Αγώνας δρόμου για το νέο διαγωνισμό των λιγνιτικών *Διαβουλεύσεις ΥΠΕΝ-DG Comp

Αγώνας δρόμου για το νέο διαγωνισμό των λιγνιτικών *Διαβουλεύσεις ΥΠΕΝ-DG Comp

Σε εξέλιξη βρίσκονται προσπάθειες του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την άμεση επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού πώλησης των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη και τη Μελίτη.

Όπως αναφέρουν πληροφορίες, το επιτελείο του υπουργού Γιώργου Σταθάκηείναι σε διαβούλευση με τη γενική διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG Comp) ώστε να επαναληφθεί σύντομα με τροποποιημένους όρους η διαγωνιστική διαδικασία.

Το ΥΠΕΝ σπεύδει ουσιαστικά να προλάβει το ενδεχόμενο η Κομισιόν να ζητήσει, μετά την κήρυξη του άγονου αποτελέσματος της περασμένης εβδομάδας, την ενεργοποίηση εναλλακτικών μέτρων για το άνοιγμα της παραγωγής και της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Πιο συγκεκριμένα, είτε την προσθήκη στις πωλούμενες λιγνιτικές μονάδες και υδροηλεκτρικών σταθμών, είτε την επαναφορά του σχεδίου της «μικρής ΔΕH».

Υπενθυμίζεται ότι το τελευταίο project είχε θεσμοθετηθεί από την κυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ και καταργήθηκε από τη σημερινή κυβέρνηση. Προέβλεπε την πώληση χαρτοφυλακίου λιγνιτικών, υδροηλεκτρικών μονάδων και σταθμών με φυσικό αέριο και πελατολόγιο που αντιστοιχούσε στο 30% του ομίλου της ΔΕH.

Επιπλέον, πηγές του ΥΠΕΝ επιδιώκουν την ανάθεση της διενέργειας του διαγωνισμού σε τρίτο φορέα. Κάποιες πληροφορίες θέλουν ακόμη και να εξετάζεται η λύση του ΤΑΙΠΕΔ, αν και πηγές του Ταμείου, διευκρινίζουν πως δεν έχει γίνει ουδεμία συζήτηση, ενώ και το καταστατικό του δεν επιτρέπει τη διενέργεια τέτοιου διαγωνισμού. Σημειωτέον ότι στο ΤΑΙΠΕΔ ανήκει μόνο το 17% των μετοχών της δημόσιας εταιρείας.

Επιπλέον, το ΥΠΕΝ επιδιώκει τροποποίηση των όρων όπως, για παράδειγμα, η καθιέρωση μηχανισμού επιμερισμού ζημιών και κερδών ανάμεσα στη ΔΕΗ και τους νέους υποψήφιους επενδυτές για ένα εύλογο χρονικό διάστημα. Εξάλλου, δεν αποκλείεται να επιδιωχθεί η περαιτέρω μείωση του προσωπικού στις πωλούμενες μονάδες αλλά και μία πιο ξεκάθαρη εικόνα για το θέμα του μηχανισμού της αποζημίωσης επάρκειας ισχύος των λιγνιτικών σταθμών (ΑΔΙ).

Το χρονοδιάγραμμα που θέτει το ίδιο το υπουργείο είναι ασφυκτικό, καθώς επιθυμεί την ολοκλήρωση της διαδικασίας εντός του Μαρτίου, ενώ σημειώνεται ότι ο πρόεδρος της ΔΕH Μανόλης Παναγιωτάκης προχθές έκανε λόγο για ολοκλήρωση της πώλησης έως τον Μάιο.

Σε κάθε περίπτωση, ένα από τα θέματα που αναδεικνύονται από την άγονη διαγωνιστική διαδικασία είναι η τεράστια διαφορά των οικονομικών προτάσεων που έκαναν οι δύο υποψήφιοι επενδυτές σε σχέση με την αποτίμηση των μονάδων. Η «Μυτιληναίος», σύμφωνα με πληροφορίες, έδωσε δεσμευτική προσφορά ύψους 25 εκατ. ευρώ για τη μονάδα της Μελίτης, ενώ η κοινοπραξία των εταιριών Sev.En Energy – ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ φέρεται να κατέθεσε πρόταση, υπό αιρέσεις, 103 εκατ. ευρώ και για τους δύο λιγνιτικούς σταθμούς. Οι αποτιμήσεις, κατά τις πηγές, του συμβούλου που είχε στα χέρια της η ΔΕΗ έδειχναν τη Μελίτη με αξία τουλάχιστον 153 εκατ. ευρώ και τη Μεγαλόπολη με τουλάχιστον 147 εκατ. ευρώ.

Πάντως, η αγορά, λένε αρμόδιοι παράγοντες, δείχνει πως, υπό τις τρέχουσες συνθήκες, η πραγματική αξία των λιγνιτικών σταθμών κινείται προς τα επίπεδα της προσφοράς των υποψηφίων επενδυτών.

Χρήστος Κολώνας
x.kolonas@euro2day.gr

euro2day.gr

Δωρεάν προσφορές από τους εξειδικευμένους επαγγελματίες του Run My Project by B2Green

Building Green Open Space 2019
B2Green
By B2Green.gr 08:56, 11/02/2019

12th International Scientific Conference on Energy and Climate Change
ΟΙΚΟΔΟΜΗ EXPO 2019
14o ΣΥΝΕΔΡΙΟ «ΑΛΟΥΜΙΝΙΟ & ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ»
B2Green.gr Εγγραφή Newsletter

Επίσημοι Υποστηρικτές Των:

Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών
Ashrae Hellenic Chapter
Ελληνικό Ινστιτούτο Παθητικού Κτιρίου
Association of Energy Engineers - Ελληνικό Παράρτημα
Institute of Zero Energy Buildings
Πανελλήνιος Σύλλογος Πιστοποιημένων Ενεργειακών Επιθεωρητών - ΠΣΥΠΕΝΕΠ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εταιριών Μόνωσης - ΠΣΕΜ
Ένωση Βιομηχανιών Ηλιακής Ενέργειας - ΕΒΗΕ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Διογκωμένης Πολυστερίνης - ΠΑ.ΣΥ.ΔΙ.Π.
Πανελλήνια Ομοσπονδία Εμπόρων & Βιοτεχνών Υαλοπινάκων - ΠΟΕΒΥ
Σύνδεσμος Ελλήνων Κατασκευαστών Αλουμινίου - ΣΕΚΑ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Προστασίας Περιβάλλοντος - ΠΑΣΕΠΠΕ
ΠΟΒΑΣ
ΚΑΠΕ EnergyHUBforALL