ΔΕΗ: Το χαράτσι του €1 και οι κρυμμένες παγίδες του e-bill *Ποιοι κινδυνεύουν

ΔΕΗ: Το χαράτσι του €1 και οι κρυμμένες παγίδες του e-bill *Ποιοι κινδυνεύουν

Παγίδες κρύβουν οι απόπειρες των καταναλωτών να αποφύγουν το χαράτσι του ενός ευρώ στους έντυπους λογαριασμούς της ΔΕΗ.

Κι αυτός είναι ίσως και ένας λόγος που, όπως αποκάλυψε το Euro2day.gr, μόλις 350.000 πελάτες της (με στοιχεία έως τις 20 Δεκεμβρίου του 2018) σε σύνολο περίπου 7 εκατομμυρίων κατάφεραν να εγγραφούν στην ηλεκτρονική υπηρεσία e-bill και να πετύχουν την αποστολή μόνο μέσω email των λογαριασμών τους γλιτώνοντας έτσι τη χρέωση του ενός ευρώ.

Ειδικότερα, για να αποφύγει ένα νοικοκυριό τη χρέωση του ενός ευρώ ανά έντυπο λογαριασμό ρεύματος που του αποστέλλεται ταχυδρομικώς, θα πρέπει να εγγραφεί στην υπηρεσία e-bill.

Υπάρχουν όμως και κατηγορίες νοικοκυριών ή επιχειρήσεων που επιδίωξαν ή προσπαθούν να αποφύγουν τη χρέωση χωρίς, όμως, επιτυχία. Το πρώτο εμπόδιο που συναντούν είναι η απόρριψη της εγγραφής τους στην ηλεκτρονική υπηρεσία και η ανάγκη επικαιροποίησης στοιχείων.

Σύμφωνα με πηγές του Euro2day.gr, τεράστιος αριθμός των παροχών (ρολογιών) ηλεκτρικής ενέργειας της δημόσιας εταιρίας βρίσκεται σε άλλο όνομα από αυτό που έχει καταχωρηθεί στο πελατολόγιο της εταιρίας. Κάτι τέτοιο, όπως αναφέρουν πηγές από τους κόλπους της Επιχείρησης, τυπικά απαγορεύεται.

Συνεπώς εφόσον κάποιος μπορεί να αποδείξει ότι ανήκει σε εκείνον η παροχή τότε μπορεί να εγγραφεί στο e-bill. Δηλαδή θα πρέπει, από τη στιγμή που δεν είναι ο μετρητής στο όνομά του να τον φέρει.

Κι εδώ είναι που αρχίζουν οι κρυφές χρεώσεις στην προσπάθεια του πελάτη της, να αποφύγει το ένα ευρώ. Για να κάνει λοιπόν τη μεταφορά του μετρητή στο όνομα του θα πρέπει να προσκομίσει νέο πιστοποιητικό από εγκαταστάτη ηλεκτρολόγο. Τότε, αμέσως, αμέσως, έρχεται αντιμέτωπος με μία δαπάνη της τάξης των 40 με 60 ευρώ.

Όταν λοιπόν καταθέσει το πιστοποιητικό και η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος είναι παλιά, κάτι που συμβαίνει στην πλειάδα των περιπτώσεων, τότε καλείται να βάλει και πάλι το χέρι στην τσέπη. Η ΔΕΗ θα του ζητήσει αναπροσαρμογή, δηλαδή αύξηση του ποσού εγγύησης έναντι εκείνης που είχε καταβάλει ο προηγούμενος κάτοχος της παροχής.

Τα χρήματα είναι πολλά και κυμαίνονται ανάλογα με το τιμολόγιο.

Αν κι εφόσον τα κάνει αυτά… τότε μπορεί να υπαχθεί στις υπηρεσίες του e-bill και να αποφύγει τη χρέωση του 1 ευρώ. Αφού βέβαια θα έχει πληρώσει πολλαπλάσιο κόστος για να γλιτώσει μόλις ένα ευρώ ανά έντυπη έκδοση του λογαριασμού.

Χρήστος Κολώνας
x.kolonas@euro2day.gr

euro2day.gr

Δωρεάν προσφορές από τους εξειδικευμένους επαγγελματίες του Run My Project by B2Green

Building Green Open Space 2019
B2Green
By B2Green.gr 09:27, 09/01/2019
12th International Scientific Conference on Energy and Climate Change
ΟΙΚΟΔΟΜΗ EXPO 2019
14o ΣΥΝΕΔΡΙΟ «ΑΛΟΥΜΙΝΙΟ & ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ»
B2Green.gr Εγγραφή Newsletter

Επίσημοι Υποστηρικτές Των:

Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών
Ashrae Hellenic Chapter
Ελληνικό Ινστιτούτο Παθητικού Κτιρίου
Association of Energy Engineers - Ελληνικό Παράρτημα
Institute of Zero Energy Buildings
Πανελλήνιος Σύλλογος Πιστοποιημένων Ενεργειακών Επιθεωρητών - ΠΣΥΠΕΝΕΠ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εταιριών Μόνωσης - ΠΣΕΜ
Ένωση Βιομηχανιών Ηλιακής Ενέργειας - ΕΒΗΕ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Διογκωμένης Πολυστερίνης - ΠΑ.ΣΥ.ΔΙ.Π.
Πανελλήνια Ομοσπονδία Εμπόρων & Βιοτεχνών Υαλοπινάκων - ΠΟΕΒΥ
Σύνδεσμος Ελλήνων Κατασκευαστών Αλουμινίου - ΣΕΚΑ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Προστασίας Περιβάλλοντος - ΠΑΣΕΠΠΕ
ΠΟΒΑΣ
ΚΑΠΕ EnergyHUBforALL