Δοκιμάζονται οι αντοχές του συστήματος ενέργειας

Δοκιμάζονται οι αντοχές του συστήματος ενέργειας

Αγωνία για το πιθανό ενδεχόμενο μη ανταπόκρισης του συστήματος φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού της χώρας στο νέο κύμα κακοκαιρίας που αναμένεται από σήμερα επικρατεί στις αρμόδιες αρχές, καθώς μειώνονται τα αποθέματα λιγνίτη στις αυλές των λιγνιτικών σταθμών της ΔΕΗ και οι μονάδες φυσικού αερίου καλούνται να υποκαταστήσουν το πιθανό έλλειμμα λιγνιτικής παραγωγής τη στιγμή που η Ρεβυθούσα δεν διαθέτει αποθέματα φυσικού αερίου και τα προγραμματισμένα φορτία LNG δεν είναι βέβαιο ότι μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες της αγοράς.

Σε μια προσπάθεια διαχείρισης της κατάστασης η ΔΕΠΑ αναζήτησε και ναύλωσε έκτακτο φορτίο LNG το οποίο αναμένεται να φτάσει στη Ρεβυθούσα στις 24 του μηνός. Την ίδια στιγμή όμως, μια απόφαση της ΡΑΕ προς συμμόρφωση των ηλεκτροπαραγωγών για τη διατήρηση αποθεμάτων ασφαλείας από τις 16 Ιανουαρίου έρχεται μάλλον να επιτείνει το πρόβλημα παρά να το λύσει, αφού θα στερήσει από την αγορά περί τις 67 χιλιάδες κυβικά μέτρα αερίου, κάτι που εκτιμάται ότι θα οδηγήσει το σύστημα σε κατάσταση συναγερμού.

Η ΡΑΕ με τη νέα απόφασή της επισείει την απειλή προστίμων προς τους υπόχρεους ηλεκτροπαραγωγούς για το γεγονός ότι δεν ανταποκρίθηκαν σε προηγούμενη απόφασή της που τους υποχρέωνε να διατηρήσουν αποθέματα ασφαλείας πέντε ημερών. Οπως αποκάλυψε χθες η «Κ» τα αποθέματα αυτά δεν δηλώθηκαν λόγω αδυναμίας της ΔΕΠΑ να δεσμεύσει ποσότητες φυσικού αερίου για τους πελάτες της, η οποία και ζήτησε από τη ΡΑΕ παράταση της σχετικής προθεσμίας για τις 13 Φεβρουαρίου.

Η ΡΑΕ ωστόσο απέρριψε το σχετικό αίτημα και με νέα απόφασή της, επικαλούμενη τον ασφαλή εφοδιασμό της χώρας, προειδοποιεί ότι εάν δεν δεσμευθούν αποθέματα ασφαλείας από τις 16 Ιανουαρίου θα ενεργοποιήσει τις προβλεπόμενες κυρώσεις από τον Κανονισμό. Δεδομένου ότι οι κυρώσεις αυτές προβλέπουν πρόστιμα που φτάνουν μέχρι και το 10% του τζίρου κάθε μονάδας, οι ηλεκτροπαραγωγοί εκτιμάται ότι θα σπεύσουν να δεσμεύσουν ποσότητες, οι οποίες όμως λόγω της στενότητας του συστήματος θα επιτείνουν τα προβλήματα επάρκειας.

Η εξέλιξη αυτή είναι ενδεικτική του κακού προγραμματισμού των εμπλεκόμενων φορέων που στηρίχτηκε στις προβλέψεις του ΔΕΣΦΑ για την έγκαιρη παράδοση της τρίτης δεξαμενής της Ρεβυθούσας, οι οποίες όμως επιβεβαιώθηκαν μόνο ως προς το σκέλος των πολυδιαφημιζόμενων εγκαινίων. Η δεξαμενή παραδόθηκε προς χρήση σχεδόν ένα μήνα αργότερα, προκαλώντας αλυσιδωτά προβλήματα στον προγραμματισμό για την προμήθεια φυσικού αερίου, τα οποία επέτεινε η υψηλή ζήτηση λόγω κακοκαιρίας.

Ετσι, το πολικό ψύχος που εξαπλώθηκε σε όλη τη χώρα βρήκε το σύστημα φυσικού αερίου χωρίς εφεδρείες. Για την κάλυψη της υψηλής ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας τις προηγούμενες ημέρες χρειάστηκε να δουλέψουν στο φουλ όλες οι διαθέσιμες παραγωγικές μονάδες (λιγνιτικές και φυσικού αερίου), ενώ καθοριστική ήταν η συμβολή των αιολικών που λόγω ανέμων είχαν υψηλή απόδοση. Η παρατεταμένη κακοκαιρία ωστόσο στην περιοχή της Πτολεμαΐδας δυσχεραίνει το έργο της εξόρυξης, όπως και η αδυναμία χρήσης των μηχανημάτων λόγω παγετού, με αποτέλεσμα τα αποθέματα λιγνίτη στις αυλές των λιγνιτικών σταθμών της ΔΕΗ να περιορίζονται σημαντικά. Τα σοβαρότερα προβλήματα αντιμετωπίζει ο ΑΗΣ Καρδιάς.

Σε μια προσπάθεια διαχείρισης της κατάστασης η ΔΕΗ περιόρισε τις δύο προηγούμενες ημέρες τα φορτία του σταθμού θέτοντας εκτός λειτουργίας δύο μονάδες. Εάν τα προβλήματα τροφοδοσίας σε λιγνίτη συνεχιστούν το σύστημα δεν είναι βέβαιο ότι θα αντεπεξέλθει στο νέο κύμα κακοκαιρίας και ενδεχομένως να χρειαστούν έκτακτα μέτρα, προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα μπλακ άουτ. Το πρώτο μέτρο, πάντως, που εξετάζουν οι αρμόδιες αρχές είναι η εφαρμογή της διακοψιμότητας, της απελευθέρωσης δηλαδή φορτίων από την ενεργοβόρα βιομηχανία έναντι αποζημίωσης.

ΧΡΥΣΑ ΛΙΑΓΓΟΥ

kathimerini.gr

Θέλω προσφορά για θέρμανση!

Building Green Open Space 2019
B2Green
By B2Green.gr 17:14, 13/01/2019

Ariston
Calda Energy - Aermec
NanoDomi Διαγωνισμός
12th International Scientific Conference on Energy and Climate Change
ΟΙΚΟΔΟΜΗ EXPO 2019
14o ΣΥΝΕΔΡΙΟ «ΑΛΟΥΜΙΝΙΟ & ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ»
B2Green.gr Εγγραφή Newsletter

Επίσημοι Υποστηρικτές Των:

Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών
Ashrae Hellenic Chapter
Ελληνικό Ινστιτούτο Παθητικού Κτιρίου
Association of Energy Engineers - Ελληνικό Παράρτημα
Institute of Zero Energy Buildings
Πανελλήνιος Σύλλογος Πιστοποιημένων Ενεργειακών Επιθεωρητών - ΠΣΥΠΕΝΕΠ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εταιριών Μόνωσης - ΠΣΕΜ
Ένωση Βιομηχανιών Ηλιακής Ενέργειας - ΕΒΗΕ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Διογκωμένης Πολυστερίνης - ΠΑ.ΣΥ.ΔΙ.Π.
Πανελλήνια Ομοσπονδία Εμπόρων & Βιοτεχνών Υαλοπινάκων - ΠΟΕΒΥ
Σύνδεσμος Ελλήνων Κατασκευαστών Αλουμινίου - ΣΕΚΑ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Προστασίας Περιβάλλοντος - ΠΑΣΕΠΠΕ
ΠΟΒΑΣ
ΚΑΠΕ EnergyHUBforALL