«Πιλότος» η Αλεξανδρούπολη για γεωθερμία και τηλεθέρμανση

«Πιλότος» η Αλεξανδρούπολη για γεωθερμία και τηλεθέρμανση

«Πιλότος» για όλα τα έργα της γεωθερμίας και τηλεθέρμανσης τα οποία θα γίνονται στην χώρα μας αποτελεί το έργο της αξιοποίησης αστικής και αγροτικής γεωθερμίας από τον Δήμο Αλεξανδρούπολης.
Το έργο είναι προϋπολογισμού 6,5 εκ ευρώ θα γίνει στην Δημοτική ενότητα της Τραιανούπολης και η υλοποίηση του αναμένεται να ξεκινήσει τις επόμενες εβδομάδες μόλις ο τοπικός Δήμος πάρει το «πράσινο φως» από την εμπλοκή των εργολάβων που είχε προκύψει στην διακήρυξη του έργου.

Μιλώντας για το έργο ο πρόεδρος του ΚΑΠΕ Βασίλης Τσολακίδης, υποστήριξε πως πρόκειται για ένα σημαντικό έργο με πολλά οφέλη στην τοπική κοινωνία.

«Στην Αλεξανδρούπολη γίνεται η Α΄ πιλοτική προσπάθεια αξιοποίησης της γεωθερμίας κυρίως μέσα από την ΤΑ.Υπάρχουν και άλλες προσπάθειες, αλλά εδώ μιλάμε για την Τ.Α που πήρε αυτήν την πρωτοβουλία και έχει ένα πολύ μεγάλο πρόγραμμα αξιοποίησης της για παραγωγή θερμικής ενέργειας και διάθεσης της μέσω τηλεθέρμανσης σε φορείς, σε κτίρια του Δημοσίου, αλλά και για αγροτικές καλλιέργειες κυρίως για θερμοκήπια,» είπε στην ΕΡΑ Ορεστιάδας ο κ. Τσολακίδης υπογραμμίζοντας πως «είναι το πρώτο έργο στην χώρα μας και θα μας διδάξει πολλά και για τις υπόλοιπες περιοχές.»

Αναφερόμενος στα οφέλη της τοπικής κοινωνίας, υποστήριξε πως αυτά θα είναι πολλά καθώς θα παράγει πολύ μεγάλα ποσά θερμικής ενέργειας την οποία θα παίρνουν σχεδόν δωρεάν όλοι όσοι ασχοληθούν με αγροτικές καλλιέργειες ,αλλά και τα κτίρια τα δημοτικά τα οποία θα θερμαίνονται από εκεί.

Ο πρόεδρος του ΚΑΠΕ χαρακτήρισε σημαντική και την πρωτοβουλία που πήραν οι Δήμοι Αλεξανδρούπολης, Σαμοθράκης, η Μητρόπολη, αλλά και ο ΟΛΑ, προκειμένου να δημιουργήσουν την πρώτη ενεργειακή κοινότητα της Τ.Α.

«Η ενεργειακή κοινότητα μπορεί να λάβει και ενίσχυση πλέον από τον θεσμό του ΕΣΠΑ .Η κυβέρνηση έχει διαθέσει περίπου 20 εκ ευρώ για να ενισχυθούν οι πρώτες αυτές ενεργειακές κοινότητες ώστε να μπορέσουν να υλοποιήσουν έργα και να δώσουν το παράδειγμα για τις υπόλοιπες,» εξήγησε ο κ. Τσολακίδης και τόνισε πως οι φορείς « μπορούν να κατασκευάσουν και φωτοβολταικά πάρκα ώστε να δώσουν ενέργεια σε ευάλωτα νοικοκυριά να τα υποστηρίξουν με χαμηλό κόστος, η με καθόλου κόστος ενέργειας, να αξιοποιήσουν τα γεωθερμικά πεδία και της Αλεξανδρούπολης αλλά και της Σαμοθράκης.»

Το νομοθετικό πλαίσιο όπως διευκρίνησε ο κ. Τσολακίδης έχει ήδη ξεκαθαριστεί, είναι ανοιχτό και έχει πλέον ορισθεί και ένα πρόγραμμα το οποίο θα χρηματοδοτήσει τις πρώτες αυτές προσπάθειες, ενώ η προκήρυξη αναμένεται να γίνει τoν επόμενο μήνα.

ert.gr

Θέλω προσφορά για θέρμανση!

Building Green Open Space 2019
B2Green
By B2Green.gr 18:04, 21/01/2019
Συνέδριο Αντισεισμικής Μηχανικής 2019
12th International Scientific Conference on Energy and Climate Change
ΟΙΚΟΔΟΜΗ EXPO 2019
14o ΣΥΝΕΔΡΙΟ «ΑΛΟΥΜΙΝΙΟ & ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ»
B2Green.gr Εγγραφή Newsletter

Επίσημοι Υποστηρικτές Των:

Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών
Ashrae Hellenic Chapter
Ελληνικό Ινστιτούτο Παθητικού Κτιρίου
Association of Energy Engineers - Ελληνικό Παράρτημα
Institute of Zero Energy Buildings
Πανελλήνιος Σύλλογος Πιστοποιημένων Ενεργειακών Επιθεωρητών - ΠΣΥΠΕΝΕΠ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εταιριών Μόνωσης - ΠΣΕΜ
Ένωση Βιομηχανιών Ηλιακής Ενέργειας - ΕΒΗΕ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Διογκωμένης Πολυστερίνης - ΠΑ.ΣΥ.ΔΙ.Π.
Πανελλήνια Ομοσπονδία Εμπόρων & Βιοτεχνών Υαλοπινάκων - ΠΟΕΒΥ
Σύνδεσμος Ελλήνων Κατασκευαστών Αλουμινίου - ΣΕΚΑ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Προστασίας Περιβάλλοντος - ΠΑΣΕΠΠΕ
ΠΟΒΑΣ
ΚΑΠΕ EnergyHUBforALL