Γ.Σταθάκης: οι τιμές παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας υποχώρησαν

Γ.Σταθάκης: οι τιμές παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας υποχώρησαν

«Οι τιμές παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) υποχώρησαν, για πρώτη φορά στα χρονικά, χαμηλότερα από την οριακή τιμή συστήματος, κατά τη δεύτερη διαγωνιστική διαδικασία για αιολικά και φωτοβολταϊκά που πραγματοποιήθηκε προχθές. Αυτό δείχνει ότι οι επενδύσεις ΑΠΕ δεν είναι μόνο περιβαλλοντικά ωφέλιμες αλλά είναι και οικονομικά συμφέρουσες, καθώς το κόστος των ΑΠΕ μπορεί, πλέον, να συγκριθεί ευθέως με εκείνο των συμβατικών καυσίμων»

Αυτό τόνισε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, μιλώντας σήμερα στο «Towards 100% Renewable Energy Future Seminar» που συνδιοργάνωσαν η Πρεσβεία της Φινλανδίας και η Wärtsilä Corporation στην Αθήνα.

Η στροφή προς τις ΑΠΕ είναι μονόδρομος και αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα στον εθνικό ενεργειακό σχεδιασμό, σημείωσε ο Υπουργός. Ταυτόχρονα, η Ελλάδα αποτελεί σημείο διασύνδεσης των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) διαμορφώνει έναν σαφή οδικό χάρτη προς ένα μέλλον καθαρής ενέργειας για τη χώρα, με ορίζοντα το 2030, λαμβάνοντας υπόψη τη Συμφωνία των Παρισίων για το Κλίμα και τους φιλόδοξους στόχους της Ε.Ε. Υπό αυτό το πρίσμα κεντρικοί στόχοι του ΕΣΕΚ είναι:

o Η αναδιάρθρωση του ενεργειακού μείγματος μέχρι το 2030, με αύξηση της συμμετοχής των ΑΠΕ (στο 32% στη συνολική κατανάλωση ενέργειας και στο 55%-57% στην ηλεκτροπαραγωγή), περιορισμό του ρόλου του λιγνίτη (στο 17%) και αξιοποίηση του φυσικού αερίου ως σταθεροποιητικό παράγοντα για τη μεταβατική περίοδο

o Η βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης κατά 32,5% στην συνολική κατανάλωση ενέργειας, σε πλήθος κλάδων της οικονομίας (κτήρια, μεταφορές, τουρισμός, βιομηχανία κλπ) με στοχευμένες παρεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης. Αυτό σημαίνει επιτάχυνση του ετήσιου ρυθμού ενεργειακής εξοικονόμησης τουλάχιστον κατά 1,5%

Στη βάση αυτή ο κ. Σταθάκης περιέγραψε τις μεταρρυθμίσεις που προωθήθηκαν το προηγούμενο διάστημα στην ενεργειακή αγορά:

· Την απελευθέρωση των αγορών ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου

· Τη διαμόρφωση του θεσμικού περιβάλλοντος για τη λειτουργία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας εντός του 2019

· Την ολοκλήρωση των ιδιωτικοποιήσεων, με βασική αρχή τη διατήρηση υπό Δημόσιο έλεγχο των υποδομών και δικτύων, διαχωρίζοντας τα εμπορικά τμήματα των επιχειρήσεων που ιδιωτικοποιούνται

Αναφερόμενος στο μεγάλο στόχο του ΕΣΕΚ για διπλασιασμό των ΑΠΕ την επόμενη 10ετία, ο Υπουργός στάθηκε στις πρωτοβουλίες ανάπτυξης των διασυνδέσεων του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας στη νησιωτική χώρα, που μπορεί να απελευθερώσει τεράστιο δυναμικό ΑΠΕ.

Αναφέρθηκε στη διασύνδεση Σύρου – Μυκόνου που έχει ολοκληρωθεί και στην επιτάχυνση των διαδικασιών των δυο επόμενων φάσεων διασύνδεσης των Κυκλάδων, καθώς και στην πρόοδο των δυο διασυνδέσεων της Κρήτης με το ηπειρωτικό σύστημα της χώρας. Η διαδικασία κατασκευής του καλωδίου που θα ενώνει την Πελοπόννησο με την Κρήτη έχει ήδη ξεκινήσει, ενώ το α' τρίμηνο του 2019 θα γίνει ο διαγωνισμός για τη διασύνδεση της Κρήτης με την Αττική. Στόχος είναι το μικρό καλώδιο να έχει ολοκληρωθεί το 2020 και το μεγάλο καλώδιο το 2023, με πολλαπλά οφέλη περιβαλλοντικά και οικονομικά.

Κομβικό σημείο αποτελεί το θεσμικό πλαίσιο για τις Ενεργειακές Κοινότητες, το οποίο ψηφίστηκε πρόσφατα και ανοίγει το δρόμο σε πολίτες, μικρομεσαίες επιχειρήσεις και οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης να κάνουν το μεγάλο βήμα κι από καταναλωτές να γίνουν παραγωγοί ενέργειας, τόνισε ο Υπουργός.

Αναφερόμενος στις πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη των ΑΠΕ σε νησιά τα οποία δεν θα διασυνδεθούν ο κ. Σταθάκης περιέγραψε τις πρωτοβουλίες που έχουν αναπτυχθεί σε συνεργασία με την Ε.Ε. για τα έξυπνα και ενεργειακά νησιά, αξιοποιώντας τις δυνατότητες που προσφέρουν οι νέες τεχνολογίες σε καινοτόμα έργα με πολύ μεγάλη διείσδυση ΑΠΕ.

Κλείνοντας ο Υπουργός τόνισε ότι το ΕΣΕΚ προβλέπει έναν νέο μεγάλο γύρο επενδύσεων στην ενέργεια, της τάξης των 32 δισ. ευρώ, με το μερίδιο των ΑΠΕ να ανέρχεται στα 8,5 δισ. ευρώ.

«Η αποκλιμάκωση του κόστους παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ συμβάλλει καθοριστικά στην ανάπτυξη έργων που περιορίζουν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα», είπε ο κ. Σταθάκης. «Βαδίζουμε τολμηρά, με σχέδιο, ώστε να επιτύχουμε τους στόχους, στη νέα εποχή που ανοίγει στον τομέα της ενέργειας, με ισχυρά περιβαλλοντικά, κοινωνικά και οικονομικά οφέλη»

agrocapital.gr

Κατασκευή φωτοβολταϊκού πάρκου με την αξιοπιστία της ENERGY 4YOU

Building Green Open Space 2019
B2Green
By B2Green.gr 16:26, 14/12/2018
Thermal Drones
NanoDomi Διαγωνισμός
Kostal Solar
12th International Scientific Conference on Energy and Climate Change
ΟΙΚΟΔΟΜΗ EXPO 2019
14o ΣΥΝΕΔΡΙΟ «ΑΛΟΥΜΙΝΙΟ & ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ»
B2Green.gr Εγγραφή Newsletter

Επίσημοι Υποστηρικτές Των:

Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών
Ashrae Hellenic Chapter
Ελληνικό Ινστιτούτο Παθητικού Κτιρίου
Association of Energy Engineers - Ελληνικό Παράρτημα
Institute of Zero Energy Buildings
Πανελλήνιος Σύλλογος Πιστοποιημένων Ενεργειακών Επιθεωρητών - ΠΣΥΠΕΝΕΠ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εταιριών Μόνωσης - ΠΣΕΜ
Ένωση Βιομηχανιών Ηλιακής Ενέργειας - ΕΒΗΕ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Διογκωμένης Πολυστερίνης - ΠΑ.ΣΥ.ΔΙ.Π.
Πανελλήνια Ομοσπονδία Εμπόρων & Βιοτεχνών Υαλοπινάκων - ΠΟΕΒΥ
Σύνδεσμος Ελλήνων Κατασκευαστών Αλουμινίου - ΣΕΚΑ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Προστασίας Περιβάλλοντος - ΠΑΣΕΠΠΕ
ΠΟΒΑΣ
ΚΑΠΕ EnergyHUBforALL