Προσαύξηση 5% στις τιμες που θα λαμβάνουν τα φωτοβολταϊκά των ενεργειακών κοινοτήτων

Προσαύξηση 5% στις τιμες που θα λαμβάνουν τα φωτοβολταϊκά των ενεργειακών κοινοτήτων

«Οι Ενεργειακές Κοινότητες μπορούν να γίνουν σημείο αναφοράς στην προσπάθεια που κάνουμε για το ριζικό μετασχηματισμό του ενεργειακού συστήματος στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα». Αυτό τόνισε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, μιλώντας σήμερα στην ημερίδα του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ) με τη συμμετοχή της Greenpeace στο πλαίσιο της Έκθεσης Verde.tec.

Ο κ. Σταθάκης παρουσιάζοντας το νέο θεσμό ανέφερε ότι οι Ενεργειακές Κοινότητες συνιστούν βασικό άξονα στην πολιτική της κυβέρνησης για την επίτευξη φιλόδοξων περιβαλλοντικών στόχων και τη μετάβαση σε καθαρές μορφές ενέργειας, με την αλλαγή του ενεργειακού μίγματος υπέρ των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ): στο 32% της τελικής κατανάλωσης και διπλασιασμό τους (στο 57%) στην ηλεκτροπαραγωγή, έως το 2030. Εξίσου καθοριστική είναι η συμβολή των Ενεργειακών Κοινοτήτων στον σχεδιασμό για την εξοικονόμηση ενέργειας κατά 32,5%, κάτι που αντιστοιχεί σε 1,5% λιγότερη κατανάλωση ενέργειας ετησίως.

«Οι ενεργειακές κοινότητες αποτελούν καινοτομία, γιατί μπορούν να συνεισφέρουν στην αύξηση του μεριδίου των ΑΠΕ», υπογράμμισε ο Υπουργός. «Ανοίγουν την ενεργειακή αγορά σε ένα τρίτο υποκείμενο, τους ίδιους τους καταναλωτές, ώστε να μπορούν να παράγουν οι ίδιοι την ενέργεια που καταναλώνουν μέσα από ένα απλό συνεταιριστικό σχήμα» και ανέφερε παραδείγματα εφαρμογής του νέου θεσμού, με τη δραστηριοποίηση, σε συνεταιριστικά εγχειρήματα, ξενοδοχείων, βιοτεχνιών, αλλά και τη συμμετοχή της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Ο κ. Σταθάκης επισήμανε την κοινωνική διάσταση των Ενεργειακών Κοινοτήτων και ιδίως τις μεγάλες δυνατότητές που προσφέρουν στις τοπικές κοινωνίες για την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας. Με τον νέο θεσμό, για παράδειγμα, οι δήμοι θα μπορούν να παράγουν ενέργεια και να τη συμψηφίζουν με την παροχή ρεύματος σε ευάλωτα νοικοκυριά.

Όπως σημείωσε, τέτοια μέτρα, που έχει προτείνει και η Greenpeace, μπορούν να παράγουν προστιθέμενη αξία για τις ίδιες τις τοπικές κοινότητες, στηρίζοντας παράλληλα τις πιο ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, με σημαντικό περιβαλλοντικό όφελος και την κοινωνία παρούσα στον ενεργειακό μετασχηματισμό της χώρας.

Κλείνοντας ο κ. Σταθάκης αναφέρθηκε στα σχέδια ενίσχυσης για την ίδρυση Ενεργειακών Κοινοτήτων με την ενεργοποίηση του πρώτου κύκλου χρηματοδότησης 25 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ.

Ταυτόχρονα, τόνισε ότι θεσμοθετούνται κίνητρα και στην τιμολόγηση, καθώς προβλέπεται προσαύξηση έως 5% στις τιμές που θα λαμβάνουν οι φωτοβολταϊκοί σταθμοί των ενεργειακών κοινοτήτων σε σχέση με τη μέση τιμή που προκύπτει από τις ανταγωνιστικές διαδικασίες.

«Με την καθοριστική συμβολή των ενεργειακών κοινοτήτων μπορούμε να φτάσουμε στα επιθυμητά επίπεδα για τις ΑΠΕ, ανοίγοντας ένα νέο μεγάλο πεδίο για επενδύσεις στην ενέργεια προς ένα πράσινο μέλλον», υπογράμμισε.

* Το B2Green στηρίζει τις εργασίες της έκθεσης Verde.Tec ως χορηγός επικοινωνίας και εκθέτης.

Κατασκευή φωτοβολταϊκού πάρκου με την αξιοπιστία της ENERGY 4YOU

Building Green Open Space 2019
B2Green
By B2Green.gr 15:09, 15/02/2019
Thermal Drones
Kostal Solar

12th International Scientific Conference on Energy and Climate Change
ΟΙΚΟΔΟΜΗ EXPO 2019
14o ΣΥΝΕΔΡΙΟ «ΑΛΟΥΜΙΝΙΟ & ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ»
B2Green.gr Εγγραφή Newsletter

Επίσημοι Υποστηρικτές Των:

Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών
Ashrae Hellenic Chapter
Ελληνικό Ινστιτούτο Παθητικού Κτιρίου
Association of Energy Engineers - Ελληνικό Παράρτημα
Institute of Zero Energy Buildings
Πανελλήνιος Σύλλογος Πιστοποιημένων Ενεργειακών Επιθεωρητών - ΠΣΥΠΕΝΕΠ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εταιριών Μόνωσης - ΠΣΕΜ
Ένωση Βιομηχανιών Ηλιακής Ενέργειας - ΕΒΗΕ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Διογκωμένης Πολυστερίνης - ΠΑ.ΣΥ.ΔΙ.Π.
Πανελλήνια Ομοσπονδία Εμπόρων & Βιοτεχνών Υαλοπινάκων - ΠΟΕΒΥ
Σύνδεσμος Ελλήνων Κατασκευαστών Αλουμινίου - ΣΕΚΑ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Προστασίας Περιβάλλοντος - ΠΑΣΕΠΠΕ
ΠΟΒΑΣ
ΚΑΠΕ EnergyHUBforALL