Που πήγε το 1,5 εκατομμύριο ευρώ για τα φωτοβολταϊκά & το στέγαστρο στο Παγκρήτιο

Που πήγε το 1,5 εκατομμύριο ευρώ για τα φωτοβολταϊκά & το στέγαστρο στο Παγκρήτιο

Το θέμα του Παγκρήτιου Σταδίου συνεχίζει να προβληματίζει έντονα μετά και τα χαμένα παιχνίδια της Εθνικής με Ιταλία και Αρμενία λόγω του στεγάστρου, όμως υπάρχουν και νέες πτυχές του ζητήματος που σίγουρα ζητούν απαντήσεις από τον Δήμο Ηρακλείου, τα στελέχη του σταδίου και τους ιθύνοντες.

Το σάιτ candiadoc.gr και ο δημοσιογράφος κ. Αλέκος Ανδρικάκης έφεραν στο φως χθες την απόφαση του υφυπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Στάθη Γιαννακίδη, με ημερομηνία 11 Οκτωβρίου 2018, σύμφωνα με την οποία εγκρίνεται χρηματοδότηση ύψους 1,5 εκατ. ευρώ για την αποκατάσταση του στεγάστρου, αλλά και την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στα υπόλοιπα στέγαστρα του Παγκρήτιου Σταδίου.

Αυτή μάλιστα την πληροφορία είχε δημοσιεύσει και η εφημερίδα «Νέα Κρήτη» με σχετικό ρεπορτάζ και πρωτοσέλιδο δημοσίευμα στις 9 Οκτωβρίου 2018 και τίτλο «Φωτοβολταϊκά και στέγαστρο για το ξεσκέπαστο Παγκρήτιο Στάδιο. Με απόφαση του Υφυπουργού Οικονομίας Στάθη Γιαννακίδη και 1,5 εκατ. ευρώ».

Η απόφαση αυτή αναφέρει ότι η πρώτη εκταμίευση είναι το 4ο τρίμηνο του 2018 ύψους 500.000 ευρώ! Δηλαδή εδώ και πολλούς μήνες τα χρήματα υπάρχουν, όμως ουδέποτε από τον Δήμο Ηρακλείου έκαναν τις ενέργειες και την απαραίτητη μελέτη για να αποκατασταθεί το στέγαστρο του Παγκρητίου, με αποτέλεσμα να φτάσουμε στο σημείο να χαθεί το εμπορικότερο παιχνίδι ποδοσφαίρου που θα γινόταν εκεί και θα διαφήμιζε το Ηράκλειο σε όλο τον κόσμο, αυτό με την Ιταλία.

"Γαϊτανάκι" ευθυνών

Αμέλεια ή σκοπιμότητα; Τα ερωτήματα που καλούνται να απαντήσουν ο Δήμος Ηρακλείου, ο δήμαρχος κ. Λαμπρινός, ο υπεύθυνος του σταδίου κ. Βαρδαβάς, οι Τεχνικές Υπηρεσίες και όποιος άλλος εμπλέκεται σε αυτό το "γαϊτανάκι" ευθυνών είναι καίρια...

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή: Το 2017, ο πρωθυπουργός και βουλευτής Ηρακλείου, υπενθυμίζουμε, Αλέξης Τσίπρας υπόσχεται τη λύση του ζητήματος με το στέγαστρο στο Παγκρήτιο, το οποίο έμενε από τις αρχές του 2015 ξεσκέπαστο. Έναν χρόνο αργότερα, τον Οκτώβριο του 2018, συνεπής στην υπόσχεσή του, ο κ. Τσίπρας εγκρίνει τη χρηματοδότηση ύψους 1,5 εκατ. ευρώ, με έγγραφο που αποστέλλεται σε υπηρεσία της Περιφέρειας Κρήτης.

Δηλαδή, αν από το 2017 από τον Δήμο Ηρακλείου "έτρεχαν" τη μελέτη, όταν ήρθε η χρηματοδότηση θα ήταν όλα έτοιμα για να γίνει η δημοπράτηση και να ξεκινήσει το έργο. Άραγε από τον Δήμο αγνοούσαν τη χρηματοδότηση; Ήξεραν και δεν έκαναν τίποτα; Γιατί δεν "έτρεξαν" τη μελέτη; Δεν έπρεπε να κάνουν ενέργειες για να επισκευάσουν το Παγκρήτιο από τη στιγμή που υπήρχαν τα χρήματα; Γιατί ολιγώρησαν; Υπάρχει 1,5 εκατ. ευρώ για το στέγαστρο και ο υπεύθυνος του σταδίου δεν το γνωρίζει ή το γνωρίζει και το αμελεί;

Άφαντη η μελέτη

Η μελέτη, λοιπόν, ουδέποτε εμφανίστηκε και το Παγκρήτιο παρέμενε στην ίδια κατάσταση. Λίγες εβδομάδες αργότερα, τον Δεκέμβριο του 2018, έρχεται η ΕΠΟ και φέρνει στο Παγκρήτιο τους αγώνες της Εθνικής Ελλάδας για τα προκριματικά του Euro 2020. Συσκέψεις έγιναν πολλές, αλλά ουδέποτε κανείς ανέφερε για το 1,5 εκατ. ευρώ της χρηματοδότησης Τσίπρα.

Μάλιστα, το οικονομικό είχε φέρει την πρώτη σοβαρή εμπλοκή στις 22 Ιανουαρίου, παρουσία τότε και του προέδρου της ΕΠΟ Βαγγέλη Γραμμένου, σε σύσκεψη στο "Γκάλαξι", όπου το είχε πάρει πάνω του ο περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης, αναλαμβάνοντας όποια χρηματοδότηση χρειαστεί. Βέβαια, αν υπήρχε πρότερη μελέτη, δε θα δημιουργούταν κανένα πρόβλημα και δε θα έτρεχαν τελευταία στιγμή για το στέγαστρο, το οποίο εντέλει ήταν και η "πέτρα του σκανδάλου" για τα χαμένα παιχνίδια του Ιουνίου.

Υπενθυμίζουμε βέβαια ότι, για να επισπευστούν οι διαδικασίες και για να προλάβουν τις ημερομηνίες που πίεζαν, από τον Δήμο Ηρακλείου εκπόνησαν μια πρόχειρη μελέτη, ύψους 300 χιλ. ευρώ, για τη μερική επισκευή του στεγάστρου πάνω από τη θύρα των επισήμων. Όμως τελικά ούτε αυτό ολοκληρώθηκε, καθώς η μελέτη εστάλη με ελλείψεις στην ΕΠΟ αρχικά (χωρίς οικονομικά στοιχεία) και χάθηκε πολύτιμος χρόνος, με το γνωστό αποτέλεσμα των χαμένων αγώνων.

Πολλές οι απορίες

Οι απορίες και τα ερωτήματα είναι πολλά. Μια πτυχή ακόμα του ζητήματος φέρνει στο φως η πληροφορία ότι δεν εμφάνιζαν και ούτε δημοσιοποιούσαν μέχρι τώρα το 1,5 εκατ. ευρώ. γιατί διεκδικούσαν χρηματοδότηση και από άλλη πηγή και συγκεκριμένα από προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας από φωτοβολταϊκά μέσω του ΤΕΙ Κρήτης...

neakriti.gr

Κατασκευή φωτοβολταϊκού πάρκου με την αξιοπιστία της ENERGY 4YOU

B2Green
By B2Green.gr 17:54, 13/03/2019
Εκλογές ΤΕΕ 2019
ΤΜΕΔΕ
ΤΕΕ
Thermal Drones
NanoDomi
Kostal Solar

14o ΣΥΝΕΔΡΙΟ «ΑΛΟΥΜΙΝΙΟ & ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ»
The Solar Future Greece 2019
Climatherm Energy 2020»
B2Green.gr Εγγραφή Newsletter

Επίσημοι Υποστηρικτές Των:

Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών
Ashrae Hellenic Chapter
Ελληνικό Ινστιτούτο Παθητικού Κτιρίου
Association of Energy Engineers - Ελληνικό Παράρτημα
Institute of Zero Energy Buildings
Πανελλήνιος Σύλλογος Πιστοποιημένων Ενεργειακών Επιθεωρητών - ΠΣΥΠΕΝΕΠ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εταιριών Μόνωσης - ΠΣΕΜ
Ένωση Βιομηχανιών Ηλιακής Ενέργειας - ΕΒΗΕ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Διογκωμένης Πολυστερίνης - ΠΑ.ΣΥ.ΔΙ.Π.
Πανελλήνια Ομοσπονδία Εμπόρων & Βιοτεχνών Υαλοπινάκων - ΠΟΕΒΥ
Σύνδεσμος Ελλήνων Κατασκευαστών Αλουμινίου - ΣΕΚΑ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Προστασίας Περιβάλλοντος - ΠΑΣΕΠΠΕ
ΠΟΒΑΣ
ΚΑΠΕ EnergyHUBforALL