Καταδίκη Monsanto για καρκινογόνους ιδιότητες του Roundup

Καταδίκη Monsanto για καρκινογόνους ιδιότητες του Roundup

«Σημαντικό ρόλο» έπαιξε το ζιζανιοκτόνο Roundup της εταιρείας Monsanto, θυγατρικής της Bayer, στην εμφάνιση καρκίνου σε άνδρα από την Καλιφόρνια, αποφάνθηκε το ομοσπονδιακό εφετείο του Σαν Φρανσίσκο, με την απόφαση να χαρακτηρίζεται σταθμός, καθώς αναμένεται να επηρεάσει την έκβαση εκατοντάδων τέτοιων αγωγών.

Ο Εντουίν Χάρντεμαν ήταν ο πρώτος που κατέθεσε αγωγή κατά της κατασκευάστριας του ζιζανιοκτόνου, υποστηρίζοντας ότι αυτό του προκάλεσε λέμφωμα μη Χότζκιν. Η συγκεκριμένη μορφή καρκίνου επηρεάζει το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου. Στην επόμενη φάση της διαδικασίας, οι ένορκοι θα αποφασίσουν το ύψος της χρηματικής αποζημίωσης, ενώ οι δικηγόροι του Χάρντεμαν θα παρουσιάσουν στοιχεία για την επιρροή της Monsanto πάνω στις κρατικές ρυθμιστικές υπηρεσίες και την αντικαρκινική έρευνα.

Κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας, ο 70χρονος ενάγων κατέθεσε ότι ψέκαζε με Roundup για 30 χρόνια, προτού διαγνωσθεί με καρκίνο. Η υπόθεση του Χάρντεμαν θεωρείται κρίσιμη, καθώς η καταδίκη της Bayer αναμένεται να ανοίξει τον δρόμο για 9.000 εκκρεμείς υποθέσεις κατά του Roundup στα αμερικανικά αστικά δικαστήρια. Η ομόφωνη απόφαση της Τρίτης συμφωνεί με εκείνη του περασμένου Αυγούστου, όταν πολιτειακό δικαστήριο της Καλιφόρνιας αποφάσισε ότι ο θανατηφόρος καρκίνος του κηπουρού Ντουέιν Τζόνσον οφειλόταν στη χρήση του ζιζανιοκτόνου και ότι η κατασκευάστρια εταιρεία απέφυγε να προειδοποιήσει επαρκώς τους χρήστες για τους κινδύνους του προϊόντος της. Το δικαστήριο διέταξε τη Monsanto να καταβάλει 289 εκατ. δολάρια αποζημίωση στον Τζόνσον. Ο δικηγόρος του Τζόνσον είχε υποστηρίξει πως η Monsanto είχε προχωρήσει σε εκφοβισμό επιστημόνων και είχε αποσιωπήσει αρνητικές μελέτες για το προϊόν της.

Την απογοήτευσή του εξέφρασε εκπρόσωπος της Bayer για την απόφαση της αμερικανικής ομοσπονδιακής δικαιοσύνης. «Λυπούμαστε για την αρχική απόφαση των ενόρκων, αλλά συνεχίζουμε να πιστεύουμε ακράδαντα ότι οι επιστημονικές μελέτες αποδεικνύουν ότι τα ζιζανιοκτόνα με βάση τη γλυφοσάτη δεν προκαλούν καρκίνο. Θέλω να εκφράσω την πεποίθησή μου ότι στη δεύτερη φάση της δίκης τα στοιχεία θα δείξουν ότι η Monsanto συμπεριφέρθηκε ηθικά και νόμιμα και ότι η εταιρεία δεν πρέπει να κηρυχθεί υπεύθυνη για τον καρκίνο του κ. Χάρντεμαν», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος της εταιρείας Νταν Τσάιλντς.

Οι δικηγόροι του ενάγοντος επέμειναν πως στην επόμενη φάση της διαδικασίας θα προσκομίσουν αποδείξεις για την «κακή διαγωγή» της Monsanto, η οποία απέφυγε να προσεγγίσει το ζήτημα της ασφάλειας του Roundup με υπεύθυνο και αντικειμενικό τρόπο. Εκπρόσωποι περιβαλλοντικών οργανώσεων εξέφραζαν χθες την ικανοποίησή τους για την απόφαση του δικαστηρίου, λέγοντας ότι αυτή επιβεβαιώνει παλαιότερο συμπέρασμά τους, που θέλει τη γλυφοσάτη να προκαλεί καρκίνο.

kathimerini.gr

Δωρεάν προσφορές από τους εξειδικευμένους επαγγελματίες του Run My Project by B2Green

Building Green Open Space 2019
B2Green
By B2Green.gr 09:27, 21/03/2019
Συνέδριο Αντισεισμικής Μηχανικής 2019
12th International Scientific Conference on Energy and Climate Change
ΟΙΚΟΔΟΜΗ EXPO 2019
14o ΣΥΝΕΔΡΙΟ «ΑΛΟΥΜΙΝΙΟ & ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ»
B2Green.gr Εγγραφή Newsletter

Επίσημοι Υποστηρικτές Των:

Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών
Ashrae Hellenic Chapter
Ελληνικό Ινστιτούτο Παθητικού Κτιρίου
Association of Energy Engineers - Ελληνικό Παράρτημα
Institute of Zero Energy Buildings
Πανελλήνιος Σύλλογος Πιστοποιημένων Ενεργειακών Επιθεωρητών - ΠΣΥΠΕΝΕΠ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εταιριών Μόνωσης - ΠΣΕΜ
Ένωση Βιομηχανιών Ηλιακής Ενέργειας - ΕΒΗΕ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Διογκωμένης Πολυστερίνης - ΠΑ.ΣΥ.ΔΙ.Π.
Πανελλήνια Ομοσπονδία Εμπόρων & Βιοτεχνών Υαλοπινάκων - ΠΟΕΒΥ
Σύνδεσμος Ελλήνων Κατασκευαστών Αλουμινίου - ΣΕΚΑ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Προστασίας Περιβάλλοντος - ΠΑΣΕΠΠΕ
ΠΟΒΑΣ
ΚΑΠΕ EnergyHUBforALL