Main Menu

εξοικονόμηση - ενέργεια - ΑΠΕ - θέρμανση - δόμηση - περιβάλλον
ενημέρωση - business - τεχνολογία - οδηγός αγοράς


Τελευταια νεα

«Ενεργειακός πυρετός» με East Med, Ιόνιο και... Eni-Ποια ντιλ είναι στα σκαριά

«Ενεργειακός πυρετός» με East Med, Ιόνιο και... Eni-Ποια ντιλ είναι στα σκαριά

Civiltech

Διαβάστε σχετικά:


ΕΟΔΥ

Ένα δεκαπενθήμερο με σημαντικές εξελίξεις στην ενεργειακή σκακιέρα της νοτιοανατολικής Μεσογείου ξεκινά για την Ελλάδα.

Μεθαύριο Τετάρτη στην Ιερουσαλήμ πραγματοποιείται η νέα τριμερής συνάντηση κορυφής μεταξύ Ισραήλ – Κύπρου – Ελλάδας. Στην ατζέντα των θεμάτων που θα συζητήσουν οι Νετανιάχου, Αναστασιάδης και Τσίπρας είναι η ενεργειακή ασφάλεια, ενώ η παρουσία του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Μ. Πομπέοσηματοδοτεί τη γεωπολιτική θωράκιση των πρωτοβουλιών των τριών χωρών.

Η πράξη που συμβολίζει τις προσπάθειες είναι το έργο της κατασκευής του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου East Med. Ένα project άνω των 6 δισ. ευρώ το οποίο αποσκοπεί, όταν ολοκληρωθεί, στη διαμετακόμιση ποσοτήτων από τα κοιτάσματα του Ισραήλ και της Κύπρου προς την Ε.Ε. μέσω της Ελλάδας.

Το παιχνίδι στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου αποκτά επίσης νέες διαστάσεις με την αμερικανική ExxonMobil πέραν των ερευνών και των ανακαλύψεων της στην κυπριακή ΑΟΖ (Γλαύκος -1) να επιδιώκει την είσοδο της και στο νέο γύρο παραχωρήσεων του Ισραήλ, τον ερχόμενο Ιούνιο. Κάτι που φανερώνει πως οι Αμερικανοί ήλθαν για να μείνουν και να παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο στον πόλεμο των γεωτρύπανων της περιοχής. Αν εισέλθει η αμερικανική πετρελαϊκή στις νέες έρευνες του Ισραήλ τότε η προώθηση του αγωγού East Med, που τρέχουν οι ΔΕΠΑ και Edison, αποκτά πιο στέρεες οικονομικές βάσεις.

Η ExxonMobil, επίσης, ως γνωστόν βρίσκεται και στις δύο θαλάσσιες παραχωρήσεις «Νοτιοδυτικά» και «Δυτικά» της Κρήτης συμμετέχοντας μαζί με τα ΕΛ.ΠΕ σε κοινοπραξία όπου επικεφαλής είναι η Total.
Με τους προαναφερόμενους τρόπους ο αμερικανικός παράγοντας εδραιώνει την παρουσία του στη Λεκάνη της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Η Eni

Το δεκαπενθήμερο των ενεργειακών εξελίξεων για την Ελλάδα κλείνει στο τέλος του Μαρτίου.Στις 27 με 29 Μαρτίου πραγματοποιείται στη Ραβένα της Ιταλίας το ετήσιο συνέδριο της πετρελαϊκής βιομηχανίας «Offshore Mediterranean Conference & Exhibition». Ένας από τους μεγάλους χορηγούς του event είναι ο πετρελαϊκός κολοσσός της ιταλικής Eni. Η εταιρία που με την ανακάλυψη του μεγάλου κοιτάσματος Ζορ της Αιγύπτου ανέτρεψε τα γεωλογικά και γεωπολιτικά δεδομένα της περιοχής της Μεσογείου. Πρόκειται για τεράστιες ποσότητες φυσικού αερίου, μεγέθους 30 τρισ κυβικά ποδιών.

Η Eni πρόσφατα ανακοίνωσε και άλλη μία μεγάλη ανακάλυψη στην Αίγυπτο το κοίτασμα Nour, στο οικόπεδο Βόρειο Σινά ανατολικά της ΑΟΖ. Εκτιμήσεις δεν έχουν δοθεί, αλλά κάποια ξένα δημοσιεύματα κάνουν για ποσότητες ανάλογες με εκείνες του Ζορ.

Στο συνέδριο της Ραβένα έχει προσκληθεί μεταξύ άλλων και ο πρόεδρος της ΕΔΕΥ Γιάννης Μπασιάς. Πληροφορίες θέλουν, την ελληνική πλευρά να επιδιώκει την προσέγγιση της μεγάλης Eni για έρευνες στη χώρα μας. Συγκεκριμένα σε νέες θαλάσσιες περιοχές που πρόκειται να παραχωρήσει κάτω από την Κρήτη και στο Ιόνιο. Μάλιστα, σε ένα από τα πάνελ όπου θα συμμετάσχει ο πρόεδρος της ΕΔΕΥ θα είναι και ο επικεφαλής των ερευνών κι εξορύξεων Λούκα Μπερτέλι.

Η Eni είναι από τις κορυφαίες πετρελαϊκές εταιρίες, την οποία η ελληνική πλευρά θα επιθυμούσε να εκδηλώσει ενδιαφέρον για την παραχώρηση κάποιας θαλάσσιας περιοχής.

Οι συμβάσεις στο Ιόνιο

Στο μεταξύ, μέχρι το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου πρόκειται να υπογραφούν οι συμβάσεις παραχώρησης των δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στις θαλάσσιες περιοχές «Ιόνιο» και «οικόπεδο 10 (Κυπαρισσιακός Κόλπο)».

Από την πλευρά του δημοσίου θα υπογράψουν ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενεργειας Γιώργος Σταθάκης και η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρία Υδρογονανθράκων και από την μεριά των παραχωρησιούχων η κοινοπραξία της ισπανικής Repsol με τα ΕΛ.ΠΕ για το οικόπεδο του Ιονίου και των ΕΛ.ΠΕ για τον Κυπαρισσιακό Κόλπο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η τελετή δεν αποκλείεται να πραγματοποιηθεί και εντός της εβδομάδας, κάτι που θα εξαρτηθεί από τη δυνατότητα των Ισπανών να βρεθούν στην Αθήνα.

Με την υπογραφή των συμβάσεων, οι οποίες θα πάρουν το δρόμο προς κύρωση στη Βουλή αναμένεται να κλείσει ο μεγάλος κύκλος των παραχωρήσεων που ξεκίνησε από το 2012 στις θαλάσσιες και χερσαίες περιοχές της Δυτικής Ελλάδας.

Τα πρώτα, γεωτρύπανα αναμένονται ίσως κι εντός της χρονιάς στο Κατάκολο από την Energeran Oil & Gas (το κοίτασμα ουσιαστικά θα μπει σε παραγωγή). Στο τέλος του 2019 με αρχές του 2020 αναμένεται η πρώτη ερευνητική γεώτρηση της κοινοπραξίας «ΕΛ.ΠΕ – Edison» στον Πατραϊκό Κόλπο.

Χρήστος Κολώνας
x.kolonas@euro2day.gr

euro2day.gr

Δωρεάν προσφορές από τους εξειδικευμένους επαγγελματίες του Run My Project by B2Green

B2Green
By B2Green.gr 08:44, 18/03/2019