Κύπρος: Η διακρατική για το κοίτασμα «Αφροδίτη» έφερε επενδυτικό ενδιαφέρον

Κύπρος: Η διακρατική για το κοίτασμα «Αφροδίτη» έφερε επενδυτικό ενδιαφέρον

Σημαντικό επενδυτικό ενδιαφέρον προκάλεσε η διακρατική συμφωνία ανάμεσα σε Κύπρο και Αίγυπτο για τον υποθαλάσσιο αγωγό από το κοίτασμα «Αφροδίτη». Διεθνείς εταιρείες πετρελαίου, εταιρίες εμπορικής εκμετάλλευσης και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για επενδύσεις, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο υπουργός Πετρελαίου και Ορυκτών Πόρων της Αιγύπτου Τάρεκ Ελ – Μόλα, σε συνέντευξή του στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο Αιγύπτιος Υπουργός Πετρελαίου ανέφερε ότι μετά τη σημαντική συμφωνία-ομπρέλα για την κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου μεταξύ των δύο χωρών, διεξάγονται τώρα συζητήσεις για την επιτάχυνση της διαδικασίας μετά την ολοκλήρωση των συνταγματικών και νομικών διαδικασιών σε κάθε χώρα, η οποία θα πρέπει στη συνέχεια να ακολουθηθεί από την εμπορική συμφωνία για το έργο.

Ο ίδιος τόνισε τα πολλαπλά οφέλη που μπορεί να προκύψουν για την Κύπρο από τη συνεργασία με την Αίγυπτο στο πλαίσιο του νεοσύστατου Φόρουμ Φυσικού Αερίου της Ανατολικής Μεσογείου (EMGF). Όπως είπε, η Κύπρος θα μπορούσε να επωφεληθεί από το Φόρουμ για γρήγορη δημιουργία εσόδων από τα υπάρχοντα αποθέματά της, πιθανή αύξηση των μελλοντικών ανακαλύψεων και ενοποίηση με άλλα μέρη στην αλυσίδα αξίας, δημιουργώντας νέες ευκαιρίες συνεργασίας και σταθερή τεχνική και εμπορική συνεργασία.

Η Κύπρος, η Ελλάδα, η Αίγυπτος, η Ιταλία, το Ισραήλ, η Ιορδανία και η Παλαιστίνη συμμετέχουν στο EMGF, με έδρα την Αίγυπτο και στόχο τη βέλτιστη κοινή εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο Ελ-Μόλα αναφέρθηκε επίσης στα πολιτικά οφέλη από μια τέτοια συνεργασία, λέγοντας ότι η συζήτηση για τα θέματα φυσικού αερίου θα μπορούσε να αποτελέσει την αρχή για περαιτέρω επίλυση άλλων συγκρούσεων και να στείλει το μήνυμα ανά τον κόσμο ότι η περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου είναι ένα «ασφαλές περιβάλλον για επενδύσεις».

Οσον αφορά την επιλογή του αγωγού EastMed μεταξύ της Κύπρου, της Ελλάδας, του Ισραήλ και της Ιταλίας, είπε ότι η μελέτη σκοπιμότητας για το έργο θα διαρκέσει έως και δύο χρόνια, «κάτι που από μόνο του είναι μια πολυτέλεια που η περιοχή δεν μπορεί πλέον να αντέξει».

kathimerini.gr

Δωρεάν προσφορές από τους εξειδικευμένους επαγγελματίες του Run My Project by B2Green

Building Green Open Space 2019
B2Green
By B2Green.gr 16:52, 11/02/2019
Συνέδριο Αντισεισμικής Μηχανικής 2019
12th International Scientific Conference on Energy and Climate Change
ΟΙΚΟΔΟΜΗ EXPO 2019
14o ΣΥΝΕΔΡΙΟ «ΑΛΟΥΜΙΝΙΟ & ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ»
B2Green.gr Εγγραφή Newsletter

Επίσημοι Υποστηρικτές Των:

Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών
Ashrae Hellenic Chapter
Ελληνικό Ινστιτούτο Παθητικού Κτιρίου
Association of Energy Engineers - Ελληνικό Παράρτημα
Institute of Zero Energy Buildings
Πανελλήνιος Σύλλογος Πιστοποιημένων Ενεργειακών Επιθεωρητών - ΠΣΥΠΕΝΕΠ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εταιριών Μόνωσης - ΠΣΕΜ
Ένωση Βιομηχανιών Ηλιακής Ενέργειας - ΕΒΗΕ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Διογκωμένης Πολυστερίνης - ΠΑ.ΣΥ.ΔΙ.Π.
Πανελλήνια Ομοσπονδία Εμπόρων & Βιοτεχνών Υαλοπινάκων - ΠΟΕΒΥ
Σύνδεσμος Ελλήνων Κατασκευαστών Αλουμινίου - ΣΕΚΑ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Προστασίας Περιβάλλοντος - ΠΑΣΕΠΠΕ
ΠΟΒΑΣ
ΚΑΠΕ EnergyHUBforALL