μπλοκάκια... μισθωτούς

B2Green avatar
09:01, 07/12/2018
Business > Μηχανικοί > Νέα

Δεν τράβηξε το πρόγραμμα που έκανε τα μπλοκάκια... μισθωτούς

Civiltech

Δραστικό περιορισμό των ωφελούμενων του προγράμματος που αφορά την μετατροπή της απασχόλησης με “μπλοκάκι” σε μισθωτούς, προβλέπει κοινή απόφαση των υπουργείων Εργασίας και Οικονομικών.
(Δείτε σχετικά: Πώς θα γίνει η εκκαθάριση εισφορών παράλληλα απασχολούμενων - μπλοκάκηδων)

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που “πολυδιαφυμήστηκε” τον Οκτώβριο του 2017, καθώς θα αφορούσε δυνητικά 40.000 ωφελούμενους. Προϋπόθεση οι εργοδότες να δεχτούν να μετατρέψουν την απασχόλησή σε μισθωτή.

Η νέα απόφαση, έρχεται ένα χρόνο μετά, και ρίχνει τους ωφελούμενους σε μόλις 2.000 άτομα. Αντίστοιχα μειώνεται και ο προϋπολογισμός του προγράμματος, από τα 156,8 εκατ. ευρώ, σε 10 εκατ., εκ των οποίων μόλις 300.000 ευρώ θα δοθούν εντός του 2018.

Το πρόγραμμα επιδότησης με έως και 350 ευρώ το μήνα, των εργοδοτών που θα δεχθούν να μετατρέψουν τους απασχολουμένους με δελτίο παροχής υπηρεσιών (μπλοκάκι) σε μισθωτούς με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας είχε εξαγγείλει πανηγυρικά ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά την επίσκεψή του στο υπουργείο Εργασίας, το Καλοκαίρι του 2017.

Ήρθε, δε, να “καλύψει” το φαινόμενο της ψευδούς αυτοαπασχόλησης που στο παρελθόν, είχε λάβει μεγάλες διαστάσεις καθώς στηρίχθηκε στην παράκαμψη όλου του θεσμικού πλαισίου προστασίας της εργασίας εις βάρος του εργαζομένου, σε ό,τι αφορά ωράρια, μισθούς, επιδόματα, δώρα εορτών, άδειες κ.λπ.

Αυτό είναι βέβαια και το ουσιαστικότερο πρόβλημα στην υλοποίηση του συγκεκριμένου προγράμματος, στο οποίο εκ του αποτελέσματος, αρνήθηκαν να συμμετάσχουν οι εργοδότες. Και αυτό, γιατί ενώ αναγνωρίζει ένα σοβαρό και υπαρκτό πρόβλημα, αυτό της υποκατάστασης της μισθωτής εργασίας με την ψευδο-αυτοαπασχόληση, δεν επιβάλει την εφαρμογή της ισχύουσας εργατικής νομοθεσίας. Πριμοδοτεί όσους παρανομούν, υπό την προϋπόθεση να μετατρέψουν την ψευδώς δηλωμένη αυτοαπασχόληση σε αυτό που πραγματικά είναι, δηλαδή σε μισθωτή εργασία.

Έτσι, με την κοινή υπουργική απόφαση που υπογράφουν ο υφυπουργός Εργασίας Νάσος Ηλιόπουλος και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, από τον Οκτώβριο του 2018, και η οποία δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ στις 3 Δεκεμβρίου, το πρόγραμμα περιορίζεται δραστικά. Από το αρχικό κονδύλι της τάξης των 156,8 εκατ. ευρώ, απομένουν μόλις 10 εκατ. ευρώ ενώ οι δυνητικοί δικαιούχοι του, μειώνονται από τους 40.000 σε μόλις 2.000.

Ειδικότερα, για το 2018 προβλέπονται 300.000 ευρώ (έναντι 60 εκατ. ευρώ), για το 2019 θα δοθούν 2 εκατ. ευρώ (αντί για 60 εκατ. ευρώ) και για το 2020 προβλέπονται 7,7 εκατ. ευρώ (αντί για 36,8 εκατ. ευρώ).

Στην υπουργική απόφαση μάλιστα, τα συναρμόδια υπουργεία υποστηρίζουν ότι η μείωση των κονδυλίων οφείλεται στην ανάγκη αναδιαμόρφωσης και ανακατανομής των προϋπολογισθεισών δαπανών κατ’ έτος έως το 2020, καθώς και στην ανάγκη ύπαρξης ανοιχτών προγραμμάτων προώθησης της απασχόλησης.

Όπως και στην αρχική εκδοχή του, το πρόγραμμα θα έχει διάρκεια 12 μήνες, με υποχρέωση των εργοδοτών να διατηρήσουν τον εργαζόμενο στη θέση του για άλλους 6 μήνες.

Όσο για την επιδότηση, αυτή αφορά τις μηνιαίες εργοδοτικές εισφορές για διάστημα 12 μηνών, καθώς και των αναλογούντων εργοδοτικών εισφορών των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα και του επιδόματος αδείας, σύμφωνα με το χρονικό διάστημα απασχόλησης και με ανώτατο όριο τα 350 ευρώ για κάθε μήνα πλήρους απασχόλησης.

Ρούλα Σαλούρου
salourou@euro2day.gr

euro2day.gr

Building Green Open Space 2019
B2Green
By B2Green.gr 09:01, 07/12/2018
Ηλεκτρονκές Υπηρεσίες ΤΜΕΔΕ

12th International Scientific Conference on Energy and Climate Change
ΟΙΚΟΔΟΜΗ EXPO 2019
14o ΣΥΝΕΔΡΙΟ «ΑΛΟΥΜΙΝΙΟ & ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ»
B2Green.gr Εγγραφή Newsletter

Επίσημοι Υποστηρικτές Των:

Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών
Ashrae Hellenic Chapter
Ελληνικό Ινστιτούτο Παθητικού Κτιρίου
Association of Energy Engineers - Ελληνικό Παράρτημα
Institute of Zero Energy Buildings
Πανελλήνιος Σύλλογος Πιστοποιημένων Ενεργειακών Επιθεωρητών - ΠΣΥΠΕΝΕΠ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εταιριών Μόνωσης - ΠΣΕΜ
Ένωση Βιομηχανιών Ηλιακής Ενέργειας - ΕΒΗΕ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Διογκωμένης Πολυστερίνης - ΠΑ.ΣΥ.ΔΙ.Π.
Πανελλήνια Ομοσπονδία Εμπόρων & Βιοτεχνών Υαλοπινάκων - ΠΟΕΒΥ
Σύνδεσμος Ελλήνων Κατασκευαστών Αλουμινίου - ΣΕΚΑ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Προστασίας Περιβάλλοντος - ΠΑΣΕΠΠΕ
ΠΟΒΑΣ
ΚΑΠΕ EnergyHUBforALL