Η πυρηνική ενέργεια «θερμαίνει» τις σχέσεις ΗΠΑ - Ινδίας

Η πυρηνική ενέργεια «θερμαίνει» τις σχέσεις ΗΠΑ - Ινδίας

Με την κατασκευή έξι πυρηνικών σταθμών στην Ινδία επιδιώκουν οι ΗΠΑ να εμβαθύνουν την οικονομική και πολιτική συνεργασία με τη χώρα της Νότιας Ασίας και να αντισταθμίσουν την επιθετική πολιτική που ακολουθεί η Κίνα σε ολόκληρη την ήπειρο.

Οι δύο χώρες συμφώνησαν να ενισχύσουν την ασφάλεια και την ενεργειακή συνεργασία, με την κατασκευή πυρηνικών αντιδραστήρων στην Ινδία.

Στις συνομιλίες στις οποίες συμμετείχαν ο υπουργός εξωτερικών της Ινδίας, Vijay Gokhale, και η Andrea Thompson, υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για τη διεθνή ασφάλεια αποφασίστηκε η ενίσχυση της συνεργασίας των δύο κρατών.

Παρά το γεγονός ότι δεν δόθηκαν στη δημοσιότητα περαιτέρω λεπτομέρειες για το σχέδιο πυρηνικών εγκαταστάσεων, οι δύο χώρες συζητούν για την προσφορά πυρηνικών αντιδραστήρων στην Ινδία, η οποία εδώ και μια δεκαετία «διψά» για ενέργεια. Ένα σημαντικό εμπόδιο για την υλοποίηση των επενδύσεων υπήρξε ο εναρμονισμός των κανόνων που ισχύουν στην Ινδία με εκείνους που ισχύουν σε διεθνές επίπεδο και συγκεκριμένα σχετίζονται με την απαίτηση, σε περίπτωση ατυχήματος, το κόστος να ο επιβαρύνεται ο διαχειριστής και όχι ο κατασκευαστής του πυρηνικού σταθμού.

Αντιπροσωπευτικό παράδειγμα των εμποδίων για την είσοδο στην αγορά της Ινδίας αποτελεί η περίπτωση της αμερικανικής Westinghouse η οποία εδώ και χρόνια διαπραγματευόταν την κατασκευή αντιδραστήρων στην Ινδία χωρίς τελικά να σημειωθεί καμία πρόοδος ενώ τελικά το σχέδιο αμφισβητήθηκε όταν η Westinghouse κατέθεσε αίτηση πτώχευσης το 2017.

Η εταιρεία Brookfield Asset Management του Καναδά αγόρασε το Westinghouse από την Toshiba τον Αύγουστο του 2018. Τον περασμένο Απρίλιο, η Westinghouse έλαβε ισχυρή υποστήριξη από τον αμερικανικό υπουργό Ενέργειας Rick Perry για το έργο της Ινδίας, το οποίο προέβλεπε την κατασκευή έξι αντιδραστήρων AP1000 στην πολιτεία Andhra Pradesh.

Η συμφωνία για την κατασκευή των αντιδραστήρων, που ανακοινώθηκε το 2016, ήταν το επακόλουθο μιας πολιτικής πυρηνικής συμφωνίας ΗΠΑ-Ινδίας, η οποία είχε υπογραφεί το 2008.

Η Ινδία σκοπεύει να τριπλασιάσει την πυρηνική της ικανότητα έως το 2024 προκειμένου να «απογαλακτιστεί» από τα ρυπογόνα ορυκτά καύσιμα.

Τον περασμένο Οκτώβριο, η Ινδία και η Ρωσία υπέγραψαν σύμφωνο για την κατασκευή έξι επιπλέον πυρηνικών αντιδραστήρων σε μια νέα περιοχή στην Ινδία μετά από συνομιλίες κορυφής μεταξύ των ηγετών τους στο Νέο Δελχί.

insider.gr

Δωρεάν προσφορές από τους εξειδικευμένους επαγγελματίες του Run My Project by B2Green

B2Green
By B2Green.gr 09:52, 15/03/2019
Biomass Day 2019
Via Expo
1st International Biogas Conference
12th International Scientific Conference on Energy and Climate Change
14o ΣΥΝΕΔΡΙΟ «ΑΛΟΥΜΙΝΙΟ & ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ»
B2Green.gr Εγγραφή Newsletter

Επίσημοι Υποστηρικτές Των:

Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών
Ashrae Hellenic Chapter
Ελληνικό Ινστιτούτο Παθητικού Κτιρίου
Association of Energy Engineers - Ελληνικό Παράρτημα
Institute of Zero Energy Buildings
Πανελλήνιος Σύλλογος Πιστοποιημένων Ενεργειακών Επιθεωρητών - ΠΣΥΠΕΝΕΠ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εταιριών Μόνωσης - ΠΣΕΜ
Ένωση Βιομηχανιών Ηλιακής Ενέργειας - ΕΒΗΕ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Διογκωμένης Πολυστερίνης - ΠΑ.ΣΥ.ΔΙ.Π.
Πανελλήνια Ομοσπονδία Εμπόρων & Βιοτεχνών Υαλοπινάκων - ΠΟΕΒΥ
Σύνδεσμος Ελλήνων Κατασκευαστών Αλουμινίου - ΣΕΚΑ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Προστασίας Περιβάλλοντος - ΠΑΣΕΠΠΕ
ΠΟΒΑΣ
ΚΑΠΕ EnergyHUBforALL