Απόσυρση του σχεδίου ανάπλασης της ΔΕΘ από τον Φάμελλο ζητά η Αρχιτεκτονική του ΑΠΘ

Απόσυρση του σχεδίου ανάπλασης της ΔΕΘ από τον Φάμελλο ζητά η Αρχιτεκτονική του ΑΠΘ

Civiltech

«Δεν έχω δει πιο κακό σχέδιο ανάπλασης της ΔΕΘ από αυτό που κατατέθηκε τις προηγούμενες μέρες σε διαβούλευση. Είναι αναγκαία να μας ακούσει ο υπουργός Περιβάλλοντος και να αποσύρει το συγκεκριμένο σχέδιο» είπε στο ethnos.gr ο πρόεδρος της Αρχιτεκτονικής Σχολής του ΑΠΘ Νίκος Καλογήρου σχολιάζοντας το ομόφωνο ψήφισμα του τμήματός του για το συγκεκριμένο πρότζεκτ.

Όπως εξηγεί ο καθηγητής Αρχιτεκτονικής το συγκεκριμένο σχέδιο υποθηκεύει το μέλλον της πόλης, βάζοντας ταφόπλακα στην δυνατότητα μετεγκατάστασης της ΔΕΘ μακροπρόθεσμα εκτός κέντρου, προσθέτοντας ότι η εγκατάσταση της ΔΕΘ στην περιφέρεια μπορεί να λειτουργήσει ως καταλύτης για την ανάπτυξη της ευρύτερης Θεσσαλονίκης.

Με ομόφωνη απόφασή του το τμήμα Αρχιτεκτονικής του ΑΠΘ αντιδρά στο σχέδιο ανάπλασης που τέθηκε σε διαβούλευση την προηγούμενη βδομάδα χαρακτηρίζοντας το ως μια αμελέτητη, καταστροφική και πρόχειρη επιλογή η οποία υποβαθμίζει την Θεσσαλονίκη.

«Το προτεινόμενο σχέδιο δεν αποδίδει «μητροπολιτικό πάρκο» στην πόλη, όπως ψευδώς υποστηρίζεται. Στην καλύτερη περίπτωση πρόκειται για ένα μικρό πλευρικό «πάρκο τσέπης». Ουσιαστικά, η περιοχή επιβαρύνεται με ένα ακόμη εμπορικό κέντρο και μεγάλο ξενοδοχείο που θα είναι ανταγωνιστικά στις αντίστοιχες χρήσεις του ιστορικού κέντρου» τονίζουν στο ψήφισμά τους οι καθηγητές Αρχιτεκτονικής του ΑΠΘ και προσθέτουν: «Στην πράξη είναι ένα αμήχανο και ανεπεξέργαστο τοπικό σχέδιο. Προβλέπει την αδιάρθρωτη ανοικοδόμηση της περιοχής με πυκνή σχετικά δόμηση, ουσιαστικά μεγαλύτερη από την ήδη αυξημένη σημερινή. Προβλέπει υπερμεγέθη συμβατικά οικοδομικά τετράγωνα, αγνοώντας την ιδιαίτερη γεωμετρία του αστικού ιστού και τη θέση της ιδιαίτερης αυτής νησίδας. Πρέπει άμεσα να προστατευθούν τα αξιόλογα μοντέρνα κτίρια, καθώς και τα ιδιαίτερα, εν δυνάμει, περιβαλλοντικά χαρακτηριστικά του αστικού χώρου στη σημερινή έκταση της ΔΕΘ»

Τίμος Φακαλής

ethnos.gr

B2Green
By B2Green.gr 17:48, 13/03/2019
Sto Therm
Rizakos
3DR - Μελέτη στατικής επάρκειας αυθαιρέτου
Knauf
Calda Energy - Aermec
Πράσινη ανάπτυξη για όλους
The Solar Future Greece 2019
Bravo Awards 2019
INVENT ICT
ΕΛΙΠΥΚΑ - 1ο Συνέδριο Πυροπροστασίας Κατασκευών
Climatherm Energy 2020»
Verde.Tec 2020»
B2Green.gr Εγγραφή Newsletter

Επίσημοι Υποστηρικτές Των:

Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών
Ashrae Hellenic Chapter
Ελληνικό Ινστιτούτο Παθητικού Κτιρίου
Association of Energy Engineers - Ελληνικό Παράρτημα
Institute of Zero Energy Buildings
Πανελλήνιος Σύλλογος Πιστοποιημένων Ενεργειακών Επιθεωρητών - ΠΣΥΠΕΝΕΠ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εταιριών Μόνωσης - ΠΣΕΜ
Ένωση Βιομηχανιών Ηλιακής Ενέργειας - ΕΒΗΕ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Διογκωμένης Πολυστερίνης - ΠΑ.ΣΥ.ΔΙ.Π.
Πανελλήνια Ομοσπονδία Εμπόρων & Βιοτεχνών Υαλοπινάκων - ΠΟΕΒΥ
Σύνδεσμος Ελλήνων Κατασκευαστών Αλουμινίου - ΣΕΚΑ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Προστασίας Περιβάλλοντος - ΠΑΣΕΠΠΕ
ΠΟΒΑΣ
ΚΑΠΕ EnergyHUBforALL