Η αμερικανική επιτροπή κεφαλαιαγοράς ασκεί αγωγή στη Volkswagen για το σκάνδαλο των ρύπων

Η αμερικανική επιτροπή κεφαλαιαγοράς ασκεί αγωγή στη Volkswagen για το σκάνδαλο των ρύπων

Η αμερικανική επιτροπή κεφαλαιαγοράς (SEC) ασκεί αγωγή σε βάρος της Volkswagen (VW) και του πρώην διευθύνοντος συμβούλου της Μάρτιν Βίντερκορν για το σκάνδαλο με τις παραποιημένες δοκιμές ρύπων της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας, κάνοντας λόγο για "μαζική εξαπάτηση" των Αμερικανών επενδυτών.

Η VW βρέθηκε να χρησιμοποιεί παράνομο λογισμικό για χειραγωγήσει τα αμερικανικές δοκιμές ρύπων το 2015, προκαλώντας παγκόσμιες αντιδράσεις για τη χρήση κινητήρων ντίζελ, σε μια υπόθεση που της έχει κοστίσει μέχρι στιγμής 29 δισ. ευρώ.

Ρυθμιστικές αρχές και επενδυτές υποστηρίζουν ότι η VW θα έπρεπε να τους είχε ενημερώσει νωρίτερα για τις διαστάσεις του σκανδάλου, ενώ η VW ισχυρίζεται ότι δεν ήταν σαφές ότι θα αντιμετώπιζε δισ. δολάρια σε πρόστιμα και χρηματικές ποινές καθώς άλλοι κατέβαλαν πολύ μικρότερα ποσά για παρόμοια αδικήματα.

Σύμφωνα με την αγωγή που κατέθεσε χθες η SEC, από τον Απρίλιο του 2014 έως τον Μάιο του 2015, η VW εξέδωσε ομόλογα και τιτλοποιημένα χρεόγραφα (asset-backed securities) άνω των 13 δισ. δολαρίων στις αμερικανικές αγορές σε μια περίοδο κατά την οποία τα ανώτερα στελέχη γνώριζαν ότι πάνω από 500.000 αμερικανικά οχήματα ντίζελ υπερέβησαν κατά πολύ τα νόμιμα όρια για τις εκπομπές οχημάτων.

Η VW "εξασφάλισε οφέλη εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων εκδίδοντας τίτλους σε πιο ελκυστικές τιμές για την εταιρία", ανέφερε η SEC, προσθέτοντας ότι "κατ' επανάληψη είπε ψέματα και παραπλάνησε τους επενδυτές, τους καταναλωτές και τις ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ στο πλαίσιο ενός παράνομου σχεδίου να πουλήσει τα υποτιθέμενα 'καθαρά' αυτοκίνητα ντίζελ και δισεκατομμύρια δολάρια εταιρικών ομολόγων και άλλων τίτλων στις ΗΠΑ".

Με την αγωγή που κατατέθηκε στο Σαν Φρανσίσκο ζητείται να απαγορευτεί στον Βίντερκορν να αναλάβει τη θέση στελέχους ή διευθυντή σε εισηγμένη αμερικανική εταιρία και να ανακτηθούν τα "παρανόμως αποκτηθέντα κέρδη" μαζί με τα χρηματικά πρόστιμα και τους τόκους.

Δωρεάν προσφορές από τους εξειδικευμένους επαγγελματίες του Run My Project by B2Green

Building Green Open Space 2019
B2Green
By B2Green.gr 16:48, 15/03/2019
Συνέδριο Αντισεισμικής Μηχανικής 2019
12th International Scientific Conference on Energy and Climate Change
ΟΙΚΟΔΟΜΗ EXPO 2019
14o ΣΥΝΕΔΡΙΟ «ΑΛΟΥΜΙΝΙΟ & ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ»
B2Green.gr Εγγραφή Newsletter

Επίσημοι Υποστηρικτές Των:

Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών
Ashrae Hellenic Chapter
Ελληνικό Ινστιτούτο Παθητικού Κτιρίου
Association of Energy Engineers - Ελληνικό Παράρτημα
Institute of Zero Energy Buildings
Πανελλήνιος Σύλλογος Πιστοποιημένων Ενεργειακών Επιθεωρητών - ΠΣΥΠΕΝΕΠ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εταιριών Μόνωσης - ΠΣΕΜ
Ένωση Βιομηχανιών Ηλιακής Ενέργειας - ΕΒΗΕ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Διογκωμένης Πολυστερίνης - ΠΑ.ΣΥ.ΔΙ.Π.
Πανελλήνια Ομοσπονδία Εμπόρων & Βιοτεχνών Υαλοπινάκων - ΠΟΕΒΥ
Σύνδεσμος Ελλήνων Κατασκευαστών Αλουμινίου - ΣΕΚΑ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Προστασίας Περιβάλλοντος - ΠΑΣΕΠΠΕ
ΠΟΒΑΣ
ΚΑΠΕ EnergyHUBforALL