Κτηματαγορά: Μούδιασμα φέρνει η κινεζική… αποχή-Η εικόνα στην Αθήνα

Κτηματαγορά: Μούδιασμα φέρνει η κινεζική… αποχή-Η εικόνα στην Αθήνα

Σημαντική κάμψη καταγράφεται το τελευταίο τρίμηνο στις αγορές ακινήτων από Κινέζους, με αφορμή το μπλόκο στις συναλλαγές μέσω πιστωτικών καρτών και τους αυστηρότερους ελέγχους κεφαλαίων.

Οπως επισημαίνουν οι μεσίτες, οι αγορές συνεχίζονται, αλλά με πολύ χαμηλότερους ρυθμούς, και πολλές φορές από Κινέζους οι οποίοι έχουν ήδη αποκτήσει άδεια παραμονής μέσω του προγράμματος «Χρυσή Βίζα» σε Ελλάδα ή Κύπρο. Γι’ αυτό και προβλέπουν πως φέτος η αγορά της Αθήνας μπορεί να σκοντάψει ελαφρώς.

Οι Κινέζοι αγοραστές, με στόχο την απόκτηση «Χρυσής Βίζας» είχαν μόνο πέρυσι αγοράσει περισσότερα από 1.000 ακίνητα στο κέντρο της Αθήνας, ενώ οι συνολικές τους επενδύσεις στην ελληνική αγορά real estate ξεπερνούν το ένα δισεκατομμύριο ευρώ σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις.

Εχουν, μάλιστα, την πρώτη θέση με διαφορά στο πρόγραμμα «Χρυσή Βίζα» για την απόκτηση πενταετούς άδειας παραμονής με αγορά ακινήτου άνω των 250.000 ευρώ  στη χώρα μας. Με βάση τα στοιχεία του οργανισμού Enterprise Greece, μέχρι το Νοέμβριο του 2018 είχαν χορηγηθεί 9.756 χρυσές βίζες σε ξένους επενδυτές και τις οικογένειες τους. Οι 5.367 έχουν δοθεί σε Κινέζους, οι 1.028 σε Τούρκους, ενώ τρίτοι έρχονται οι Ρώσοι, στους οποίους έχουν χορηγηθεί 1.012 άδειες, ενώ σε επενδυτές από Λίβανο έχουν χορηγηθεί 336, από το Ιράκ 325, από Αίγυπτο 285 και από Συρία 200.

Στην αγορά ακινήτων υποστηρίζουν πως μετά τη μεγάλη διάσταση που έλαβε η υπόθεση με τις συναλλαγές με τερματικά POS (δηλαδή με πιστωτικές κάρτες) μέσω εταιρειών του επιχειρηματία Ευάγγελου Παπαευαγγέλου, καθώς και άλλων επιχειρήσεων, οι τράπεζες «έκλεισαν τις πόρτες στους Κινέζους».

Οι τελευταίοι χρησιμοποιούσαν συναλλαγές μέσω POS πιστωτικών καρτών για να παρακάμπτουν τους κεφαλαιακούς ελέγχους της Κίνας και να αγοράζουν ακίνητα στη χώρα μας ώστε στη συνέχεια να εξασφαλίζουν άδειες παραμονής για ολόκληρη την οικογένεια. Μέσω των POS είχαν πραγματοποιηθεί εκατοντάδες αγορές ακινήτων στην Ελλάδα, όχι μόνο μέσω του ομίλου Destiny του κ. Παπαευαγγέλου, αλλά και μέσω άλλων μεσιτικών γραφείων ή ιδιοκτητών ακινήτων.

Μέσω των συναλλαγών με POS, οι Κινέζοι αγοραστές ακινήτων στην Ελλάδα έβγαζαν τα χρήματα από την Κίνα σταδιακά. Συνήθως, για να καλυφθεί το ποσό των 250.000 ευρώ που απαιτεί το πρόγραμμα «Χρυσή Βίζα» στη χώρα μας, πραγματοποιούσαν πέντε ή έξι συναλλαγές με πιστωτικές κάρτες. Ετσι, μόνο η Destiny Επενδυτική, η εταιρεία του κ. Παπαευαγγέλου που ασχολείται με την κατασκευή και διαχείριση ακινήτων, έχει πωλήσει σε Ασιάτες (κυρίως Κινέζους) 152 κατοικίες, συνολικής αξίας περί τα 40.000.000 ευρώ, ενώ έχει λάβει προκαταβολές άλλα 20.000.000 ευρώ για ακίνητα που έχει υπό κατασκευή ή προς πώληση.

Αφού έβγαζαν τα χρήματα από την Κίνα μέσω των POS, για να ολοκληρωθεί η συναλλαγή στην Ελλάδα έπρεπε, με βάση το νόμο, ο αγοραστής να εμφανιστεί στον συμβολαιογράφο με δίγραμμη επιταγή που αντιστοιχούσε στην αξία του ακινήτου. Συνεπώς, για να υπογραφεί το συμβόλαιο μεταβίβασης, ο πωλητής, που είχε υπογράψει προσύμφωνο με τον αγοραστή, μετέφερε τα χρήματα που είχε σταδιακά εισπράξει σε λογαριασμό του Κινέζου στην τράπεζα με την οποία συνεργάζονταν. Ο τελευταίος στη συνέχεια έπαιρνε δίγραμμη επιταγή και τα χρήματα επέστρεφαν στον πωλητή του ακινήτου, με την ολοκλήρωση της συναλλαγής.

Εκτός από τα POS, οι Κινέζοι αγοραστές χρησιμοποιούσαν και μια δεύτερη μέθοδο για να αποκτήσουν «Χρυσή Βίζα» στην Ελλάδα ή άλλες χώρες της Ευρώπης. Οπως εξηγούν στελέχη της αγοράς ακινήτων, λειτουργούν ακόμα και σήμερα «συμβούλοι» οι οποίοι έναντι μεγάλης προμήθειας (που φτάνει το 2% ή 3%) παίρνουν χρήματα των Κινέζων στην Κίνα και τους δίνουν αντίστοιχο ποσό μέσω τραπεζών του Χονγκ Κονγκ ή της Σιγκαπούρης όπου δεν υπάρχουν κεφαλαιακοί έλεγχοι. Ετσι αγοράζουν το διαμέρισμα στην Αθήνα χωρίς να ανησυχούν για τα capital controls. Ομως εσχάτως έχουν γίνει πιο αυστηροί οι έλεγχοι κεφαλαίων και οι τράπεζες ζητούν στοιχεία που να αποδεικνύουν πως ο αγοραστής του ακινήτου στην Ελλάδα είναι το ίδιο πρόσωπο με τον κάτοχο του λογαριασμού σε Χονγκ Κονγκ ή Σιγκαπούρη και μπορεί να δικαιολογήσει την προέλευση των κεφαλαίων, κάτι δύσκολο ενίοτε.

Στην αγορά ακινήτων θεωρούν, πάντως, πως το «μούδιασμα» δεν συνδέεται μόνο με το γνωστό θέμα των POS, αλλά και με το γεγονός ότι οι τιμές έχουν εκτοξευθεί, ειδικά σε περιοχές που αποτελούσαν αρχικά στόχο των Κινέζων και άλλων ξένων αγοραστών. Οι ίδιοι επισημαίνουν πως γι’ αυτό το λόγο πραγματοποιούνται πλέον περισσότερες συναλλαγές εκτός του κέντρου της Αθήνας. Από τις 3.620 άδειες διαμονής που είχαν χορηγηθεί από την έναρξη του προγράμματος «Χρυσή Βίζα» το 2013 μέχρι τον περασμένο Νοέμβριο, οι 1.143 αφορούσαν ακίνητα στο κέντρο της πρωτέυουσας! 

Φώτης Κόλλιας
fotisk2@euro2day.gr

euro2day.gr

Δωρεάν προσφορές από τους εξειδικευμένους επαγγελματίες του Run My Project by B2Green

Building Green Open Space 2019
B2Green
By B2Green.gr 09:00, 11/02/2019
Sto Therm
Συνέδριο Αντισεισμικής Μηχανικής 2019
12th International Scientific Conference on Energy and Climate Change
ΟΙΚΟΔΟΜΗ EXPO 2019
14o ΣΥΝΕΔΡΙΟ «ΑΛΟΥΜΙΝΙΟ & ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ»
B2Green.gr Εγγραφή Newsletter

Επίσημοι Υποστηρικτές Των:

Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών
Ashrae Hellenic Chapter
Ελληνικό Ινστιτούτο Παθητικού Κτιρίου
Association of Energy Engineers - Ελληνικό Παράρτημα
Institute of Zero Energy Buildings
Πανελλήνιος Σύλλογος Πιστοποιημένων Ενεργειακών Επιθεωρητών - ΠΣΥΠΕΝΕΠ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εταιριών Μόνωσης - ΠΣΕΜ
Ένωση Βιομηχανιών Ηλιακής Ενέργειας - ΕΒΗΕ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Διογκωμένης Πολυστερίνης - ΠΑ.ΣΥ.ΔΙ.Π.
Πανελλήνια Ομοσπονδία Εμπόρων & Βιοτεχνών Υαλοπινάκων - ΠΟΕΒΥ
Σύνδεσμος Ελλήνων Κατασκευαστών Αλουμινίου - ΣΕΚΑ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Προστασίας Περιβάλλοντος - ΠΑΣΕΠΠΕ
ΠΟΒΑΣ
ΚΑΠΕ EnergyHUBforALL