Νέα σύννεφα στο διαγωνισμό για τους λιγνίτες της ΔΕΗ

Νέα σύννεφα στο διαγωνισμό για τους λιγνίτες της ΔΕΗ

Η κατάθεση δεσμευτικών προσφορών στο διαγωνισμό της λιγνιτικής αποεπένδυσης της ΔΕΗ έλαβε τελικώς νέα αναβολή για τις 21 Ιανουαρίου, με τη ΔΕΗ να έχει αποδυθεί σε έναν αγώνα δρόμου προκειμένου να ολοκληρώσει τις εσωτερικές μετακινήσεις - εθελούσιες του προσωπικού, στοχεύοντας να ελαφρύνει τα λειτουργικά κόστη των δύο εταιρειών και να καταστήσει πιο ελκυστική τη συναλλαγή.

Και το ερώτημα πλέον είναι εάν οι τελευταίες κινήσεις και αλλαγές στο SPA διαμορφώνουν ένα θετικό περιβάλλον για την ολοκλήρωση της πώλησης. Πως αντιμετωπίζουν, τα νέα δεδομένα οι επενδυτές;

Οι άμεσα ενδιαφερόμενοι καθώς βρισκόμαστε 10 ημέρες πριν την καταληκτική ημερομηνία τηρούν σιγή ασυρμάτου. Εντούτοις, πηγές κοντά στη συναλλαγή περιγράφουν ένα εξαιρετικά δυσμενές κλίμα. Παρά την τέταρτη παράταση, δεν υπάρχει ουσιαστική βελτίωση στους όρους της αγοραπωλησίας και στη συνολική προσέγγιση. Παρά τις επανειλημμένες αναβολές οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι κανένα από τα βασικά σημεία που προτάθηκαν από την πλευρά των επενδυτών δεν ενσωματώθηκε στο νέο SPA, ενώ παρά τα επανειλημμένα αιτήματα, δεν υπήρξε προσέγγιση για να συζητηθούν οι όποιες ανησυχίες.

Μάλιστα οι ίδιες πηγές με γνώση των δεδομένων του διαγωνισμού εκλαμβάνουν ως τακτική καθυστέρησης το γεγονός ότι ο διαγωνισμός επιχειρείται να συνδεθεί με χρονοβόρες και αβέβαιες διαδικασίες. Χαρακτηριστικά, γίνεται λόγος για την προσπάθεια να συνδεθεί ο διαγωνισμός με την έγκριση από την ΕΕ του ελληνικού σχεδίου για την επάρκεια ισχύος, που δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί πριν το τέλος του 2019. Αλλά και για τις αλλαγές στο εργασιακό, όπως τονίζουν οι ίδιες πηγές, θα πρέπει να φανεί κατά πόσο οι εργαζόμενοι θα αποφασίσουν να συνταξιοδοτηθούν ή να αλλάξουν εργασία αποδεχόμενοι τα προγράμματα εθελούσιας.

Στον αντίποδα, συγκεκριμένες προσθήκες που προτάθηκαν από τους αγοραστές στο SPA δεν έγιναν αποδεκτές και δε συμπεριλήφθηκαν, παρά το γεγονός ότι παρείχαν τις απαιτούμενες ελάχιστες εγγυήσεις για την πραγματοποίηση της αγοραπωλησίας, υποστηρίζουν οι εν λόγω πηγές κοντά στο διαγωνισμό

Με αυτά τα δεδομένα και με βάση το SPA που έχει παρουσιαστεί, η τιμή αγοράς που διαμορφώνεται, προσθέτουν, είναι αρνητική και ως εκ τούτου κανένας ενδιαφερόμενος δεν μπορεί να υποβάλλει δεσμευτική προσφορά που θα είναι βιώσιμη.

Εάν η ΔΕΗ και το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας επιθυμούν να πετύχει ο διαγωνισμός, πρέπει να προχωρήσουν σε περαιτέρω ενέργειες για να επιτευχθεί συμφωνία, είναι το μήνυμα - κλίμα που μεταφέρουν οι ίδιες πηγές.

Του Χάρη Φλουδόπουλου

capital.gr

Δωρεάν προσφορές από τους εξειδικευμένους επαγγελματίες του Run My Project by B2Green

Building Green Open Space 2019
B2Green
By B2Green.gr 09:11, 11/01/2019
12th International Scientific Conference on Energy and Climate Change
ΟΙΚΟΔΟΜΗ EXPO 2019
14o ΣΥΝΕΔΡΙΟ «ΑΛΟΥΜΙΝΙΟ & ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ»
B2Green.gr Εγγραφή Newsletter

Επίσημοι Υποστηρικτές Των:

Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών
Ashrae Hellenic Chapter
Ελληνικό Ινστιτούτο Παθητικού Κτιρίου
Association of Energy Engineers - Ελληνικό Παράρτημα
Institute of Zero Energy Buildings
Πανελλήνιος Σύλλογος Πιστοποιημένων Ενεργειακών Επιθεωρητών - ΠΣΥΠΕΝΕΠ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εταιριών Μόνωσης - ΠΣΕΜ
Ένωση Βιομηχανιών Ηλιακής Ενέργειας - ΕΒΗΕ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Διογκωμένης Πολυστερίνης - ΠΑ.ΣΥ.ΔΙ.Π.
Πανελλήνια Ομοσπονδία Εμπόρων & Βιοτεχνών Υαλοπινάκων - ΠΟΕΒΥ
Σύνδεσμος Ελλήνων Κατασκευαστών Αλουμινίου - ΣΕΚΑ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Προστασίας Περιβάλλοντος - ΠΑΣΕΠΠΕ
ΠΟΒΑΣ
ΚΑΠΕ EnergyHUBforALL