Μόνο με μεγάλες εκπτώσεις εξασφαλίζουν δημόσια έργα οι κατασκευαστικές

B2Green avatar
08:48, 08/02/2019
Business > Υποδομές > Νέα

Μόνο με μεγάλες εκπτώσεις εξασφαλίζουν δημόσια έργα οι κατασκευαστικές

Σε υψηλές εκπτώσεις υποχρεώνονται να καταφύγουν πλέον οι περισσότερες εταιρείες του κλάδου των κατασκευών προκειμένου να επιβιώσουν στη σημερινή αγορά, καθώς το υπουργείο Υποδομών «κωφεύει» στις συνεχείς εκκλήσεις του συνόλου του τεχνικού κόσμου για μεταρρύθμιση του υφιστάμενου συστήματος, το οποίο κρίνεται μη βιώσιμο από «μικρούς και μεγάλους» των κατασκευών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα των τελευταίων ημερών αποτελεί η εταιρεία Στ΄ τάξης Ελληνική Υδροκατασκευή, της οικογένειας Γριτσόπουλου, με παρουσία δεκαετιών στον κλάδο. Η εταιρεία μειοδότησε σε δύο διαγωνισμούς για έργα συνολικού προϋπολογισμού άνω των 80 εκατ. ευρώ, αλλά προσφέροντας έκπτωση της τάξεως του 60,1% και 62,3% αντίστοιχα.

Συγκεκριμένα, η εταιρεία μειοδότησε στο αντιπλημμυρικό έργο για τη διευθέτηση του ρέματος Ερασίνου στην Ανατ. Αττική, με έκπτωση 60,1%. Πρόκειται για έργο προϋπολογισμού 48,7 εκατ. ευρώ με αναθέτουσα αρχή το υπ. Υποδομών. Αντίστοιχα, η εταιρεία μειοδότησε και στο σημαντικό οδικό έργο βελτίωσης του άξονα Δροσιά - Διόνυσος - Νέα Μάκρη, με αναθέτουσα αρχή την Περιφέρεια Αττικής. Πρόκειται για έργο 33,5 εκατ. ευρώ, για το οποίο η έκπτωση της Ελλ. Υδροκατασκευής άγγιξε το 62,3%. Το έργο περιλαμβάνει τη βελτίωση 15,5 χλμ. της επαρχιακής οδού Διονύσου - Νέας Μάκρης. Τα 3,71 χλμ. αφορούν βελτίωση των αστικών τμημάτων Διονύσου και Νέας Μάκρης, ενώ τα υπόλοιπα 11,79 χλμ. αφορούν βελτίωση του ενδιάμεσου υπεραστικού τμήματος.

Η εταιρεία συμμετείχε στο παρελθόν και σε άλλους διαγωνισμούς, όπως για παράδειγμα στην τρίτη, την έβδομη και την όγδοη εργολαβία του οδικού άξονα Πάτρα - Πύργος, σε κοινοπραξία με τη «Θέμελη», προσφέροντας εκπτώσεις της τάξεως του 45%-48%, που την οδήγησαν στην δεύτερη ή στην τρίτη θέση των μειοδοτών. Διαπιστώνοντας λοιπόν ότι η στρατηγική αυτή δεν αποφέρει καρπούς, αποφασίστηκε η αύξηση των προσφερόμενων εκπτώσεων μέχρι του σημείου της αποφυγής ζημιών, δηλαδή σχεδόν στο εργολαβικό κόστος, ώστε τουλάχιστον να προκύψουν ταμειακές ροές και να αξιοποιηθεί ο σημαντικός κατασκευαστικός μηχανισμός της εταιρείας, όπως επίσης και το λατομείο της. Αλλωστε, τα στοιχεία αυτά είναι που της επιτρέπουν και τις υψηλές εκπτώσεις, καθώς μειώνουν το κόστος. Πάντως, θα πρέπει να σημειωθεί ότι πηγές της αγοράς δεν θεωρούν δεδομένη την ανάθεση των παραπάνω έργων στην Ελλ. Υδροκατασκευή, εκτιμώντας ότι θα υπάρξουν προσφυγές από ανταγωνιστές ή «επιπλοκές» κατά τη διαδικασία της αιτιολόγησης της προσφοράς της. Υπενθυμίζεται ότι στην περίπτωση του αντιπλημμυρικού έργου Ερασίνου, δεύτερος μειοδότης είναι η κοινοπραξία των Intrakat-ΤΕΚΑΛ με έκπτωση 51,67%, ενώ στην περίπτωση του οδικού έργου, δεύτερος μειοδότης είναι η ΟΔΟΣ ΑΤΕ με έκπτωση 47,54%.

ΝΙΚΟΣ ΡΟΥΣΑΝΟΓΛΟΥ

kathimerini.gr

Δωρεάν προσφορές από τους εξειδικευμένους επαγγελματίες του Run My Project by B2Green

Building Green Open Space 2019
B2Green
By B2Green.gr 08:48, 08/02/2019

3DR - Μελέτη στατικής επάρκειας αυθαιρέτου
ΟΙΚΟΔΟΜΗ EXPO 2019
14o ΣΥΝΕΔΡΙΟ «ΑΛΟΥΜΙΝΙΟ & ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ»
The Solar Future Greece 2019
B2Green.gr Εγγραφή Newsletter

Επίσημοι Υποστηρικτές Των:

Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών
Ashrae Hellenic Chapter
Ελληνικό Ινστιτούτο Παθητικού Κτιρίου
Association of Energy Engineers - Ελληνικό Παράρτημα
Institute of Zero Energy Buildings
Πανελλήνιος Σύλλογος Πιστοποιημένων Ενεργειακών Επιθεωρητών - ΠΣΥΠΕΝΕΠ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εταιριών Μόνωσης - ΠΣΕΜ
Ένωση Βιομηχανιών Ηλιακής Ενέργειας - ΕΒΗΕ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Διογκωμένης Πολυστερίνης - ΠΑ.ΣΥ.ΔΙ.Π.
Πανελλήνια Ομοσπονδία Εμπόρων & Βιοτεχνών Υαλοπινάκων - ΠΟΕΒΥ
Σύνδεσμος Ελλήνων Κατασκευαστών Αλουμινίου - ΣΕΚΑ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Προστασίας Περιβάλλοντος - ΠΑΣΕΠΠΕ
ΠΟΒΑΣ
ΚΑΠΕ EnergyHUBforALL