Main Menu

εξοικονόμηση - ενέργεια - ΑΠΕ - θέρμανση - δόμηση - περιβάλλον
ενημέρωση - business - τεχνολογία - οδηγός αγοράς


ΠΡΟΣΟΧΗ: Η ροή ενημέρωσης του B2Green έχει μεταφερθεί στο news.B2Green.gr

Digital Engineering

Μυτιληναίος: Νέα σελίδα με τζίρο 2 δισ. ευρώ και 5 επενδυτικές κινήσεις

Μυτιληναίος: Νέα σελίδα με τζίρο 2 δισ. ευρώ και 5 επενδυτικές κινήσεις

Civiltech

Νέα εποχή με αφετηρία τα υψηλά εδραιωμένα οικονομικά αποτελέσματα που έφερε ο εταιρικός μετασχηματισμός ξεκινά για τη «Μυτιληναίος».

«The consolidation year is over» (σ.σ. η χρονιά της ενοποίησης τελείωσε), ήταν η χαρακτηριστική αναφορά του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της εισηγμένης Ευάγγελου Μυτιληναίος στη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης με τους αναλυτές αναφερόμενος στις οικονομικές επιδόσεις του 2018, οι οποίες διατηρήθηκαν στα επίπεδα ρεκόρ του 2017.

Ο ίδιος έθεσε για φέτος τον πήχη υψηλότερα όταν κλήθηκε από αναλυτή να επιβεβαιώσει τις εκτιμήσεις που έκανε το Νοέμβριο του 2018. Οι προβλέψεις θέλουν κύκλο εργασιών στα 2 δισ. ευρώ, από 1,5 δισ. το 2018, και EBITDA στα 400 εκατ. ευρώ έναντι 290 εκατ. τη χρονιά που έφυγε.

Ο ίδιος διέβλεψε επιδόσεις ρεκόρ και στον κλάδο της Μεταλλουργίας, ο οποίος μάλιστα λόγω της καθετοποιημένης παραγωγής με το εργοστάσιο του «Αλουμινίου» πρόσφερε το 2018 ένα συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι των άλλων παραγωγών.

Τα πέντε επενδυτικά βήματα

Το πλέον, όμως, σημαντικό γεγονός που επιτρέπει στην εισηγμένη να δρομολογήσει με άνεση τα επενδυτικά της σχέδια είναι οι ενισχυμένες ταμειακές ροές που απέκτησε μετά τη μείωση κατά 177,7 εκατ. ευρώ του καθαρού δανεισμού. Ο Ευάγγελος Μυτιληναίος περιέγραψε πέντε κινήσεις:

1. Το Φθινόπωρο ξεκινά η κατασκευή του σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας συνολικής ισχύος 665 MW με καύσιμο το φυσικό αέριο. Η επένδυση, ύψους 300 εκατ. ευρώ, βρίσκεται στη φάση των επενδυτικών αδειοδοτήσεων και η λειτουργία του αναμένεται πριν το τέλος του 2021.

2. Διασφάλιση του χαρτοφυλακίου του φυσικού αερίου με ακόμη μεγαλύτερη διαφοροποίηση πηγών.

3. Στις πέντε ηπείρους έχει επεκταθεί πλέον η δραστηριότητα των έργων των φωτοβολταϊκών σταθμών, ένας πολλά υποσχόμενα τομέας. Με το πλάνο της «Μυτιληναίος» να προβλέπει την κατασκευή και την πώληση «πακέτου» έργων και στη συνέχεια την επανεπένδυση για την κατασκευή νέων projects.

4. Η ολοκλήρωση της εξαγοράς της ΕΠΑΛΜΕ που μέσω της δραστηριότητας της, την ανακύκλωση αλουμινίου, θα αυξήσει την παραγωγή της εταιρείας στα υψηλότερα επίπεδα της Ευρώπης.

5. Τέλος του 2019 με αρχές του 2020 αναμένεται να ληφθεί η επενδυτική απόφαση για το νέο εργοστάσιο παραγωγής αλουμίνας. Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μυτιληναίος αν υλοποιηθεί η συγκεκριμένη επένδυση θα είναι game changer και η φάση της κατασκευής θα διαρκέσει τρία χρόνια. Η παραγωγή της ελληνικής εταιρίας θα ανέλθει στα 2 εκατ. τόνους.

Η Γκάνα και η Λιβύη

Στις ερωτήσεις των αναλυτών συμπεριλαμβανόταν και η πορεία των μεγάλων projects της εταιρείας των σταθμών ηλεκτροπαραγωγής σε Γκάνα και Λιβυή. Το πρώτο συγκρότημα ξεκίνησε να κατασκευάζεται το 2019 και το δεύτερο αναμένεται στα μέσα της χρονιάς. Τα δύο projects συνολικού ύψους περίπου 1 δισ. δολ. θα έχουν ολοκληρωθεί το 2021.

Οι λιγνιτικές της ΔΕH

Οι αναλυτές κάλεσαν τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο να σχολιάσει για τη συμμετοχή της εταιρίας στο νέο διαγωνισμό πώλησης των λιγνιτικών σταθμών της ΔΕΗ και ζήτησαν και τις εκτιμήσεις για την έκβαση του.

Ο κ. Μυτιληναίος δεν θέλησε να κάνει κανένα σχόλιο και καμία πρόβλεψη πριν ο ίδιος να δει το SPA.

Χρήστος Κολώνας
x.kolonas@euro2day.gr

euro2day.gr

Δωρεάν προσφορές από τους εξειδικευμένους επαγγελματίες του Run My Project by B2Green

B2Green
By B2Green.gr 08:31, 29/03/2019