Τροπολογία για στήριξη στις επισκευές των διατηρητέων κτιρίων προανήγγειλε η ''Ανάπλαση Αθήνας''

Τροπολογία για στήριξη στις επισκευές των διατηρητέων κτιρίων προανήγγειλε η ''Ανάπλαση Αθήνας''

Civiltech

Δήλωση του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου της «Ανάπλασης Αθήνας Α.Ε.» κ. Νίκου Μπελαβίλα για τις καταρρεύσεις ακινήτων

«Τα γερασμένα ακίνητα του Πειραιά και της Αθήνας είναι δυστυχώς μια πραγματικότητα. Αυτά τα ερείπια είναι τα τελευταία από τα χιλιάδες νεοκλασικά που έχασαν οι πόλεις μας μέσα στη λαίλαπα της αντιπαροχής. Τόσο η πλειοψηφία των ιδιωτών ιδιοκτητών τους, όσο και η πλειοψηφία των ιδιοκτήτων φορέων του Δημοσίου, απέφευγαν και αποφεύγουν να τα συντηρήσουν και να τα επαναχρησιμοποιήσουν ελπίζοντας στην απαξίωση, στην κατάρρευση, στην τυχαία πυρπόληση και εν τέλει στον αποχαρακτηρισμό τους, προκειμένου να χτίσουν στη θέση τους την πολυπόθητη πολυκατοικία.

Πρέπει να πάρουμε μια σοβαρή απόφαση, αν θέλουμε ή δεν θέλουμε να γλιτώσουμε τα τελευταία ίχνη της σπουδαίας αρχιτεκτονικής κληρονομιάς του 19ου αιώνα που χάσαμε, κυρίως στον Πειραιά.

Γι’ αυτό οι φορείς του Δημοσίου έχουν κορυφαία ευθύνη, ακολουθούν οι εταιρείες – κάτοχοι των ακινήτων και τελευταίοι οι μικροί ιδιώτες κληρονόμοι χωρίς οικονομική δυνατότητα αποκατάστασης. Τα περί δημεύσεων ή βίαιης εισόδου εταιρειών που θα αναλάβουν την αποκατάστασή τους, δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα και είναι συνταγματικά και νομικά αδύνατον να υλοποιηθούν.

Η Ανάπλαση Αθήνας που λειτουργεί μόλις 6 μήνες έχει πάρει ήδη τις ακόλουθες πρωτοβουλίες:

- για τροπολογία η οποία ήδη βρίσκεται στα γραφεία των αρμόδιων Υπουργών και η οποία δίνει τη δυνατότητα να προχωρούν οι επισκευές των διατηρητέων κτιρίων με τη συναίνεση του 66% (2/3) των συνιδιοκτητών, κατ’ αναλογία του ήδη πετυχημένου νόμου που απελευθέρωσε τους ιδιώτες από ανάλογα προβλήματα, σε ζητήματα ενεργειακής αναβάθμισης πολυκατοικιών.

μέσω του Προγράμματος του Υπουργείου Εργασίας για την αναβίωση δεκάδων ερειπωμένων ακινήτων στην Αθήνα και τον Πειραιά, ανάμεσα στα οποία συγκαταλέγονται ερειπωμένα νεοκλασικά όπως η έπαυλη Αξελού στην Καστέλα και μεγάλα εμπορικά νεοκλασικά στις οδούς Κολοκοτρώνη και Γούναρη. Σύντομα θα ξεκινήσουν οι σχετικοί διαγωνισμοί αξιοποίησης.

Χρόνια προβλήματα δεκαετιών δεν λύνονται με «πυροτεχνήματα». Απαιτείται μακροχρόνιος σχεδιασμός και προσπάθεια. Κορυφαίο παράδειγμα η επιτυχία με την ανάπλαση των προσφυγικών της Αλεξάνδρας που ανακοινώθηκε πριν από λίγες μέρες.

Τέλος, υπό τη θεσμική μου ιδιότητα του Προέδρου της «Ανάπλασης Αθήνας Α.Ε.», έχω ήδη από καιρό πάρει την πρωτοβουλία να καλέσω τη Διοίκηση του Συλλόγου Ιδιοκτητών Διατηρητέων, για να οργανώσουμε σοβαρές προτάσεις για τη στήριξη κυρίως των μικροϊδιοκτητών. Σε ότι αφορά τους μεγάλους ιδιοκτήτες – εταιρείες και τους φορείς του Δημοσίου, δεν υπάρχει καμία δικαιολογία».

avgi.gr

Building Green Open Space 2019
B2Green
By B2Green.gr 10:10, 14/02/2019
Sto Therm
Rizakos
3DR - Μελέτη στατικής επάρκειας αυθαιρέτου
Knauf
Calda Energy - Aermec
Συνέδριο Αντισεισμικής Μηχανικής 2019
12th International Scientific Conference on Energy and Climate Change
ΟΙΚΟΔΟΜΗ EXPO 2019
14o ΣΥΝΕΔΡΙΟ «ΑΛΟΥΜΙΝΙΟ & ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ»
B2Green.gr Εγγραφή Newsletter

Επίσημοι Υποστηρικτές Των:

Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών
Ashrae Hellenic Chapter
Ελληνικό Ινστιτούτο Παθητικού Κτιρίου
Association of Energy Engineers - Ελληνικό Παράρτημα
Institute of Zero Energy Buildings
Πανελλήνιος Σύλλογος Πιστοποιημένων Ενεργειακών Επιθεωρητών - ΠΣΥΠΕΝΕΠ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εταιριών Μόνωσης - ΠΣΕΜ
Ένωση Βιομηχανιών Ηλιακής Ενέργειας - ΕΒΗΕ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Διογκωμένης Πολυστερίνης - ΠΑ.ΣΥ.ΔΙ.Π.
Πανελλήνια Ομοσπονδία Εμπόρων & Βιοτεχνών Υαλοπινάκων - ΠΟΕΒΥ
Σύνδεσμος Ελλήνων Κατασκευαστών Αλουμινίου - ΣΕΚΑ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Προστασίας Περιβάλλοντος - ΠΑΣΕΠΠΕ
ΠΟΒΑΣ
ΚΑΠΕ EnergyHUBforALL