Ανάβει η μάχη Λεμπέντεφ-ΔΕΣΦΑ για τον αγωγό προς την πΓΔΜ-Τι ζητά η ΡΑΕ

Ανάβει η μάχη Λεμπέντεφ-ΔΕΣΦΑ για τον αγωγό προς την πΓΔΜ-Τι ζητά η ΡΑΕ

Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας ενέκρινε και τις δύο αιτήσεις των εταιριών που διεκδικούσαν την κατασκευή του διαασυνδετήριου αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου Ελλάδας – Σκοπίων. Και στην Windows International Hellasσυμφερόντων του Ρώσου δισεκατομμυριούχου Λεονίντ Λεμπέντεφ (φωτ. εξωτερικά) και στο Διαχειριστή Ελληνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου, που πρόσφατα πέρασε κατά πλειοψηφία στην κοινοπραξία των Ευρωπαίων Διαχειριστών Snam, Enagas και Fluxys.

Όπως αναφέρουν πηγές του Euro2day.gr, η ΡΑΕ από τον περασμένο Δεκέμβριο άναψε πράσινο φως και στις δύο αιτήσεις των διεκδικητών του έργου. Η εταιρία συμφερόντων Λεμπέντεφ έχει αιτηθεί από τον Μάρτιο του 2017 την άδεια για την κατασκευή του αγωγού ως Ανεξάρτητο Σύστημα Φυσικού Αερίου, ενώ αργότερα και ο ΔΕΣΦΑ ζήτησε άδεια ως έργο ΕΣΦΑ.

Η ΡΑΕ, σύμφωνα με πληροφορίες, καλεί με την απόφαση της το ΔΕΣΦΑ να προχωρήσει και σε market test για τη διαπίστωση της εκδήλωσης ενδιαφέροντος και αυτό προκειμένου να μην επιβαρυνθούν οι χρήστες του ΕΣΦΑ από το κόστος του έργου.

Πάντως, και σύμφωνα με πληροφορίες, η Αρχή ακόμη δεν έχει εκδώσει τις σχετικές αποφάσεις, οι οποίες προφανώς βρίσκονται στη φάση της καθαρογραφής.

Ο αγωγός είναι μήκους 50 χλμ. επί ελληνικού εδάφους και η αρχική εκτίμηση για τη δυναμικότητα του είναι 1,5 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού και θα ξεκινά από τη Νέα Μεσημβρία φτάνοντας μέχρι τη Γευγελή. Οι δύο εταιρίες Windows International Hellas και ΔΕΣΦΑ είχαν επιδοθεί σε έναν αγώνα προκειμένου να ακυρώσει ο ένας το επενδυτικό σχέδιο του άλλου, για την ακρίβεια ο ένας την αίτηση του άλλου στη ΡΑΕ.

Η πλευρά Λεμπέντεφ, όπως ακούγεται στην αγορά, σκοπεύει να κατασκευάσει τον αγωγό με κεφάλαια από αμερικανικό fund, ενώ δεν αποκλείεται να επιδιωχθεί και συνεργασία με τον ΔΕΣΦΑ για την υλοποίηση του έργου.

Η μητρική της Windows International Hellas (Windows International), έχει συμμετοχές σε ενεργειακές εταιρίες του κ. Λεμπέντεφ. Η βασική εξ αυτών είναι η Sintez, εταιρία holding, που ιδρύθηκε το 1987 και δραστηριοποιείται στην παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου, στις μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας αλλά και στο real estate. Έχει ήδη απλωθεί σε Ευρώπη, Αφρική και Ασία, ενώ απασχολεί 10.000 εργαζόμενους.

Μία εμβληματική για τηSintez επιχείρηση είναι η Negusneft, η οποία και είχε υποβάλλει το 2013 την προσφορά των 1,9 δισ. ευρώ διεκδικώντας τον τότε όμιλο ΔΕΣΦΑ - ΔΕΠΑ. Πρόκειται για την πρώτη ρωσική ιδιωτική πετρελαϊκή εταιρία και η πρώτη ανεξάρτητη εταιρία που κάνει έρευνες και εκμετάλλευση πετρελαίου στη Ρωσική Αρκτική.

Η Sintez απέκτησε επίσης το σύμπλεγμα "TGK 2" που αποτελείται από 16 μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με φυσικό αέριο. Καταναλώνει ετησίως 2 δισ. κυβικά μέτρα και απασχολεί 5.000 εργαζόμενους.

Ήδη στα Σκόπια η ρωσική Sintez έχει κατασκευάσει μονάδα παραγωγής ρεύματος φυσικού αερίου ισχύος 220MW, ενώ έχει συνάψει και συμφωνία με την κρατική εταιρία θέρμανσης.

Πηγές θέλουν την εταιρία να επιδιώκει και την κατασκευή κι άλλης μονάδας παραγωγής ρεύματος, ενώ δραστηριοποιείται και στη Βουλγαρία στην εμπορία ρεύματος και πετρελαιοειδών προϊόντων.

Χρήστος Κολώνας
x.kolonas@euro2day.gr

euro2day.gr

Δωρεάν προσφορές από τους εξειδικευμένους επαγγελματίες του Run My Project by B2Green

B2Green
By B2Green.gr 08:38, 12/02/2019
1st International Biogas Conference
12th International Scientific Conference on Energy and Climate Change
14o ΣΥΝΕΔΡΙΟ «ΑΛΟΥΜΙΝΙΟ & ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ»
B2Green.gr Εγγραφή Newsletter

Επίσημοι Υποστηρικτές Των:

Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών
Ashrae Hellenic Chapter
Ελληνικό Ινστιτούτο Παθητικού Κτιρίου
Association of Energy Engineers - Ελληνικό Παράρτημα
Institute of Zero Energy Buildings
Πανελλήνιος Σύλλογος Πιστοποιημένων Ενεργειακών Επιθεωρητών - ΠΣΥΠΕΝΕΠ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εταιριών Μόνωσης - ΠΣΕΜ
Ένωση Βιομηχανιών Ηλιακής Ενέργειας - ΕΒΗΕ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Διογκωμένης Πολυστερίνης - ΠΑ.ΣΥ.ΔΙ.Π.
Πανελλήνια Ομοσπονδία Εμπόρων & Βιοτεχνών Υαλοπινάκων - ΠΟΕΒΥ
Σύνδεσμος Ελλήνων Κατασκευαστών Αλουμινίου - ΣΕΚΑ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Προστασίας Περιβάλλοντος - ΠΑΣΕΠΠΕ
ΠΟΒΑΣ
ΚΑΠΕ EnergyHUBforALL