Main Menu

εξοικονόμηση - ενέργεια - ΑΠΕ - θέρμανση - δόμηση - περιβάλλον
ενημέρωση - business - τεχνολογία - οδηγός αγοράς


"Εξοικονομώ-Αυτονομώ για ένα Έξυπνο Σπίτι" • Ομάδα Ενημέρωσης

Με νέα αποτίμηση ο διαγωνισμός για τους λιγνίτες της ΔΕΗ

Με νέα αποτίμηση ο διαγωνισμός για τους λιγνίτες της ΔΕΗ

Civiltech

Το conference call που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή μεταξύ των στελεχών του υπουργείου ενέργειας και των εκπροσώπων της DGCOMP, δεν κατέληξε στην οριστική συμφωνία για το θέμα του διαγωνισμού πώλησης των λιγνιτών της ΔΕΗ. Ωστόσο, σύμφωνα με πηγές της ελληνικής πλευράς βρισκόμαστε προ των πυλών, καθώς υπάρχει σύγκλιση σε βασικά σημεία και εκτός απροόπτου εντός της επόμενης εβδομάδας θα ανακοινωθούν οι νέοι όροι, αλλά και ο τρόπος με τον οποίο θα εκπληρώσει η Ελληνική Δημοκρατία την υποχρέωση που ανέλαβε έναντι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού για τη λιγνιτική αποεπένδυση του 40% του δυναμικού της ΔΕΗ.

Από τις μέχρι τώρα διαπραγματεύσεις προκύπτουν δύο σημαντικές αλλαγές που ενδεχομένως να διαφοροποιήσουν τα δεδομένα της πώλησης. Η πρώτη αφορά στη συμφωνία μεταξύ της DGCOMP αλλά και της Ελληνικής κυβέρνησης, να υπάρξει νέα αποτίμηση (fairness opinion) για τις πωλούμενες μονάδες. Η αλλαγή αυτή βασίζεται και στο κείμενο της αρχικής συμφωνίας DGCOMP - Ελληνικής Δημοκρατίας, που προέβλεπε ότι η συναλλαγή θα γίνει σε εύλογο τίμημα της αγοράς και λαμβανομένων υπόψη αντίστοιχων πωλήσεων που έχουν πραγματοποιηθεί διεθνώς το τελευταίο διάστημα. Υπενθυμίζεται ότι στην προηγούμενη διαδικασία, ο διαγωνισμός κηρύχθηκε άγονος καθώς υπήρξε σημαντική απόσταση μεταξύ της μοναδικής έγκυρης προσφοράς και της αποτίμησης που έκανε ο σύμβουλος που προσέλαβε η ΔΕΗ.

Η δεύτερη σημαντική αλλαγή αφορά στο SPA, όπου υπάρχει συμφωνία μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της DGCOMP να γίνουν αποδεκτοί όροι για επιμερισμό κερδών και ζημιών των εταιρειών μεταξύ του αγοραστή και της ΔΕΗ, κατά τρόπο που να είναι συμβατός με τους κανονισμούς της ΕΕ και να διασφαλίζει τη λειτουργική αυτονομία και ανεξαρτησία των πωλούμενων παγίων από τον πωλητή, δηλαδή τη ΔΕΗ.

Αυτές οι αλλαγές κρίνεται ότι μπορεί να παίξουν καταλυτικό ρόλο ώστε ο διαγωνισμός να καταλήξει σε επιτυχές αποτέλεσμα. Εκείνο που ακόμη βρίσκεται σε εκκρεμότητα είναι να αποφασιστεί ο τρόπος που θα επιλεγεί ώστε να συνεχιστεί ο διαγωνισμός αλλά και η δυνατότητα να καταθέσουν προσφορές, όλοι οι συμμετέχοντες στην προηγούμενη άγονη διαδικασία αλλά και πιθανοί νέοι ενδιαφερόμενοι. Από τις συζητήσεις που έχουν γίνει μέχρι σήμερα, πάντως, ως πιθανότερο σενάριο προβάλει η προοπτική επαναπροκήρυξης νέου διαγωνισμού, με διαδικασίες fast track, ενώ ακόμη δεν υπάρχει απόφαση για το φορέα που θα τρέξει το διαγωνισμό.

Επιπλέον μια κρίσιμη παράμετρος για την επιτυχή κατάληξη του διαγωνισμού, αφορά στο Μηχανισμό Αποζημίωσης Επάρκειας Ισχύος (ΜΑΕΙ), δηλαδή τα αποκαλούμενα ΑΔΙ, που σύμφωνα με την πρόταση που έχει υποβληθεί από την ελληνική κυβέρνηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού, θα αποζημιώνουν και τις μονάδες λιγνίτη. Εφόσον δοθεί το πράσινο φως τότε γίνεται ένα ακόμη καθοριστικό βήμα για την εξασφάλιση συνθηκών βιωσιμότητας των πωλούμενων μονάδων και άρα για την επιτυχία της πώλησης. Ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr στο θέμα αυτό έχει προκληθεί εμπλοκή, λόγω της παράτυπης συνέχισης της λειτουργίας της μονάδας του Αμύνταιου, η οποία παραβιάζει με τη λειτουργία της την ευρωπαϊκή περιβαλλοντική νομοθεσία (λειτουργούσε με καθεστώς περιορισμένων ωρών λειτουργίας, οι οποίες πλέον έχουν εξαντληθεί, ενώ πολύ κοντά στην εξάντληση των ωρών λειτουργίας βρίσκεται και η δεύτερη μονάδα που υπάγεται στο ίδιο καθεστώς η Καρδιά).

Καταλύτες EWG και Eurogroup

Σε κάθε περίπτωση, είναι σαφές ότι η ύπαρξη συμφωνίας για την επόμενη ημέρα και τη συνέχιση του διαγωνισμού των λιγνιτών είναι κρίσιμη ενόψει των αποφάσεων που εκκρεμούν για την ενεργοποίηση των παρεμβάσεων για την ελάφρυνση του χρέους. Η υπόθεση λιγνίτες είναι ένα από τα προαπαιτούμενα, χωρίς τα οποία δεν μπορεί να δοθεί το πράσινο φως. Τα δύο κρίσιμα χρονικά ορόσημα είναι το Euro working group της 28ης Φεβρουαρίου και στη συνέχεια το Eurogroup της 11ης Μαρτίου.

Εάν υπάρξει ανακοίνωση συμφωνίας για τους όρους συνέχισης του διαγωνισμού πώλησης, τότε το συγκεκριμένο προαπαιτούμενο για τους λιγνίτες θα μπορεί να θεωρηθεί ότι έχει εκπληρωθεί. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι πηγές του υπουργείου ενέργειας εκτιμούσαν μετά το conference call της Παρασκευής ότι το αργότερο μέχρι την Τετάρτη (27 Φεβρουαρίου, μία μέρα πριν το EWG) η συμφωνία θα έχει επιτευχθεί.

Του Χάρη Φλουδόπουλου

capital.gr

Δωρεάν προσφορές από τους εξειδικευμένους επαγγελματίες του Run My Project by B2Green

B2Green
By B2Green.gr 18:58, 24/02/2019

Δημοφιλέστερα άρθρα