Σφίγγει ο κλοιός στους πλειστηριασμούς-Οι πιέσεις του SSM για τα ακίνητα

Σφίγγει ο κλοιός στους πλειστηριασμούς-Οι πιέσεις του SSM για τα ακίνητα

Επιθετικότερη στρατηγική στο μέτωπο των πλειστηριασμών και συγκεκριμένα σε όσους δανειολήπτες σπεύδουν να ρυθμίσουν κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή εφαρμόζουν οι τράπεζες σε μια προσπάθεια να δουλέψει καλύτερα το εργαλείο των πλειστηριασμών.

Την ίδια στιγμή αυξάνεται η πίεση του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM). Η ηγεσία του ζητά από τις ελληνικές τράπεζες να περιορίσουν τις αγορές ακινήτων που κάνουν οι ίδιες μέσω πλειστηριασμών και από την κυβέρνηση να δώσει τη δυνατότητα στο δικαστήριο, όταν κρίνεται «άγονος» ο πλειστηριασμός, η απόφαση για την επαννεκίνησή του σε χαμηλότερη τιμή να λαμβάνεται σε σύντομο χρόνο (σ.σ. σε ένα μήνα) και όχι σε 3-4 που ισχύσει σήμερα.

Το αίτημα αυτό από την πλευρά των δανειστών έχει παγιωθεί στις συζητήσεις τους τελευταίους μήνες, ωστόσο προς το παρόν δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση από την κυβέρνηση. 

Οι Έλληνες τραπεζίτες, από την πλευρά τους, αντικρούουν την πίεση των εποπτικών αρχών, στο μέτρο του εφικτού, με το επιχείρημα ότι στο 70%-80% των πλειστηριασμών δεν εμφανίζεται άλλος αγοραστής. Ωστόσο, στην μάχη για τον περιορισμό του αριθμού των ακινήτων που οι ίδιες αγοράσουν, ρίχνουν μια σειρά από κινήσεις, όπως η πώληση μέσα από ειδικές πλατφόρμες, η πώληση αυτόνομων πακέτων με μείγμα εμπορικών και οικιστικών ακινήτων αλλά και ο… εκβιασμός των στρατηγικά κακοπληρωτών, οι οποίοι σε ποσοστό άνω του 20% τρέχουν μία εβδομάδα πριν τον πλειστηριασμό με σκοπό να τον ανακόψουν,χωρίς όμως να θέλουν να βάλουν και το χέρι στην τσέπη.

Αυστηροί όροι

Τους τελευταίους 3-4 μήνες οι τράπεζες έχουν, σύμφωνα με τις πληροφορίες, σφίξει τα λουριά κάνοντας πιο αυστηρό το πλαίσιο των κριτηρίων προκειμένου οι δανειολήπτες που προσπαθούν να αποτρέψουν στον πλειστηριασμό να το πληρώσουν ακριβότερα. Με βάση τις ίδιες πηγές ζητούν από τον δανειολήπτη που φθάνει την τελευταία στιγμή στο γκισέ να αναλάβει αρχικά όλα τα δικαστικά έξοδαπου έχει δαπανήσει η τράπεζα καθ` όλη τη διαδικασία του πλειστηριασμού. Επίσης, ζητούν προκαταβολή των χρεών που έχουν συσσωρευτεί, η οποία διαμορφώνεται από το 5% έως και το 8% αυτών.

«Η πληρωμή των δικαστικών εξόδων ισχύει για την πλειονότητα των περιπτώσεων. Το ποσοστό της προκαταβολής εξαρτάται από τις καταθέσεις που έχει -αν έχει- ο δανειολήπτης, από την υπόλοιπη ακίνητη περιουσία και σαφώς από τα ετήσια εισοδήματά του», τονίζει στο Euro2day.gr υψηλόβαθμο στέλεχος τράπεζας. 

Ασπίδα προς τον επόπτη

Όσον αφορά την πίεση που δέχονται από την Φρανκφούρτη με στόχο να μη αγοράζουν οι ίδιες οι τράπεζες τα ακίνητα που βγαίνουν στον πλειστηριασμό, θέμα που απασχόλησε και την πρώτη συνάντηση που είχαν οι τραπεζίτες με τον νέο επικεφαλής του SSM Αντρέα Ένρια στις 25 Ιανουαρίου στην Φρανκφούρτη, την αντικρούουν με το επιχείρημα ότι δεν υπάρχουν ακόμη αγοραστές. «Αν δεν τα αγόραζαν οι τράπεζες δεν θα δούλευε το εργαλείο των πλειστηριασμών ούτε ουσιαστικά, αλλά ούτε και ως όπλο εκβιασμού έναντι των στρατηγικά κακοπληρωτών.

Η γκρίνια από τον επόπτη αλλά και από τους θεσμούς υπάρχει, ωστόσο το αντεπιχείρημα των τραπεζών είναι ρεαλιστικό», αναφέρει πηγή.

Αναστασία Παπαϊωάννου
a.papaioannou@euro2day.gr

euro2day.gr

Δωρεάν προσφορές από τους εξειδικευμένους επαγγελματίες του Run My Project by B2Green

Building Green Open Space 2019
B2Green
By B2Green.gr 08:52, 05/02/2019
Sto Therm

12th International Scientific Conference on Energy and Climate Change
ΟΙΚΟΔΟΜΗ EXPO 2019
14o ΣΥΝΕΔΡΙΟ «ΑΛΟΥΜΙΝΙΟ & ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ»
B2Green.gr Εγγραφή Newsletter

Επίσημοι Υποστηρικτές Των:

Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών
Ashrae Hellenic Chapter
Ελληνικό Ινστιτούτο Παθητικού Κτιρίου
Association of Energy Engineers - Ελληνικό Παράρτημα
Institute of Zero Energy Buildings
Πανελλήνιος Σύλλογος Πιστοποιημένων Ενεργειακών Επιθεωρητών - ΠΣΥΠΕΝΕΠ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εταιριών Μόνωσης - ΠΣΕΜ
Ένωση Βιομηχανιών Ηλιακής Ενέργειας - ΕΒΗΕ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Διογκωμένης Πολυστερίνης - ΠΑ.ΣΥ.ΔΙ.Π.
Πανελλήνια Ομοσπονδία Εμπόρων & Βιοτεχνών Υαλοπινάκων - ΠΟΕΒΥ
Σύνδεσμος Ελλήνων Κατασκευαστών Αλουμινίου - ΣΕΚΑ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Προστασίας Περιβάλλοντος - ΠΑΣΕΠΠΕ
ΠΟΒΑΣ
ΚΑΠΕ EnergyHUBforALL