Δάνεια έως 10 δισ. στο νέο ν. Κατσέλη - Ποια θα είναι επιλέξιμα - Τι θα γίνει με επιτόκιο, κούρεμα, διάρκεια

Δάνεια έως 10 δισ. στο νέο ν. Κατσέλη - Ποια θα είναι επιλέξιμα - Τι θα γίνει με επιτόκιο, κούρεμα, διάρκεια

Με στόχο την ψήφιση του νέου νόμου Κατσέλη πριν από το τέλος Φεβρουαρίου, συνεχίζουν τις διαβουλεύσεις τους κυβέρνηση και τράπεζες για το νέο πλαίσιο προστασίας των αδύναμων δανειοληπτών και την επίλυση του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων στεγαστικών δανείων.

Η χθεσινή συνάντηση κυβέρνησης – τραπεζιτών στο Μέγαρο Μαξίμου μπορεί να μην έβγαλε "λευκό καπνό", κινήθηκε όμως σε κλίμα συνεννόησης για το ότι το νέο καθεστώς προστασίας του ν. Κατσέλη θα πρέπει να μην δημιουργεί κινδύνους για τις τράπεζες, να είναι κοινά επωφελές και να προστατεύει την πρώτη κατοικία. Όπως διαφαίνεται, το ζητούμενο είναι να επιτευχθεί μία συμβιβαστική λύση που δεν θα αντιστρέψει το καλό επενδυτικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί μετά την πρόσφατη έξοδο της χώρας στις αγορές με το πενταετές ομόλογο.

Το κοινό αυτό ζητούμενο προεξοφλεί την δικαιοσύνη και αυστηρότητα που θα διέπουν τη δομή του νέου νόμου Κατσέλη, ο οποίος θα έχει ισχυρά φίλτρα για τους στρατηγικούς κακοπληρωτές, με σημαντική μείωση των ορίων προστασίας που παρέχει σήμερα η "ομπρέλα" του νόμου.

Στο πλαίσιο αυτό, οι διαπραγματεύσεις κυβέρνησης και τραπεζών φαίνεται ότι θα καταλήξουν σε ένα εύρος προστασίας της πρώτης κατοικίας στις 100.000 – 120.000 ευρώ (όπως έγραφε το Capital.gr, έχει διαπιστωθεί ότι σχεδόν το 80% των δανειοληπτών του ν. Κατσέλη υπάγονται στην κατηγορία αξίας πρώτης κατοικίας έως 100.000 ευρώ) και σε ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα 20.000 ευρώ ως κριτήρια υπαγωγής στον νόμο.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Capital.gr, από την συνολική "δεξαμενή" των δανείων του νόμου Κατσέλη που ανέρχονται σε 16 δισ. ευρώ, κυβέρνηση και τράπεζες συμφωνούν στο ότι αυτά που είναι επιλέξιμα για το διάδοχο καθεστώς προστασίας δεν ξεπερνούν τα 10 δισ. ευρώ.

Ένα σημείο, πάντως, που επιδιώκει να περάσει η κυβέρνηση στον νέο νόμο – αυτό της υπαγωγής και επαγγελματικών δανείων -, έχει πολλές πιθανότητες να υλοποιηθεί. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τα επαγγελματικά δάνεια που έχουν ως ενέχυρο την πρώτη κατοικία κινούνται στα 2,6 – 2,7 δισ. ευρώ (τα δάνεια αυτά είναι εντός της "δεξαμενής" των 16 δισ. ευρώ). Σημειώνεται ότι οι τράπεζες αποδέχονταν να ενταχθούν στον νέο νόμο στεγαστικά δάνεια που είχαν λάβει επιχειρηματίες, αλλά όχι επιχειρηματικά δάνεια με ενέχυρο την πρώτη κατοικία.

Την επιλεξιμότητα των δανείων που θα ενταχθούν στον νέο νόμο Κατσέλη θα καθορίσουν όχι μόνο τα εισοδηματικά κριτήρια, αλλά και κριτήρια περιουσιακά που ακόμη δεν έχουν καθοριστεί πλήρως και αφορούν εκτός από την ακίνητη, και την κινητή περιουσία των δανειοληπτών.

Στο πλαίσιο αυτό, δεν έχει συζητηθεί ακόμη πώς θα υπολογίζονται για την αποπληρωμή του δανείου οι κινητές αξίες του δανειολήπτη που είναι άμεσα ρευστοποιήσιμες. Υπενθυμίζεται ότι η αίτηση υπαγωγής σε καθεστώς προστασίας θα συνοδεύεται από την άρση του τραπεζικού και συνολικά περιουσιακού απορρήτου του αιτούντος.

Οι ρυθμίσεις των δανείων του νέου νόμου Κατσέλη θα γίνονται μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας, διασφαλίζοντας το βιώσιμο και αδιάβλητο της διαδικασίας. Κυβέρνηση και τράπεζες έχουν συμφωνήσει στο ότι η μηνιαία δόση του δανείου θα καθορίζεται με τέσσερις τρόπους:

α) Με επιμήκυνση της οφειλής έως και 20 χρόνια (ενδεχομένως και 25).

β) Με μείωση επιτοκίου (δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη αν το επιτόκιο θα είναι σταθερό η κυμαινόμενο ή αν θα δίνονται και οι δύο επιλογές).

γ) Με "κούρεμα" του δανείου, το οποίο δεν θα είναι οριζόντιο, και

δ) Με επιδότηση της μηνιαίας δόσης από το κράτος.

Αναλόγως με την κάθε περίπτωση δανειολήπτη, θα μπορούν να εφαρμόζονται οι δύο ή και οι τρεις από τις ανωτέρω επιλογές, αλλά σε καμία περίπτωση και οι τέσσερις.

της Νένας Μαλλιάρα

capital.gr

Δωρεάν προσφορές από τους εξειδικευμένους επαγγελματίες του Run My Project by B2Green

B2Green
By B2Green.gr 08:36, 12/02/2019
Sto Therm
1st International Biogas Conference
12th International Scientific Conference on Energy and Climate Change
14o ΣΥΝΕΔΡΙΟ «ΑΛΟΥΜΙΝΙΟ & ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ»
B2Green.gr Εγγραφή Newsletter

Επίσημοι Υποστηρικτές Των:

Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών
Ashrae Hellenic Chapter
Ελληνικό Ινστιτούτο Παθητικού Κτιρίου
Association of Energy Engineers - Ελληνικό Παράρτημα
Institute of Zero Energy Buildings
Πανελλήνιος Σύλλογος Πιστοποιημένων Ενεργειακών Επιθεωρητών - ΠΣΥΠΕΝΕΠ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εταιριών Μόνωσης - ΠΣΕΜ
Ένωση Βιομηχανιών Ηλιακής Ενέργειας - ΕΒΗΕ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Διογκωμένης Πολυστερίνης - ΠΑ.ΣΥ.ΔΙ.Π.
Πανελλήνια Ομοσπονδία Εμπόρων & Βιοτεχνών Υαλοπινάκων - ΠΟΕΒΥ
Σύνδεσμος Ελλήνων Κατασκευαστών Αλουμινίου - ΣΕΚΑ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Προστασίας Περιβάλλοντος - ΠΑΣΕΠΠΕ
ΠΟΒΑΣ
ΚΑΠΕ EnergyHUBforALL