Στόχος να καλυφθεί το 68% της Θεσσαλίας με φ. αέριο

Στόχος να καλυφθεί το 68% της Θεσσαλίας με φ. αέριο

Eνα φιλόδοξο πρόγραμμα ανάπτυξης, 93 εκατ. ευρώ με στόχο την περαιτέρω διείσδυση του φυσικού αερίου στην Περιφέρεια Θεσσαλίας και τη Θεσσαλονίκη δρομολογεί για την πενταετία 2019-2023 η ΕΔΑ ΘΕΣΣ. Το νέο 5ετές επενδυτικό της πλάνο πέραν από την εξάπλωση του δικτύου αερίου σε υφιστάμενες και νέες περιοχές, προβλέπει και επενδύσεις σε τεχνολογίες αιχμής, σε σύγχρονο εξοπλισμό, σε υποδομές δικτύου και στην υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων αλλά και των τρίτων.

Ειδικότερα, το αναπτυξιακό πρόγραμμα της εταιρείας προβλέπει την επέκταση του δικτύου κατά 297 χλμ, 63.000 νέες συμβάσεις σύνδεσης, διανεμόμενους όγκους αερίου 436 εκατ. κυβικά μέτρα το 2023 από 382,5 εκατ. το 2018. Οι συνολικές συνδέσεις στο τέλος της 5ετίας θα φτάσουν τις 395.000, πράγμα που σημαίνει ότι το 65% του πληθυσμού στις δύο περιφέρειες θα χρησιμοποιεί φυσικό αέριο. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ήδη μέσα στη διετία 2017-2018 επενδύθηκαν συνολικά από την ΕΔΑ ΘΕΣΣ 43,1 εκατ. ευρώ σε δίκτυα διανομής ενώ κατασκευάστηκαν 190 χλμ. δικτύου.
Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, σύμφωνα με το εγκεκριμένο Πρόγραμμα Ανάπτυξης από τη ΡΑΕ, εντός του 2019 θα ενταχθούν στο δίκτυο διανομής φυσικού αερίου οι Σοφάδες, η Νέα Αγχίαλος και οι Μικροθήβες του Δήμου Βόλου, η Αγιά και ο Παλαμάς, ενώ σύμφωνα με το πολυετές Πρόγραμμα Ανάπτυξης της Εταιρείας, μέχρι το 2022 θα ενταχθούν στο πρόγραμμα το Μουζάκι, το Συκούριο, ο Αμπελώνας και η Φαλάνη. Η τροφοδότηση των νέων περιοχών θα πραγματοποιηθεί μέσω επέκτασης δικτύου αγωγών και στην περίπτωση των απομακρυσμένων περιοχών, με συμπιεσμένο φυσικό αέριο (CNG).
Σήμερα καλύπτεται το 63% του πληθυσμού της Θεσσαλίας με φυσικό αέριο και στόχος είναι στο τέλος του πενταετούς προγράμματος το 2023, το ποσοστό κάλυψης του πληθυσμού να φτάσει το 68%. Με αυτόν τον τρόπο, η ΕΔΑ ΘΕΣΣ θέλει να δώσει τη δυνατότητα στους κατοίκους και τις επιχειρήσεις των νέων περιοχών να επωφεληθούν από τη χρήση του φυσικού αερίου μειώνοντας την οικονομική επιβάρυνση συγκριτικά με ανταγωνιστικά καύσιμα.
Δίνοντας το στίγμα και τη στόχευση του αναπτυξιακού προγράμματος ο γενικός διευθυντής της εταιρείας, Λεωνίδας Μπακούρας δήλωσε στην «Ε» πως «στόχος της ΕΔΑ ΘΕΣΣ είναι να φτάσει το φυσικό αέριο σε όσους περισσότερους κατοίκους, νοικοκυριά, εμπορικές επιχειρήσεις και βιομηχανίες στις περιοχές που έχει υπό την ευθύνη της. Προς την κατεύθυνση αυτή η πρότυπη επιχειρησιακή λειτουργία, η ενίσχυση της αποδοτικότητας και ο ψηφιακός μετασχηματισμός αποτελούν επίσης διακριτούς στόχους του προγράμματος ανάπτυξης».
Αν και το μεγαλύτερο μέρος των επενδύσεων, όπως είπε, αφορά την ανάπτυξη των δικτύων διανομής, 5 εκατ. ευρώ αφορούν τον ψηφιακό μετασχηματισμό της εταιρείας, ώστε να αναβαθμίσει ακόμη περισσότερο τις παρεχόμενες υπηρεσίες. Ενδεικτικό είναι πως, μέσα στον Φεβρουάριο, θα ξεκινήσει η λειτουργία μιας ψηφιακής πλατφόρμας που θα επιτρέπει στον καταναλωτή να παρακολουθεί την πορεία υλοποίησης του αιτήματός του για σύνδεση, ώστε π.χ. να γνωρίζει πότε πρόκειται να εγκατασταθεί ο μετρητής. Να σημειώσουμε πως το νέο αναπτυξιακό πλάνο της εταιρείας παρουσιάστηκε προχθές στη Θεσσαλονίκη και σύντομα θα παρουσιαστεί αναλυτικά και στη Λάρισα μαζί με τα οικονομικά στοιχεία της επιχείρησης, τα οποία και πέρυσι ήταν θετικά μιας και τα κέρδη προ φόρων εκτοξεύτηκαν στα 24,8 εκατ. ευρώ.
«Είχαμε μια επιτυχημένη χρονιά, διασφαλίσαμε τη λειτουργική μας ανεξαρτησία, εξασφαλίσαμε την επέκταση των αδειών και πετύχαμε την αδιάλειπτη λειτουργία του δικτύου», υπογράμμισε στην «Ε» ο διευθυντής της εταιρείας, που έχει ταυτιστεί με τις επιτυχίες και το δυναμισμό που αποπνέει η επιχειρηματική δράση της ΕΔΑ-ΘΕΣΣ.

eleftheria.gr

Θέλω προσφορά για θέρμανση!

Building Green Open Space 2019
B2Green
By B2Green.gr 17:26, 07/02/2019
Ariston
Calda Energy - Aermec
NanoDomi Διαγωνισμός
Συνέδριο Αντισεισμικής Μηχανικής 2019
12th International Scientific Conference on Energy and Climate Change
ΟΙΚΟΔΟΜΗ EXPO 2019
14o ΣΥΝΕΔΡΙΟ «ΑΛΟΥΜΙΝΙΟ & ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ»
B2Green.gr Εγγραφή Newsletter

Επίσημοι Υποστηρικτές Των:

Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών
Ashrae Hellenic Chapter
Ελληνικό Ινστιτούτο Παθητικού Κτιρίου
Association of Energy Engineers - Ελληνικό Παράρτημα
Institute of Zero Energy Buildings
Πανελλήνιος Σύλλογος Πιστοποιημένων Ενεργειακών Επιθεωρητών - ΠΣΥΠΕΝΕΠ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εταιριών Μόνωσης - ΠΣΕΜ
Ένωση Βιομηχανιών Ηλιακής Ενέργειας - ΕΒΗΕ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Διογκωμένης Πολυστερίνης - ΠΑ.ΣΥ.ΔΙ.Π.
Πανελλήνια Ομοσπονδία Εμπόρων & Βιοτεχνών Υαλοπινάκων - ΠΟΕΒΥ
Σύνδεσμος Ελλήνων Κατασκευαστών Αλουμινίου - ΣΕΚΑ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Προστασίας Περιβάλλοντος - ΠΑΣΕΠΠΕ
ΠΟΒΑΣ
ΚΑΠΕ EnergyHUBforALL