Πώς οι ΑΠΕ χρηματοδοτούν το ρεύμα δήμων και νοικοκυριών

Πώς οι ΑΠΕ χρηματοδοτούν το ρεύμα δήμων και νοικοκυριών

Λύση στον γόρδιο δεσμό της απόδοσης των ανταποδοτικών τελών σε δήμους και νοικοκυριά ακόμη και αν υπάρχει αμφισβήτηση διοικητικών ορίων, δίνει ρύθμιση των υπουργείων Περιβάλλοντος και Εσωτερικών, ανοίγοντας τις... κάνουλες της πράσινης ενέργειας υπέρ των τοπικών κοινωνιών.

Η πιο χαρακτηριστική περίπτωση αποτελεί η νησίδα Άγιος Γιώργης κοντά στο Σούνιο. Ύστερα από δικαστική μάχη μηνών μεταξύ της Ύδρας και της Λαυρεωτικής, σχετικά με το ποιος θα επωφεληθεί από τα ανταποδοτικά τέλη του αιολικού πάρκου της Τέρνα Ενεργειακή, νικητής αναδείχτηκε το νησί της Ύδρας.

Στο δήμο καταλήγει το 3% των εσόδων από το ηλεκτρικό ρεύμα που διοχετεύεται στο σύστημα από την λειτουργία του αιολικού. Για το 2017, το ποσό αυτό υπολογίζεται σε 940.000 ευρώ. Περίπου 533.000 ευρώ αποδίδονται στα ταμεία του δήμου, 313.000 ευρώ χορηγούνται ως έκπτωση στους κατοίκους του δήμου και 94.000 ευρώ καταλήγουν στο Πράσινο Ταμείο. Τα νούμερα αυτά καταδεικνύουν και τα οικονομικά οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες. Ωστόσο χρειάστηκε να περάσουν χρόνια, μέχρι να φτάσουν στους δικαιούχους.

Μάλιστα για την περίπτωση του αιολικού στον Άγιο Γιώργη απαιτήθηκε γνωμοδότηση του υπουργείου Εσωτερικών, από το Νομικό Συμβούλιο του κράτους, το οποίο πιστοποίησε ότι το έργο βρίσκεται στην δικαιοδοσία του δήμου Ύδρας.

Στο θέμα επανήλθε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας πρόσφατα, μετά από ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ κ. Κ. Καραγκούνη. Απαντώντας, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιώργος Σταθάκης, επεσήμανε ότι υπήρξαν 20 περιπτώσεις, από τις 292 συνολικά, για τις οποίες δεν εκδόθηκε ο οριστικός πίνακας επιμερισμού των ποσών από τους σταθμούς ΑΠΕ, ανά δημοτική ή τοπική κοινότητα, λόγω αμφισβήτησης των διοικητικών ορίων.

Πρόσφατα με νομοθετική ρύθμιση των δύο υπουργείων, επιλύθηκε μία εκκρεμότητα ετών. Μπορεί να επανακαθοριστεί η διαδικασία επιμερισμού των ποσών του ειδικού τέλους στους οικιακούς καταναλωτές, συμπεριλαμβανομένου και του σταδίου εξέτασης των ενστάσεων που αφορούν στα διοικητικά όρια των τοπικών και δημοτικών κοινοτήτων, στις οποίες είναι εγκατεστημένοι σταθμοί ΑΠΕ. Η ρύθμιση ορίζει ότι για τη διανομή του ειδικού τέλους ΑΠΕ, τα διοικητικά όρια που χρησιμοποιούνται μπορεί να είναι τα όρια που δημοσιοποιούνται από την Εθνική Υποδομή Γεωχωρικών Πληροφοριών ή ακόμη και από την απογραφή της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής.

Κατά το στάδιο εξέτασης των ενστάσεων, θα πρέπει να λαμβάνονται υπ' όψιν τα προσδιοριζόμενα διοικητικά όρια με βάση τις κείμενες διατάξεις, οι οποίες ρυθμίζουν τη διοικητική διαίρεση της χώρας.

Το ΥΠΕΝ προχωρά στην εξέταση των ενστάσεων για τα έτη 2010-2014, οι οποίες αφορούν στα διοικητικά όρια τοπικών και δημοτικών κοινοτήτων, στις οποίες είναι εγκατεστημένοι σταθμοί ΑΠΕ καθώς και στον επιμερισμό του Ειδικού Τέλους στους οικιακούς καταναλωτές και για τα έτη από το 2015 έως και σήμερα.

Το ειδικό τέλος αποδόθηκε στους οικιακούς καταναλωτές των συγκεκριμένων περιοχών, τον Ιούνιο του 2017. Τότε, οι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας πίστωσαν στα τιμολόγια ρεύματος των δικαιούχων το ποσό με την ένδειξη «Έκπτωση στο ηλεκτρικό ρεύμα λόγω σταθμών ΑΠΕ στην περιοχή σας» για τα έτη 2010-2014. Με αυτόν τον τρόπο επωφελήθηκαν με έκπτωση στο ηλεκτρικό ρεύμα, περίπου 376.000 καταναλωτές. Το συνολικό κονδύλι που έχει καταβληθεί είναι 17,6 εκατ. ευρώ.

της Μαριάννας Τζάννε

newmoney.gr

Κατασκευή φωτοβολταϊκού πάρκου με την αξιοπιστία της ENERGY 4YOU

Building Green Open Space 2019
B2Green
By B2Green.gr 08:30, 13/02/2019
Thermal Drones
NanoDomi Διαγωνισμός
Kostal Solar
Συνέδριο Αντισεισμικής Μηχανικής 2019
12th International Scientific Conference on Energy and Climate Change
ΟΙΚΟΔΟΜΗ EXPO 2019
14o ΣΥΝΕΔΡΙΟ «ΑΛΟΥΜΙΝΙΟ & ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ»
B2Green.gr Εγγραφή Newsletter

Επίσημοι Υποστηρικτές Των:

Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών
Ashrae Hellenic Chapter
Ελληνικό Ινστιτούτο Παθητικού Κτιρίου
Association of Energy Engineers - Ελληνικό Παράρτημα
Institute of Zero Energy Buildings
Πανελλήνιος Σύλλογος Πιστοποιημένων Ενεργειακών Επιθεωρητών - ΠΣΥΠΕΝΕΠ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εταιριών Μόνωσης - ΠΣΕΜ
Ένωση Βιομηχανιών Ηλιακής Ενέργειας - ΕΒΗΕ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Διογκωμένης Πολυστερίνης - ΠΑ.ΣΥ.ΔΙ.Π.
Πανελλήνια Ομοσπονδία Εμπόρων & Βιοτεχνών Υαλοπινάκων - ΠΟΕΒΥ
Σύνδεσμος Ελλήνων Κατασκευαστών Αλουμινίου - ΣΕΚΑ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Προστασίας Περιβάλλοντος - ΠΑΣΕΠΠΕ
ΠΟΒΑΣ
ΚΑΠΕ EnergyHUBforALL