Η πλωτή μονάδα της Energean και η γεώτρηση στο Βόρειο Καρίς του Ισραήλ

Η πλωτή μονάδα της Energean και η γεώτρηση στο Βόρειο Καρίς του Ισραήλ

Τα θεμέλια για να διαδραματίσει κομβικό ρόλο στην ανάπτυξη των κοιτασμάτων που θα ανακαλυφθούν στην Αν.Μεσόγειο τα επόμενα χρόνια, βάζει η Energean Oil, με όπλο το "Energean Power", τη πλωτή δηλαδή μονάδα παραγωγής, αποθήκευσης και εκφόρτωσης που βρίσκεται υπό κατασκευή στα ναυπηγεία της Κίνας και της Σιγκαπούρης.

Στην πράξη η ελληνική εισηγμένη στα χρηματιστήρια του Λονδίνου και του Τελ Αβίβ, ποντάρει στην συγκυρία της έντονης κινητικότητας στην Αν.Μεσόγειο, και στο γεγονός ότι τα επόμενα χρόνια, πετρελαϊκοί κολοσσοί, όπως Exxon, Total, και ENI, θα αρχίσουν να παράγουν τα πρώτα κοιτάσματα από την ισραηλινή και την κυπριακή ΑΟΖ.

Τότε, εκείνη θα μπορεί να τους εξυπηρετήσει, μισθώνοντας τους την πλωτή της μονάδα, την οποία και υπολογίζει να έχει παραλάβει από τα ασιατικά ναυπηγεία κάπου στις αρχές του 2021, την ίδια δηλαδή περίοδο, όπου θα ξεκινά μαζικότερα η παραγωγή αερίου στη περιοχή.

Το πλωτό αυτό πλοίο αναμένεται να εγκατασταθεί στην ΑΟΖ του Ισραήλ (στην οποία, εσχάτως, φέρεται να ενδιαφέρεται να ερευνήσει για υδρογονάνθρακες και η ExxonMobil), πολύ κοντά στην κυπριακή ΑΟΖ, και όχι μακριά από την Αίγυπτο, όπου ήδη η ENI έχει εντοπίσει και αναπτύσσει κοιτάσματα.

Σύμφωνα με όσα εξηγούν στελέχη της εταιρείας, στο πλαίσιο της χθεσινής ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων της, όταν για παράδειγμα μια ξένη πετρελαϊκή θελήσει να προχωρήσει σε γρήγορη ανάπτυξη ενός κοιτάσματος, του οποίου η αξία δεν δικαιολογεί την εγκατάσταση εξεδρών ή πολύ περισσότερο, τη δημιουργία τερματικών στην Κύπρο, τότε το "Energean Power", όπως θα ονομαστεί η πλωτή μονάδα, θα μπορεί να παίξει αυτόν τον ρόλο.

Διότι, τέτοιου τύπου εγκαταστάσεις (floating production storage and offloading- FPSO), έχουν τη τεχνική δυνατότητα να συνδέονται με γειτονικά κοιτάσματα και να τα φέρουν σε ανάπτυξη, καθιστώντας περιττές τις πολυδάπανες επενδύσεις σε νέες εξέδρες και αγωγούς.

Στόχος της εταιρείας είναι στην ουσία να δημιουργήσει έναν κόμβο παραγωγής και διοχέτευσης φυσικού αερίου στην καρδιά της Αν.Μεσόγείου, καθώς η πλωτή της μονάδα θα είναι τα επόμενα χρόνια μαζί με την εξέδρα ανάπτυξης του κοιτάσματος Λεβιάθαν στο Ισραήλ, μια από τις λιγοστές διαθέσιμες στη ΝΑ Μεσόγειο.

Ταυτόχρονα με την κατασκευή του "Energean Power", η Energean έχει ξεκινήσει τη γεώτρηση στο Βόρειο Καρίς εντός της ισραηλινής ΑΟΖ όπου η εταιρεία "τρυπά" με το γεωτρύπανο DrillMAX της Stena Drilling.

Εχει ως στόχο περίπου 1 τρισ, κυβικά πόδια αερίου που αν ανακαλυφθούν, θα προστεθούν στα ήδη διαπιστωμένα 2,4 τρισ. κυβικά πόδια τα οποία ήδη διαθέτει η εταιρεία σε Καρίς και Τανίν και έχει ήδη πουλήσει σε ηλεκτροπαραγωγούς και μεγάλους βιομηχανικούς καταναλωτές στο Ισραήλ.

Δεν θα πρόκειται για ένα μεγάλο κοίτασμα στο Βόρειο Καρίς, όπως εκτιμούν πηγές της εταιρείας, που ποντάρουν σε έναρξη παραγωγής στο πρώτο τρίμηνο του 2021. Η σημασία του ωστόσο θα είναι σημαντική, καθώς θα ενισχύσει την προοπτική να ξεκινήσει εξαγωγές από τα κοιτάσματα του Ισραήλ προς γειτονικές αγορές. Ήδη η εταιρεία έχει στα σχέδιά της την πώληση αερίου στην Κύπρο.

Την ίδια στιγμή η κινητικότητα στην Αν.Μεσόγειο αυξάνεται με ταχύτατο ρυθμό. Την περασμένη εβδομάδα, το πρακτορείο Reuters μετέδωσε την πληροφορία - που δεν έχει διαψευστεί- ότι στελέχη της Exxon μετέφεραν στον Ισραηλινό υπουργό Ενέργειας Γιουβάλ Στάινιτς στο Χιούστον, στο περιθώριο του συνεδρίου CERAWeek 2019, το ενδιαφέρον του αμερικανικού κολοσσού να συμμετάσχει στον νέο γύρο αδειοδότησης για παραχώρηση δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης που θα διεξάγει το Ισραήλ τον Ιούνιο.

Σύμφωνα πάντα με το τηλεγράφημα του αμερικανικού πρακτορείου, η Exxon απέκτησε πρόσφατα από το ισραηλινό υπουργείο Ενέργειας, πακέτο δεδομένων αξίας 50.000 δολαρίων, ενώ στελέχη της επισκέφθηκαν στην Ιερουσαλήμ ένα κέντρο δεδομένων του υπουργείου Ενέργειας, με στοιχεία γύρω από τη γεωλογία των υποθαλάσσιων πετρωμάτων. Τα στοιχεία που φιλοξενεί το κέντρο αυτό, δείχνουν σύμφωνα με το Reuters, πως τα πετρώματα κρύβουν ποσότητες που εκτιμώνται σε 75 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου.

Του Γιώργο Φιντικάκη

liberal.gr

Δωρεάν προσφορές από τους εξειδικευμένους επαγγελματίες του Run My Project by B2Green

Building Green Open Space 2019
B2Green
By B2Green.gr 10:38, 22/03/2019
12th International Scientific Conference on Energy and Climate Change
ΟΙΚΟΔΟΜΗ EXPO 2019
14o ΣΥΝΕΔΡΙΟ «ΑΛΟΥΜΙΝΙΟ & ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ»
B2Green.gr Εγγραφή Newsletter

Επίσημοι Υποστηρικτές Των:

Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών
Ashrae Hellenic Chapter
Ελληνικό Ινστιτούτο Παθητικού Κτιρίου
Association of Energy Engineers - Ελληνικό Παράρτημα
Institute of Zero Energy Buildings
Πανελλήνιος Σύλλογος Πιστοποιημένων Ενεργειακών Επιθεωρητών - ΠΣΥΠΕΝΕΠ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εταιριών Μόνωσης - ΠΣΕΜ
Ένωση Βιομηχανιών Ηλιακής Ενέργειας - ΕΒΗΕ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Διογκωμένης Πολυστερίνης - ΠΑ.ΣΥ.ΔΙ.Π.
Πανελλήνια Ομοσπονδία Εμπόρων & Βιοτεχνών Υαλοπινάκων - ΠΟΕΒΥ
Σύνδεσμος Ελλήνων Κατασκευαστών Αλουμινίου - ΣΕΚΑ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Προστασίας Περιβάλλοντος - ΠΑΣΕΠΠΕ
ΠΟΒΑΣ
ΚΑΠΕ EnergyHUBforALL