Πώς η Ελινόιλ έγινε διεθνής trader ενεργειακών προϊόντων

Πώς η Ελινόιλ έγινε διεθνής trader ενεργειακών προϊόντων

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε χθες ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας καυσίμων Ελιν Γιάννης Αληγιζάκης, η αγορά καυσίμων έχει χάσει το 43% των πωλήσεων σε όγκο μέσα σε μια δεκαετία από το 2008 έως το 2018. Η κρίση συνεχίζεται ακόμη και σήμερα και από τον περασμένο Σεπτέμβριο μέχρι σήμερα οι πωλήσεις καυσίμων κίνησης υποχωρούν σταθερά από 4% έως 9%.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Ιανουαρίου η υποχώρηση στις βενζίνες φτάνει το 10% και στο ντίζελ κίνησης το 8%. Την ίδια στιγμή που οι πωλήσεις πέφτουν, οι εταιρείες του κλάδου πιέζονται ακόμη περισσότερο καθώς λείπουν από την αγορά λείπουν 2 δισ. από χρήματα που δεν επιστρέφει το κράτος.

Η αρνητική εικόνα συμπληρώνεται από το ρευστό πολιτικό σύστημα καθώς η διαρκώς αυξανόμενη προεκλογική περίοδος επηρεάζει την αγορά όπως δείχνουν και τα στοιχεία για τις καταναλώσεις, ανέφερε ο κ. Αληγιζάκης.

Σε αυτό το περιβάλλον, όπου αρκετές εταιρείες δεν τα κατάφεραν και βρέθηκαν σε αδιέξοδο, η εισηγμένη Ελιν ήδη από τα τέλη του 2012 ξεκίνησε μια σειρά από κινήσεις για να ξεπεράσει την κρίση, αρχής γενομένης από τη μεγάλη απόφαση για άνοιγμα στο εξωτερικό.

Πράγματι όπως αποκάλυψε χθες ο κ. Αληγιζάκης, οι πρώτες δειλές κινήσεις έγιναν το 2014 όταν και η εταιρεία κατάφερε να κάνει τις πρώτες της εξαγωγές 50 χιλ μτ. Πέντε χρόνια μετά και ενώ η διεθνής δραστηριοποίηση της Ελιν είχε κρατηθεί επιμελώς μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, η εταιρεία έφτασε να πουλά 3 εκατ. μετρικούς τόνους σε 17 χώρες και 3 ηπείρους.

Σήμερα οι πωλήσεις στο εξωτερικό είναι πενταπλάσιες των εσωτερικών πωλήσεων ύψους 600 χλ. ενώ την περασμένη εβδομάδα έγινε και η πρώτη εξαγωγή στην 4η Ήπειρο, την Αμερική.

"Είναι μονόδρομος για εμάς ότι θα συνεχίσουμε την δραστηριότητα μας στο εξωτερικό, είναι μια πολύ δύσκολη προσπάθεια, αλλά μας αμείβει και μας κάνει να νιώθουμε, εκτός από υπερήφανοι και ασφαλείς" ανέφερε ο κ. Αληγιζάκης. Σημειώνεται ότι εκτός από προϊόντα, η Ελινόιλ εμπορεύεται πετρέλαιο, πετροχημικά και άλλα παράγωγα πετρελαίου και ενεργειακά προϊόντα.

Εκτός όμως από τη δραστηριοποίηση στο εξωτερικό, η εταιρεία έκανε κινήσεις και στο εσωτερικό τόσο στην κατεύθυνση της διαφοροποίησης των δραστηριοτήτων της όσο και για την βελτίωση της θέσης της στην αγορά καυσίμων.

Στην εγχώρια αγορά πετρελαιοειδών λανσάρισε νέα προϊόντα ενισχυμένου diesel και βενζίνης, ενώ ξεκίνησε νέα συνεργασία με δύο μεγάλους διεθνείς οίκους ελέγχου και πιστοποίησης τη Bureau Veritas και την LLoyd' s Register με στόχο να καλυφθεί πλήρως το δίκτυο των 620 πρατηρίων και να διασφαλιστεί η ποιότητα και η ποσότητα των πωλούμενων καυσίμων προς τους καταναλωτές.

Σε ό,τι αφορά τη διαφοροποίηση των δραστηριοτήτων της Ελιν, η οποία σημειωτέον έχει ισχυρή παρουσία και ηγετική παρουσία στα βιοκαύσιμα, η εταιρεία έκανε νέα ανοίγματα σε τρεις νέους κλάδους: στον κλάδο των κατασκευών με έμφαση σε προτζεκτ ανακατασκευής κτιρίων και ξενοδοχείων, όπου δραστηριοποιείται με την θυγατρική Ελιν Τεχνική.

Παράλληλα χθες ανακοίνωσε και επίσημα την είσοδό της στις αγορές της ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου με τα σήματα Electricon και Aerion. Το λανσάρισμα των προϊόντων της εταιρείας θα γίνει την 1η Απριλίου και η εταιρεία έχει φιλόδοξα σχέδια ανάπτυξης, με αξιοποίηση του δικτύου των πρατηρίων της ως σημεία πώλησης ενεργειακών προϊόντων.

Αξίζει να αναφερθεί τέλος ότι η εταιρεία έφτιαξε στο Βόλο και το πρώτο πρατήριο CNG (συμπιεσμένο φυσικό αέριο) μιας αγοράς που στο μέλλον μπορεί να εμφανίζει σημαντικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Του Χάρη Φλουδόπουλου

capital.gr

Δωρεάν προσφορές από τους εξειδικευμένους επαγγελματίες του Run My Project by B2Green

Building Green Open Space 2019
B2Green
By B2Green.gr 08:41, 12/02/2019
Συνέδριο Αντισεισμικής Μηχανικής 2019
12th International Scientific Conference on Energy and Climate Change
ΟΙΚΟΔΟΜΗ EXPO 2019
14o ΣΥΝΕΔΡΙΟ «ΑΛΟΥΜΙΝΙΟ & ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ»
B2Green.gr Εγγραφή Newsletter

Επίσημοι Υποστηρικτές Των:

Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών
Ashrae Hellenic Chapter
Ελληνικό Ινστιτούτο Παθητικού Κτιρίου
Association of Energy Engineers - Ελληνικό Παράρτημα
Institute of Zero Energy Buildings
Πανελλήνιος Σύλλογος Πιστοποιημένων Ενεργειακών Επιθεωρητών - ΠΣΥΠΕΝΕΠ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εταιριών Μόνωσης - ΠΣΕΜ
Ένωση Βιομηχανιών Ηλιακής Ενέργειας - ΕΒΗΕ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Διογκωμένης Πολυστερίνης - ΠΑ.ΣΥ.ΔΙ.Π.
Πανελλήνια Ομοσπονδία Εμπόρων & Βιοτεχνών Υαλοπινάκων - ΠΟΕΒΥ
Σύνδεσμος Ελλήνων Κατασκευαστών Αλουμινίου - ΣΕΚΑ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Προστασίας Περιβάλλοντος - ΠΑΣΕΠΠΕ
ΠΟΒΑΣ
ΚΑΠΕ EnergyHUBforALL