Η απανθρακοποίηση σπρώχνει πολλά νησιά του κόσμου στη λύση της γεωθερμίας

Η απανθρακοποίηση σπρώχνει πολλά νησιά του κόσμου στη λύση της γεωθερμίας

Τα βλέμματα είναι στραμμένα τις τελευταίες ημέρες στο Κατοβίτσε της Πολωνίας, όπου διεξάγονται συζητήσεις σε σχέση με τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής και τους τρόπους αντιμετώπισής της. Ιδιαίτερη μνεία γίνεται στην ανάγκη να ενισχυθούν οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στο ενεργειακό μίγμα. Με φόντο τις συζητήσεις αναθερμαίνεται το ενδιαφέρον για τη χρήση της γεωθερμίας.

Η γεωθερμική ενέργεια παρέχει σήμερα περίπου ένα ποσοστό της τάξης του 10% της παγκόσμιας ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά η θέση της στους χάρτες των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας πρόκειται να αυξηθεί σημαντικά τα επόμενα χρόνια. Η Ισλανδία τροφοδοτείται σχεδόν εξ ολοκλήρου από τη γεωθερμική ενέργεια, ενώ πολλές χώρες του κόσμου αρχίζουν και αξιοποιούν τα γεωθερμικά πεδία.

Ένα πρόσφατα δημοσιευμένο άρθρο της EniDay, αναφέρει πώς η γεωθερμική ενέργεια βοήθησε το νησί Terceira στις Αζόρες να πετύχει τους στόχους του για καθαρή ενέργεια. Στο νησί κατασκευάστηκε ένας σταθμός που παράγει 4 MW ηλεκτρικής ενέργειας από γεωθερμία, ο οποίος έχει καταφέρει να λειτουργεί μόνο με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα thinkgeoenergy τα ορυκτά καύσιμα αποτελούν βασική πηγή ενέργειας για τα νησιά. Ωστόσο επιβαρύνουν σε μεγάλο βαθμό τους κατοίκους τους. Στην Καραϊβική και άλλες ομάδες νησιών, όπως στον Ειρηνικό οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας για τις επιχειρήσεις και τα σπίτια ξεπερνούν τα 0,50 δολάρια/ kWh. Επομένως, είναι αντιληπτό γιατί αρχίζουν να στρέφονται οι κάτοικοι των νησιών σε άλλες λύσεις.

Για τους παραπάνω λόγους, η γεωθερμική, ως πηγή ενέργειας αποτελεί μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα πηγή ενέργειας για πολλά νησιά στην Καραϊβική, στον Ειρηνικό και στις Αζόρες. Η γεωθερμία παρέχει μια οικονομικά αποδοτική λύση ενέργειας που παρέχει ηλεκτρική ενέργεια όλο το εικοσιτετράωρο και αυτό χωρίς κόστος καυσίμων. Σήμερα, οι Αζόρες διαθέτουν ήδη πέντε γεωθερμικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής, οι οποίες παρέχουν περίπου το 50% της ηλεκτρικής ενέργειας στο νησί. Επιπλέον στη Γουαδελούπη, ένα εργοστάσιο γεωθερμικής ενέργειας παράγει ηλεκτρική ενέργεια, ενώ πολλά άλλα νησιά σχεδιάζουν να αναπτύξουν μονάδες, μεταξύ άλλων ο Άγιος Βικέντιος και το νησί Νέβις.

Την ίδια ώρα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ξεκινήσει μια πρωτοβουλία με τίτλο «Καθαρή Ενέργεια για όλα τα ευρωπαϊκά νησιά», με τη γεωθερμία να βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα των συζητήσεων. Μάλιστα, στις 18 Μαΐου του 2017 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και 14 χώρες της ΕΕ, ανάμεσά τους και η Ελλάδα υπέγραψαν μια πολιτική διακήρυξη για την μετάβαση των χωρών σε πιο φιλικές για το περιβάλλον πηγές ενέργειας. Στόχος να δώσουν έμφαση στην εξέλιξη της τεχνολογίας και στη βελτίωση των συστημάτων που σχετίζονται με τον τομέα της ενέργειας.

του Δημήτρη Αβαρλή

energia.gr

Δωρεάν προσφορές από τους εξειδικευμένους επαγγελματίες του Run My Project by B2Green

Building Green Open Space 2019
B2Green
By B2Green.gr 10:58, 10/12/2018
Συνέδριο Αντισεισμικής Μηχανικής 2019
12th International Scientific Conference on Energy and Climate Change
ΟΙΚΟΔΟΜΗ EXPO 2019
14o ΣΥΝΕΔΡΙΟ «ΑΛΟΥΜΙΝΙΟ & ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ»
B2Green.gr Εγγραφή Newsletter

Επίσημοι Υποστηρικτές Των:

Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών
Ashrae Hellenic Chapter
Ελληνικό Ινστιτούτο Παθητικού Κτιρίου
Association of Energy Engineers - Ελληνικό Παράρτημα
Institute of Zero Energy Buildings
Πανελλήνιος Σύλλογος Πιστοποιημένων Ενεργειακών Επιθεωρητών - ΠΣΥΠΕΝΕΠ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εταιριών Μόνωσης - ΠΣΕΜ
Ένωση Βιομηχανιών Ηλιακής Ενέργειας - ΕΒΗΕ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Διογκωμένης Πολυστερίνης - ΠΑ.ΣΥ.ΔΙ.Π.
Πανελλήνια Ομοσπονδία Εμπόρων & Βιοτεχνών Υαλοπινάκων - ΠΟΕΒΥ
Σύνδεσμος Ελλήνων Κατασκευαστών Αλουμινίου - ΣΕΚΑ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Προστασίας Περιβάλλοντος - ΠΑΣΕΠΠΕ
ΠΟΒΑΣ
ΚΑΠΕ EnergyHUBforALL