Σε τρεις φάσεις οι έρευνες υδρογονανθράκων-Που αναμένονται τα πρώτα γεωτρύπανα

Σε τρεις φάσεις οι έρευνες υδρογονανθράκων-Που αναμένονται τα πρώτα γεωτρύπανα

Thermogas

Δύο ακόμη παραχωρήσεις θαλάσσιων περιοχών για έρευνες και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων μπαίνουν στην τελική ευθεία προς υπογραφή και κύρωση από τη Βουλή.

Πρόκειται για τα ελπιδοφόρα θαλάσσια «οικόπεδα», «Δυτικά» και «Νοτιοδυτικά» της Κρήτης για τα οποίες έχουν αναδειχθεί ως επιλεγέντες αιτούντες οι εταιρίες της κοινοπραξίας «Total – ExxonMobil – ΕΛ.ΠΕ». Με χθεσινή απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη και του αναπληρωτή υπουργού Σωκράτη Φάμελου εγκρίθηκε η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, εννιά μήνες μετά την υποβολή της στο υπουργείο από την Ελληνική Διαχειριστική Εταιρία Υδρογονανθράκων.

Πλέον απομένει η αποστολή από την ΕΔΕΥ της ΣΜΠΕ και των συμβάσεων μίσθωσης στο Ελεγκτικό Συνέδριο και αφού εγκριθεί επιστρέφει στο υπουργείο για υπογραφή με τους παραχωρησιούχους κι έπειτα κατευθύνεται στη Βουλή προς κύρωση.

Οι δύο αυτές συμβάσεις σε συνδυασμό με εκείνες που είναι έτοιμες να κατατεθούν στη Βουλή, δηλαδή για τη θαλάσσια περιοχή του «Ιονίου» των «Repsol – ΕΛ.ΠΕ» και του «οικοπέδου 10 – Κυπαρισσιακός Κόλπος» των ΕΛ.ΠΕ αποτελούν τη δεύτερη ταχύτητα του προγράμματος ερευνών κι εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων της Ελλάδας.

Η πρώτη ταχύτητα αφορά τις παραχωρήσεις που έχουν ήδη κυρωθεί από τη Βουλή και βρίσκονται σε φάση προετοιμασίας των ερευνών ή αυτές είναι σε εξέλιξη. Δύο από τα πρώτα θαλάσσια οικόπεδα που έχουν παραχωρηθεί, ο Πατραϊκός Κόλπος στις «ΕΛΠΕ – Edison» και το Κατάκολο στην «Energean Oil & Gas», μπαίνουν στα στάδια των γεωτρήσεων. Στην πρώτη περιοχή η ερευνητική γεώτρηση εκτιμάται περί τις αρχές του 2020 όπως και στη δεύτερη περιοχή, όπου εκεί το γεωτρύπανο που θα πέσει θα είναι για την ανάπτυξη του κοιτάσματος.

Άλλες περιοχές που βρίσκονται σε φάση ερευνών είναι, οι χερσαίες: Τα «Ιωάννινα» και η «Αιτωλοακαρνία» των «Repsol – Energean Oil & Gas» και η «Άρτα – Πρέβεζα» των ΕΛ.ΠΕ. Επίσης οι θαλάσσιες περιοχές «οικόπεδο 2» των «Total – Edison – ΕΛ.ΠΕ» και η «ΒΔ. Πελοπόννησος» των ΕΛ.ΠΕ.

Με τις προαναφερόμενες δύο ταχύτητες ολοκληρώνεται ουσιαστικά ο πρώτος μεγάλος κύκλος των παραχωρήσεων που ξεκίνησαν από τις διαγωνιστικές διαδικασίες του 2012 μέχρι και τον Αύγουστο του 2017.

Πλέον, αναπτύσσεται τρίτη ταχύτητα στο ερευνητικό πρόγραμμα της χώρας με την ΕΔΕΥ να επιδιώκει την παραχώρηση κι άλλων αδιάθετων θαλάσσιων «οικόπεδων» νότια και νοτιοανατολικά της Κρήτης, ανάμεσα στον Μεσσηνιακό Κόλπο και των Χανίων αλλά και περιοχών του Ιονίου.

Χρήστος Κολώνας
x.kolonas@euro2day.gr

euro2day.gr

Δωρεάν προσφορές από τους εξειδικευμένους επαγγελματίες του Run My Project by B2Green

B2Green
By B2Green.gr 08:35, 27/03/2019
The Solar Future Greece 2019
Bravo Awards 2019
INVENT ICT
ΕΛΙΠΥΚΑ - 1ο Συνέδριο Πυροπροστασίας Κατασκευών
Climatherm Energy 2020»
Verde.Tec 2020»
Energy Commodities 2020»
B2Green.gr Εγγραφή Newsletter

Επίσημοι Υποστηρικτές Των:

Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών
Ashrae Hellenic Chapter
Ελληνικό Ινστιτούτο Παθητικού Κτιρίου
Association of Energy Engineers - Ελληνικό Παράρτημα
Institute of Zero Energy Buildings
Πανελλήνιος Σύλλογος Πιστοποιημένων Ενεργειακών Επιθεωρητών - ΠΣΥΠΕΝΕΠ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εταιριών Μόνωσης - ΠΣΕΜ
Ένωση Βιομηχανιών Ηλιακής Ενέργειας - ΕΒΗΕ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Διογκωμένης Πολυστερίνης - ΠΑ.ΣΥ.ΔΙ.Π.
Πανελλήνια Ομοσπονδία Εμπόρων & Βιοτεχνών Υαλοπινάκων - ΠΟΕΒΥ
Σύνδεσμος Ελλήνων Κατασκευαστών Αλουμινίου - ΣΕΚΑ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Προστασίας Περιβάλλοντος - ΠΑΣΕΠΠΕ
ΠΟΒΑΣ
ΚΑΠΕ EnergyHUBforALL