Μέσα στην Άνοιξη η έκδοση οικοδομικών αδειών στο Ελληνικό

Μέσα στην Άνοιξη η έκδοση οικοδομικών αδειών στο Ελληνικό

Civiltech

Ένα ακόμη βήμα προς την κατεύθυνση της πολεοδόμησης του Ελληνικού, κάνει το υπουργείο Περιβάλλοντος, εγκρίνοντας την γεωλογική μελέτη του έργου, που αποτελεί προϋπόθεση για να υποδεχτεί την οικιστική ανάπτυξη, όπως αυτή προβλέπεται από το Σχέδιο Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης του Μητροπολιτικού Χώρου του πρώην αεροδρομίου.

Μετά την γεωλογική μελέτη θα ακολουθήσουν οι πολεοδομικές μελέτες που θα ρυθμίζουν τον χώρο στην περιοχή που προβλέπεται να δομηθεί, στο Πάρκο και στις ζώνες ανάπτυξης που θα φιλοξενήσουν τις επιχειρηματικές δραστηριότητες και το καζίνο.

Η σύνταξη των τριών μελετών, έχει σύμφωνα με πληροφορίες ξεκινήσει και όταν ολοκληρωθεί, θα αρχίσει η διαδικασία σύνταξης της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ). Στη συνέχεια οι μελέτες και η ΜΠΕ θα τεθούν σε δημόσια διαβούλευση για να υποβληθούν τελικά στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου προκειμένου να εκδοθούν τρεις υπουργικές αποφάσεις.

Θα ακολουθήσει η εισήγηση στο Κεντρικό Συμβούλιο Δημόσιας Περιουσίας, το οποίο γνωμοδοτεί προς τους συναρμόδιους υπουργούς για να εκδοθεί η τελική Κοινή Υπουργική Απόφαση με το θεσμικό πλαίσιο και να ξεκινήσουν να εκδίδονται οι οικοδομικές άδειες, ώστε να μπουν οι πρώτες μπουλντόζες στον χώρο του Ελληνικού. Υπηρεσιακοί παράγοντες του ΥΠΕΝ εκτιμούν ότι αν δεν υπάρξουν άλλες καθυστερήσεις η διαδικασία αυτή δεν θα διαρκέσει περισσότερο από τρεις μήνες.

Με βάση τη γεωλογική μελέτη, ακατάλληλες για δόμηση κρίνονται μόνον οι δύο παραρεμάτιες περιοχές, οι οποίες βρίσκονται ανατολικά και δυτικά της έκτασης.

Για τις ειδικές κατασκευές και ιδιαίτερα για τα υψηλά κτίρια που προβλέπεται να κατασκευαστούν από το Σχέδιο Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης (ΣΟΑ), απαιτείται ειδική γεωτεχνική έρευνα και μελέτη.

Στόχος είναι να διευκρινιστούν ζητήματα του εδάφους θεμελίωσης, γεωτεχνικών παραμέτρων σχεδιασμού, η στάθμη θεμελίωσης, η επιτρεπόμενη τάση έδρασης κ.α. Ιδιαίτερα, η γεωτεχνική έρευνα θα πρέπει να περιλαμβάνει ένα πρόγραμμα δειγματοληπτικών γεωτρήσεων, επί τόπου και εργαστηριακών δοκιμών εδαφομηχανικής και βραχομηχανικής και ενδεχομένως δοκιμών με τη χρήση ειδικών γεωφυσικών μεθόδων.

Υπενθυμίζεται ότι προ διμήνου το ΥΠΕΝ με τροπολογία προχώρησε σε σοβαρές αλλαγές στο θέμα της αδειοδότησης στο Ελληνικό με σκοπό την επιτάχυνση των οικοδομικών αδειών. Το υπουργείο με την σύμφωνη γνώμη και της Lamda Development έχει ενοποιήσει τη διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης στο σύνολο του ακινήτου (πάρκο, ζώνες ανάπτυξης) δημιουργώντας ένα πλαίσιο μέσω του οποίου θα αδειοδοτηθούν σε πρώτη φάση κάποιες δραστηριότητες αναλυτικά (υποδομές, πάρκο) και κάποιες άλλες επί της αρχής.

Της Μαριάννας Τζάννε

newmoney.gr

Building Green Open Space 2019
B2Green
By B2Green.gr 09:51, 11/01/2019
Sto Therm
Rizakos
Ηλεκτρονκές Υπηρεσίες ΤΜΕΔΕ
Knauf
Calda Energy - Aermec
12th International Scientific Conference on Energy and Climate Change
ΟΙΚΟΔΟΜΗ EXPO 2019
14o ΣΥΝΕΔΡΙΟ «ΑΛΟΥΜΙΝΙΟ & ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ»
B2Green.gr Εγγραφή Newsletter

Επίσημοι Υποστηρικτές Των:

Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών
Ashrae Hellenic Chapter
Ελληνικό Ινστιτούτο Παθητικού Κτιρίου
Association of Energy Engineers - Ελληνικό Παράρτημα
Institute of Zero Energy Buildings
Πανελλήνιος Σύλλογος Πιστοποιημένων Ενεργειακών Επιθεωρητών - ΠΣΥΠΕΝΕΠ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εταιριών Μόνωσης - ΠΣΕΜ
Ένωση Βιομηχανιών Ηλιακής Ενέργειας - ΕΒΗΕ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Διογκωμένης Πολυστερίνης - ΠΑ.ΣΥ.ΔΙ.Π.
Πανελλήνια Ομοσπονδία Εμπόρων & Βιοτεχνών Υαλοπινάκων - ΠΟΕΒΥ
Σύνδεσμος Ελλήνων Κατασκευαστών Αλουμινίου - ΣΕΚΑ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Προστασίας Περιβάλλοντος - ΠΑΣΕΠΠΕ
ΠΟΒΑΣ
ΚΑΠΕ EnergyHUBforALL