«Κούρεμα» χρεών για 900.000 ελεύθερους επαγγελματίες

B2Green avatar
10:14, 07/01/2019
Business > Green Business > Νέα

«Κούρεμα» χρεών για 900.000 ελεύθερους επαγγελματίες

Civiltech

Τον επανυπολογισµό των ληξιπρόθεσµων ασφαλιστικών οφειλών, µε στόχο την άµεση ρύθµισή τους, ελεύθερων επαγγελµατιών, αυτοαπασχολούµενων και αγροτών, µε «κούρεµα» των προσαυξήσεων έως και 85%, προωθεί η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Το θέµα αναµένεται να τεθεί επί τάπητος µε την έλευση των δανειστών στην Αθήνα το δεύτερο δεκαπενθήµερο του Ιανουαρίου, µε στόχο η ρύθµιση να τεθεί σε εφαρµογή εντός του πρώτου τριµήνου του 2019.

Σύµφωνα µε τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Εργασίας, η ρύθµιση που σχεδιάζει ο αρµόδιος υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Τάσος Πετρόπουλος, αφορά περισσότερους από 900.000 εγκλωβισµένους ασφαλισµένους, οι οποίοι βρίσκονται στη λίστα του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών και κινδυνεύουν µε κατασχέσεις, µε οφειλές περίπου 20 δισ. ευρώ. Η πλειοψηφία των οφειλετών είναι ελεύθεροι επαγγελµατίες (550.000), 350.000 αγρότες και περίπου 20.000 αυτοαπασχολούµενοι. Υπολογίζεται ότι εξ αυτών περίπου 80.000 οφειλέτες είναι ένα βήµα πριν από τη συνταξιοδότηση και, επειδή οφείλουν, δεν έχουν κανένα εισόδηµα. Μετά τον επανυπολογισµό, η νέα οφειλή θα αποπληρωθεί σε κλιµακωτές 36 έως 120 δόσεις, ανάλογα µε τη δυνατότητα του εκάστοτε οφειλέτη. Με το παλαιό καθεστώς, οι ελεύθεροι επαγγελµατίες κατέβαλλαν µέση µηνιαία εισφορά 342 ευρώ, ενώ οι αγρότες κατέβαλλαν 132 ευρώ.

Σύµφωνα µε πληροφορίες της Realnews, ο νέος υπολογισµός των εισφορών για τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης θα περιορίζει την ελάχιστη εισφορά στα 158 ευρώ για ελεύθερους επαγγελµατίες και 58 ευρώ για τους αγρότες. Με αυτό τον τρόπο, η οφειλή για τους ελεύθερους επαγγελµατίες θα κουρευτεί κατά 54% και για τους αγρότες κατά 56%.

Παράλληλα, οι προσαυξήσεις θα µειωθούν κατά 85%.Το οικονοµικό επιτελείο έχει υποβάλει τεκµηριωµένη πρόταση στα τεχνικά κλιµάκια, µε την οποία ζητά τον επανυπολογισµό των οφειλών µε βάση το νέο σύστηµα που προβλέπεται στον νόµο Κατρούγκαλου. Οι δανειστές δεν είναι αρνητικοί στη συγκεκριµένη κυβερνητική πρωτοβουλία, καθώς δεν επηρεάζει το ύψος της συνταξιοδοτικής δαπάνης, αφού οι ασφαλισµένοι θα λάβουν αναλογική σύνταξη σύµφωνα µε το ύψος των εισφορών που θα αποπληρώσουν.

Ποιους αφορά

Ο επανυπολογισµός των ασφαλιστικών εισφορών θα αφορά µόνο όσους δεν µπορούν αποδεδειγµένα να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους µε την προσκόµιση όλων των απαιτούµενων εγγράφων, µεταξύ των οποίων και αποδεικτικά τραπεζικών λογαριασµών. Σε περίπτωση που κάποιος είναι σε ρύθµιση οφειλών και την απολέσει, δεν θα µπορεί να ενταχθεί στον επανυπολογισµό.

Αρµόδιοι στο υπουργείο Εργασίας επισηµαίνουν στην «R» ότι η απαλλαγή από υπέρογκες οφειλές είναι ένα µέτρο ανακούφισης για χιλιάδες ασφαλισµένους που θέλουν να συνεχίσουν τη δραστηριότητά τους, βάζοντας σε δεύτερη µοίρα το ύψος της τελικής σύνταξής τους. Ο επανυπολογισµός, σε συνδυασµό µε τη µείωση των προσαυξήσεων, οδηγεί σε µεγαλύτερο συγκριτικά όφελος για το σύνολο των οφειλετών.

Ο επανυπολογισµός των οφειλών θα βοηθήσει ιδιαίτερα περίπου 80.000 ασφαλισµένους που βρίσκονται ένα βήµα πριν από τη σύνταξη και δεν έχουν κανένα εισόδηµα. Η οφειλή τους θα περιοριστεί σηµαντικά και θα καταστεί εφικτή η ένταξή τους σε µια ρύθµιση η οποία θα µπορεί να εξυπηρετείται µε παρακράτηση ποσού της σύνταξης. Ωστόσο, το τελικό ύψος της σύνταξης θα είναι ανάλογο των ασφαλιστικών εισφορών που θα έχουν καταβάλει στο σύστηµα.

Σηµειώνεται ότι µέχρι σήµερα οι ελεύθεροι επαγγελµατίες που ασφαλίζονταν σε ΟΑΕΕ ή ΕΤΑΑ και όφειλαν πάνω από 20.000 ευρώ (ΟΑΕΕ) ή 15.000 ευρώ (ΕΤΑΑ) δεν µπορούσαν να πάρουν σύνταξη µέχρι να αποπληρώσουν το ποσό που υπερέβαινε τις 20.000 ευρώ ή τις 15.000 ευρώ αντίστοιχα.

ΠΑΡΑ∆ΕΙΓΜΑ

Ενεργός ασφαλισμένος ηλικίας 50 ετών

Ένας ελεύθερος επαγγελµατίας έχει µέχρι τις 31/12/2016 κύρια οφειλή ύψους 50.000 ευρώ και µε τις προσαυξήσεις αγγίζει τις 100.000 ευρώ. Με τη νέα ρύθµιση οι προσαυξήσεις θα µειωθούν κατά 85% και το ποσό που θα αποµείνει προς ρύθµιση θα πέσει στις 57.500 ευρώ. Το όφελος µόνο από τις προσαυξήσεις φτάνει τις 42.500 ευρώ. Μετά τον επανυπολογισµό της οφειλής µε βάση την ελάχιστη εισφορά, που οδηγεί σε µείωση κατά 54%, η συνολική οφειλή θα πέσει στις 26.450 ευρώ. Το όφελος από τον επανυπολογισµό των εισφορών είναι 31.050 ευρώ. Για την αποπληρωµή της οφειλής θα ληφθεί υπόψη το ετήσιο εισόδηµα του οφειλέτη την προηγούµενη χρονιά µε βάση τη φορολογική του δήλωση. Εστω ότι το εισόδηµά του είναι 10.000 ευρώ τον χρόνο. Η εισφορά του από 1/1/2019 θα είναι 175 ευρώ τον µήνα, από 225ευρώ που κατέβαλλε το 2018 (µείωση 22%). Το νέο οφειλόµενο ποσό θα µπορεί να ρυθµιστεί σε 120 δόσεις ύψους 220 ευρώ µηνιαίως. Ετσι ο ασφαλισµένος καταβάλλοντας την τρέχουσα εισφορά και το ποσό της ρύθµισης, δηλαδή 395 ευρώ τον µήνα, θα είναι ενήµερος και θα µπορεί να συνεχίσει τη δραστηριότητά του, χωρίς να κινδυνεύει από κατάσχεση. Το συνολικό όφελος για τον οφειλέτη ανέρχεται σε 73.550 ευρώ.

Διαβάστε εδώ το δημοσίευμα της Realnews

Της Αργυρώς Κ. Μαυρούλη

enikonomia.gr

Δωρεάν προσφορές από τους εξειδικευμένους επαγγελματίες του Run My Project by B2Green

Building Green Open Space 2019
B2Green
By B2Green.gr 10:14, 07/01/2019
Ηλεκτρονκές Υπηρεσίες ΤΜΕΔΕ
12th International Scientific Conference on Energy and Climate Change
ΟΙΚΟΔΟΜΗ EXPO 2019
14o ΣΥΝΕΔΡΙΟ «ΑΛΟΥΜΙΝΙΟ & ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ»
B2Green.gr Εγγραφή Newsletter

Επίσημοι Υποστηρικτές Των:

Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών
Ashrae Hellenic Chapter
Ελληνικό Ινστιτούτο Παθητικού Κτιρίου
Association of Energy Engineers - Ελληνικό Παράρτημα
Institute of Zero Energy Buildings
Πανελλήνιος Σύλλογος Πιστοποιημένων Ενεργειακών Επιθεωρητών - ΠΣΥΠΕΝΕΠ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εταιριών Μόνωσης - ΠΣΕΜ
Ένωση Βιομηχανιών Ηλιακής Ενέργειας - ΕΒΗΕ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Διογκωμένης Πολυστερίνης - ΠΑ.ΣΥ.ΔΙ.Π.
Πανελλήνια Ομοσπονδία Εμπόρων & Βιοτεχνών Υαλοπινάκων - ΠΟΕΒΥ
Σύνδεσμος Ελλήνων Κατασκευαστών Αλουμινίου - ΣΕΚΑ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Προστασίας Περιβάλλοντος - ΠΑΣΕΠΠΕ
ΠΟΒΑΣ
ΚΑΠΕ EnergyHUBforALL