Αλεξανδρούπολη: «Ενεργειακά κινούμαστε επιθετικά, αναπτυξιακά»

Αλεξανδρούπολη: «Ενεργειακά κινούμαστε επιθετικά, αναπτυξιακά»

Ο Δήμος Αλεξανδρούπολης πρωταγωνιστεί στις νέες Ενεργειακές Ευρωπαϊκές κατευθύνσεις, ανοίγοντας ενεργειακούς δρόμους και για άλλους Δήμους .
Μέχρι σήμερα τα έργα που έχουν μελετηθεί, έχουν αδειοδοτηθεί έχουν ωριμάσει και έχουν κατατεθεί και ενταχθεί σε διάφορα χρηματοδοτικά προγράμματα (ΕΣΠΑ, Φιλόδημος, Πράσινο Ταμείο, Δημόσιες Επενδύσεις, Ορίζοντας 2020, Interreg κ. α) και αφορούν γεωθερμία, τηλεθερμάνσεις, εξοικονόμηση ενέργειας, είναι προϋπολογισμού πάνω από 50.000.000 ,ενώ η Αλεξανδρούπολη ανοίγει νέους δρόμους οικονομίας θέρμανσης και εναλλακτικής ενέργειας μέσω φυσικού αερίου που ξεκινά εντός του έτους.

Το ενεργειακό προφίλ του Δήμου έδωσαν εχτές κατά την διάρκεια κοινής συνέντευξης τύπου ο δήμαρχος Ευάγγελος Λαμπάκης και ο αντιδήμαρχος Τραιανούπολης Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Γιάννης Φαλέκας.

«Ενεργειακά κινούμαστε επιθετικά, αναπτυξιακά, σε όλα μας τα βήματα, από την πρώτη μέρα της θητείας μας ,»ανέφερε ο κ. Φαλέκας .
« Η νέα αυτή Ενεργειακή κατεύθυνση με την αξιοποίηση των τοπικών μας ενεργειακών πηγών & πόρων μας δίδουν πρόσθετες εργασιακές επιλογές και πολλαπλασιαστική αξία στην αυτοδιοίκηση και τους Δημότες μας,» είπε ο κ .Φαλέκας και πρόσθεσε: «Οι νέες παραγωγικές συνθήκες που δημιουργούμε στην κοινωνίας μας μέσω εναλλακτικών μορφών ενέργειας, δίδει τη δυνατότητα για μέγιστη οικονομία στη θέρμανση του κάθε σπιτιού μέσω των τηλεθερμάνσεων στις περιοχές της Τραιανούπολης και Φέρων.»

Όπως διευκρίνησε ,στοχεύσαμε στη βελτίωση της ποιότητας ζωής και την ανάπτυξη παρά τις δυσκολίες, τα οικονομικά και τα προβλήματα νομοθεσίας, και κάναμε πράξη αρκετά μέσα στους στόχους που θέσαμε στον ενεργειακό τομέα όμως, μπορούν και πρέπει να γίνουν πολλά ακόμη.

«Ο Δήμος Αλεξανδρούπολης πρωτοστατεί στον τομέα που λέγεται ενέργεια. Εναι ο πρώτος Δήμος στην Ελλάδα που κάνει ανάπτυξη και ένας τομέας αναπτυξιακός στον υπέρτατο βαθμό είναι η ενέργεια,» είπε ο κ. Λαμπάκης.

Ευρωπαϊκά προγράμματα

Κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στα Ευρωπαϊκά προγράμματα ,Horizon 2020 (ο Δήμος έχει καταθέσει ήδη 4 προγράμματα ) και Interreg ,o κ .Φαλέκας είπε ότι, ο Δήμος για τα προγράμματα αυτά έκανε συνειδητά στοχευμένες επιλογές και με στοχευμένους θεσμικούς φορείς, όπως είναι το ΚΑΠΕ, το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογίας, το ΕΜΠ και το ΔΠΘ.

Κατατέθηκε προς χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ για πλήρη »μελετητική ωρίμανση» του συστήματος «Tηλεθέρμανσης Φερών και πέντε(5) οικισμών» κόστους 200.000 ευρώ .( Φέρες Γεμιστή Πέπλος Βρυσούλα Αρδάνιο Κήποι & οι κτιριακές εγκαταστάσεις του Τελωνείου Κήπων .)Το έργο αφορά στην κατασκευή συστήματος τηλεθέρμανσης για την τροφοδότηση με θερμική ενέργεια για αστική χρήση (θέρμανση χώρων και παραγωγή ζεστού νερού χρήσης) απο τον σταθμό συμπίεσης του αγωγού TAP προς όλους τους κατοίκους των παραπάνω οικισμών, με συνολικό προϋπολογισμό 32.000.000 εκ. ευρώ.

Επίσης κατατέθηκε προς χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ (80.000 ευρώ) για πλήρη »μελετητική ωρίμανση» του συστήματος γεωθερμικής Τηλεθέρμανσης στους οικισμούς της δημοτικής ενότητας Τραιανούπολης του Δήμου Αλεξανδρούπολης:( Αρίστηνο Άνθεια ΔωρικόΑετοχώρι Λουτρός Αγνάντια).Το σύστημα τηλεθέρμανσης θα αξιοποιεί τη γεωθερμική ενέργεια από το βεβαιωμένο γεωθερμικό πεδίο χαμηλής θερμοκρασίας Αριστήνου-Άνθειας.

Στα 25 ενεργειακά ολοκληρωμένα έργα μεταξύ άλλων είναι :

Δεκατέσσερα κτήρια με ΑΠΕ ,
Έγκριση χρηματοδότησης 6,3 εκ ευρω του έργου αξιοποίηση τμήματος γεωθερμικού πεδίου Αρίστηνου(κατασκευή θερμικού σταθμού και δικτύων τηλεθέρμανσης αγροτικών θερμοκηπιακών εγκαταστάσεων και κτιρίων)
Έγκριση δωρεάν θερμικής ενέργειας (Ζεστό νερό) από τον Σταθμό Συμπίεσης του Αγωγού Φυσικού Αερίου TAP (Συμβατική υποχρέωση του TAP μέσω της Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) του έργου στην Ελλάδα).
Εξοικονόμηση ενέργειας στον Δημοτικό φωτισμό με χρήση led

Έργα προς Χρηματοδότηση

Γεωθερμική μονάδα πέλλετ ... 2.200.000 ευρώ (ΕΣΠΑ)
Ενεργειακή αναβάθμιση του Κλειστού Γυμναστηρίου «ΜΙΧΑΛΗΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ» ... 1.380.000 ευρώ (ΕΣΠΑ)
Ενεργειακή αναβάθμιση δημαρχιακού μεγάρου Δήμου Αλεξανδρούπολης για μετατροπή του σε σχεδόν μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης 1.300.000 ευρώ (ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ)
Ενεργειακή αναβάθμιση δημοτικού κτιρίου υπηρεσιών Δήμου Αλεξανδρούπολης(πρώην Δημαρχείο Αλεξανδρούπολης Κύπρου) 1.100.000 ευρώ (ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ)
Ενεργειακή αναβάθμιση δημοτικού κλειστού κολυμβητηρίου Δήμου Αλεξανδρούπολης για μετατροπή του σε σχεδόν μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης 2.800.000 ευρώ (ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ).

ert.gr

Θέλω προσφορά για θέρμανση!

Building Green Open Space 2019
B2Green
By B2Green.gr 17:22, 06/02/2019

ΟΙΚΟΔΟΜΗ EXPO 2019
14o ΣΥΝΕΔΡΙΟ «ΑΛΟΥΜΙΝΙΟ & ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ»
The Solar Future Greece 2019
B2Green.gr Εγγραφή Newsletter

Επίσημοι Υποστηρικτές Των:

Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών
Ashrae Hellenic Chapter
Ελληνικό Ινστιτούτο Παθητικού Κτιρίου
Association of Energy Engineers - Ελληνικό Παράρτημα
Institute of Zero Energy Buildings
Πανελλήνιος Σύλλογος Πιστοποιημένων Ενεργειακών Επιθεωρητών - ΠΣΥΠΕΝΕΠ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εταιριών Μόνωσης - ΠΣΕΜ
Ένωση Βιομηχανιών Ηλιακής Ενέργειας - ΕΒΗΕ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Διογκωμένης Πολυστερίνης - ΠΑ.ΣΥ.ΔΙ.Π.
Πανελλήνια Ομοσπονδία Εμπόρων & Βιοτεχνών Υαλοπινάκων - ΠΟΕΒΥ
Σύνδεσμος Ελλήνων Κατασκευαστών Αλουμινίου - ΣΕΚΑ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Προστασίας Περιβάλλοντος - ΠΑΣΕΠΠΕ
ΠΟΒΑΣ
ΚΑΠΕ EnergyHUBforALL