Main Menu

εξοικονόμηση - ενέργεια - ΑΠΕ - θέρμανση - δόμηση - περιβάλλον
ενημέρωση - business - τεχνολογία - οδηγός αγοράς


"Εξοικονομώ-Αυτονομώ για ένα Έξυπνο Σπίτι" • Ομάδα Ενημέρωσης

Χ. Κολώνας: Ο φαύλος κύκλος που απειλεί να ρίξει στο καναβάτσο τη ΔΕΗ

Χ. Κολώνας: Ο φαύλος κύκλος που απειλεί να ρίξει στο καναβάτσο τη ΔΕΗ

Civiltech

Για πρώτη φορά επίσημα η διοίκηση της ΔΕΗ παραδέχεται τοοικονομικό αδιέξοδο της εταιρίας και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τη βιωσιμότητα της.

Στη διάρκεια του χθεσινού συνεδρίου «Power & Gas Supply Forum» ο αντιπρόεδρος της δημόσιας εταιρίας Γεώργιος Ανδριώτης έκανε λόγο για έναν «φαύλο κύκλο», ο οποίος «αν συνεχιστεί για λίγα χρόνια, η ΔEΗ δεν θα υπάρχει…»

Στο πάνελ στο οποίο συμμετείχαν και κορυφαία στελέχη των ανεξάρτητων προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας της «Μυτιληναίος», «Ήρων», «Elpedison» και «Volterra» το ερώτημα που είχε τεθεί είναι γιατί δεν ανοίγει η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Ο αντιπρόεδρος της δημόσιας εταιρείας για πρώτη φορά περιέγραψε τη δεινή οικονομική θέση στην οποία έχει περιέλθει η μεγαλύτερη επιχείρηση της χώρας με αιχμές κατά της κυβέρνησης. Το πρώτο καρφί… είχε να κάνει με το απαγορευτικό της κυβέρνησης στις ανατιμήσεις του ρεύματος: «Η ΔEΗ είναι ανώνυμη εταιρία και εισηγμένη στο Χρηματιστήριο. Παρόλο που αυξάνει το κόστος, δεν αυξάνει τα τιμολόγια και χορηγεί κι εκπτώσεις στους πελάτες της», είπε και συνέχισε: «Τα προηγούμενα χρόνια μέχρι το 2015 γίνονταν αυξήσεις και εισπράχθηκαν 600 εκατ. ευρώ. Σήμερα λείπουν αυτά τα 600 εκατ. ευρώ».

Ο ίδιος περιέγραψε έναν «φαύλο κύκλο» με το μέτρο των ΝΟΜΕ για το άνοιγμα της αγοράς, αφήνοντας τη δεύτερη αιχμή… για τις επιλογές της κυβέρνησης: «Η ΔEΗ δημοπρατεί (ΝΟΜΕ) 14 TWh σχεδόν δηλαδή το σύνολο της λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής. Πουλά κάτω του κόστους. Κι επειδή παράγει το 50% της ηλεκτρικής ενέργειας αλλά έχει το 80% του μεριδίου της λιανικής αναγκάζεται να αγοράζει ποσότητες για να καλύψει τις ανάγκες των πελατών της. Πρόκειται για έναν φαύλο κύκλο χωρίς τέλος. Όλοι θέλουν την ύπαρξη της δημόσιας εταιρείας αλλά αν αφήσουμε αυτόν τον φαύλο κύκλο για λίγα χρόνια, τότε η ΔEΗ δεν θα υπάρχει».

Οι ιδιώτες προμηθευτές

Τα πυρά τους στη ΔEΗ και τις διαχρονικές επιλογές της πολιτείας έστρεψαν οι ιδιώτες παραγωγοί και προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας για την μη απελευθέρωση της αγοράς.

Ο γενικός διευθυντής του τομέα ηλεκτρικής ενέργειας (Protergia) της «Μυτιληναίος» Ντίνος Μπενρουμπή υπογράμμισε πως «ούτε η πολιτεία ούτε ο δεσπόζων παίκτης θέλουν να ανοίξει η αγορά. Στη ΔEΗ έχει καλλιεργηθεί η κουλτούρα του «δεν πληρώνω» με αποτέλεσμα να μην μπορείς να πάρεις πελάτες της». Κατά τον ίδιο υπάρχουν μεν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των πελατών τηςύψους 2,5 δισ. ευρώ αλλά από την άλλη μεριά και η εταιρεία δεν πληρώνει την αγορά. Έφερε ως παράδειγμα τις οφειλές του Διαχειριστή προς τους παραγωγούς από τον Ιούλιο του 2018. Ο Διαχειριστής δεν πληρώνει γιατί δεν εισπράττει από τη ΔEΗ».

Ο κ. Μπενρουμπή επιπλέον σημείωσε ότι «η αγορά δεν ανοίγει καθώς δεν υπάρχει ανταγωνισμός στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Δεν μπορείς να ανταγωνιστείς έναν δεσπόζοντα παίκτη που πουλά χωρίς να καλύπτει τα κόστη και χωρίς τα τιμολόγια του να είναι κοστοστρεφή.

Από τη μεριά του ο πρόεδρος της «ΗΡΩΝ» Γιώργος Κούβαρης καυτηρίασε πως «οι κυβερνήσεις σχεδίασαν με τέτοιο τρόπο την αγορά ώστε να μην ανοίξει». Αναφέρθηκε στα εμπόδια που αντιμετώπισαν οι πρώτες ιδιωτικές μονάδες παραγωγής ρεύματος για να ανταγωνιστούν τον δεσπόζοντα παίκτη. Κατά τον ίδιο το μέτρο των ΝΟΜΕ εξάντλησε την συνεισφορά του και τόνισε την ανάγκη η νέα αγορά όπως διαμορφώνεται να διακατέχεται από σταθερότητα.

«Το κόστος του ρεύματος θα έπρεπε να ήταν 40 ευρώ ανά MWh», υποστήριξε ο εκτελεστικός πρόεδρος της Elpedison Νίκος Ζαχαριάδης και αντί αυτής της τιμής στην Ελλάδα ανέρχεται στα 68 ευρώ με 78 ευρώ. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της εταιρίας, σειρά στρεβλώσεων και επιβαρύνσεων όπως οι ΥΚΩ, το μεταφορικό κόστος, οι ρευματοκλοπές, η λειτουργία αντιπαραγωγικών μονάδων ανεβάζουν το κόστος.

Ο κ. Ζαχαριάδης κατήγγειλε ακόμη και την πρακτική του δημοσίου να αναθέτει απευθείας την προμήθεια και την προπληρωμή του ρεύματος στη ΔEΗ, ενώ κανονικά θα έπρεπε να διεξάγεται διαγωνισμός. Με τον τρόπο αυτό ο ανταγωνισμός κλείνει.   

Ο διευθύνων σύμβουλος της Volterra Πάνος Νίκου στάθηκε στις αρνητικές επιπτώσεις που προκάλεσε το σκάνδαλο των Energa και Hellas Power με την πρώτη απόπειρα του ανοίγματος της αγοράς, καθώς και στα προβλήματα των καταναλωτών να κατανοήσουν τι σημαίνει ενέργεια καθώς και ό,τι απαιτούνται επενδύσεις.  

Χρήστος Κολώνας
x.kolonas@euro2day.gr

euro2day.gr

Δωρεάν προσφορές από τους εξειδικευμένους επαγγελματίες του Run My Project by B2Green

B2Green
By B2Green.gr 10:03, 29/03/2019