Στον... πάγο θα μείνουν φέτος οι αντικειμενικές αξίες -Το στοίχημα του ΕΝΦΙΑ

Στον... πάγο θα μείνουν φέτος οι αντικειμενικές αξίες -Το στοίχημα του ΕΝΦΙΑ

Καμία «ενόχληση» δεν έχουν δεχθεί μέχρι σήμερα οι εκτιμητές ακινήτων από το υπουργείο Οικονομικών αναφορικά με το σχέδιο σταδιακής εξομοίωσης αντικειμενικών αξιών με τις εμπορικές.

Όπως όλα δείχνουν δεν αναμένεται φέτος να τους ζητηθεί να υποβάλλουν νέες εκτιμήσεις αναφορικά με τις τιμές ζώνης σε περισσότερες από 10.000 περιοχέςπροκειμένου το 2020, όπως ορίζει ο χάρτης των μεταμνημονιακών δεσμεύσεων, οι αντικειμενικές αξίες να έχουν υποκατασταθεί από ένα νέο σύστημα εμπορικών αξιών.

Το σύστημα αυτό μάλιστα, προβλέπεται ότι θα επικαιροποιείται διαρκώς με τα νέα δεδομένα ώστε να αντικατοπτρίζονται σε πραγματικό χρόνο όλες οι τάσεις και οι μεταβολές επί των εμπορικών τιμών στην αγορά ακινήτων.

Στο πλαίσιο αυτό και δεδομένου ότι αργά ή γρήγορα θα στηθούν οι κάλπες των εθνικών εκλογών, παράγοντες της αγοράς ακινήτων στοιχηματίζουν ότι φέτος δεν πρόκειται να υπάρξει καμία ανοδική μεταβολή στα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑλόγω αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών.

Αντίθετα, το ραβασάκι το οποίο αναμένεται να εκδοθεί τον Ιούλιο ώστε οι δόσεις να αρχίσουν να τρέχουν από τον Αύγουστο θα ενσωματώνει τις πρόσφατες μειώσεις φόρου οι οποίες ψηφίστηκαν στα τέλη του περασμένου έτους και φέρνουν μεσοσταθμικές ελαφρύνσεις της τάξεως του 10% κυρίως για όσους έχουν μικρή ακίνητη περιουσία.

Το δρόμο για «παγωμένες» φέτος αντικειμενικές αξίες φαίνεται να ανοίγει και η δεύτερη έκθεση ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας. Στα προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης αναφέρεται η δέσμευση των ελληνικών αρχών να «τρέξουν» μια νέα πανελλαδική άσκηση προσδιορισμού των εμπορικών αξιών ακινήτων έως τα μέσα του 2019, στις σελίδες της έκθεσης αφήνεται να εννοηθεί όμως πως κάτι τέτοιο μάλλον δεν θα χρειαστεί. Κι αυτό γιατί εκτιμάται ότι μπορεί να αξιοποιηθεί η βάση δεδομένων η οποία προέκυψε μετά τις περυσινές εισηγήσεις των εκτιμητών και η οποία αποτελεί πλέον αντικείμενο επεξεργασίας σε συνεργασία με τεχνική βοήθεια από την Κομισιόν.

Σε κάθε περίπτωση ο φετινός ΕΝΦΙΑ θεωρείται δεδομένο ότι δεν θα επηρεαστεί από νέες αναπροσαρμογές των αντικειμενικών αξιών, ακόμα και εάν γινόταν πράξη το ενδιάμεσο βήμα της προσαρμογής στα επίπεδα των αγοραίων. Το 2020 όμως, η επόμενη κυβέρνηση θα κληθεί να διαχειριστεί την καυτή πατάτα της πλήρους εξίσωσης αντικειμενικών και αγοραίων τιμών με ότι αυτό συνεπάγεται στον ΕΝΦΙΑ.

Έλενα Λάσκαρη
e.laskari@euro2day.gr

euro2day.gr

Δωρεάν προσφορές από τους εξειδικευμένους επαγγελματίες του Run My Project by B2Green

Building Green Open Space 2019
B2Green
By B2Green.gr 08:44, 22/03/2019
Sto Therm
12th International Scientific Conference on Energy and Climate Change
ΟΙΚΟΔΟΜΗ EXPO 2019
14o ΣΥΝΕΔΡΙΟ «ΑΛΟΥΜΙΝΙΟ & ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ»
B2Green.gr Εγγραφή Newsletter

Επίσημοι Υποστηρικτές Των:

Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών
Ashrae Hellenic Chapter
Ελληνικό Ινστιτούτο Παθητικού Κτιρίου
Association of Energy Engineers - Ελληνικό Παράρτημα
Institute of Zero Energy Buildings
Πανελλήνιος Σύλλογος Πιστοποιημένων Ενεργειακών Επιθεωρητών - ΠΣΥΠΕΝΕΠ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εταιριών Μόνωσης - ΠΣΕΜ
Ένωση Βιομηχανιών Ηλιακής Ενέργειας - ΕΒΗΕ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Διογκωμένης Πολυστερίνης - ΠΑ.ΣΥ.ΔΙ.Π.
Πανελλήνια Ομοσπονδία Εμπόρων & Βιοτεχνών Υαλοπινάκων - ΠΟΕΒΥ
Σύνδεσμος Ελλήνων Κατασκευαστών Αλουμινίου - ΣΕΚΑ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Προστασίας Περιβάλλοντος - ΠΑΣΕΠΠΕ
ΠΟΒΑΣ
ΚΑΠΕ EnergyHUBforALL