Έρευνα: Προτιμούν να ζουν κοντά σε ανεμογεννήτριες σε σχέση με άλλες πηγές ενέργειας

Έρευνα: Προτιμούν να ζουν κοντά σε ανεμογεννήτριες σε σχέση με άλλες πηγές ενέργειας

Η κατασκευή εγκαταστάσεων για την παραγωγή της απαραίτητης ηλεκτρικής ενέργειας είναι μέρος της καθημερινής πραγματικότητας, με αποτέλεσμα μερικές από αυτές να βρίσκονται αναπόφευκτα κοντά σε οικισμούς. Τώρα, μια νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι το 90% των ερωτηθέντων θα προτιμούσε να ζει κοντά σε ένα αιολικό πάρκο παρά κοντά σε κάθε άλλου είδους σταθμού παραγωγής ενέργειας, είτε άνθρακα και φυσικού αερίου είτε πυρηνικής ενέργειας. Οι άνθρωποι προτιμούν επίσης να ζουν κοντά σε ένα αιολικό πάρκο παρά σε έργα ηλιακής ενέργειας μεγάλης κλίμακας, με μεγάλη διαφορά.

Αυτό είναι το κύριο εύρημα της έρευνας του καθηγητή Τζέρεμι Φάιρστον του Πανεπιστημίου του Ντέλαγουερ των ΗΠΑ, και της Χάνα Κερκ, μίας από τους διδακτορικούς ερευνητές του. Οι δύο ερευνητές ανέλυσαν ένα δημόσια προσβάσιμο σύνολο δεδομένων του αμερικανικού Εθνικού Εργαστηρίου Λώρενς Μπέρκλι (LBNL) για να καταλήξουν στο συμπέρασμά τους. Η πρωτοποριακή έρευνα του LBNL το 2018, σχετικά με τη στάση και συμπεριφορά ανθρώπων που κατοικούν κοντά σε αιολικά πάρκα, διαπίστωσε ότι το 92% των ανθρώπων που ζουν σε απόσταση οκτώ χιλιομέτρων από μία ανεμογεννήτρια ανέφεραν θετικές ή ουδέτερες εμπειρίες.

Η έρευνα του Φάιρστον προχώρησε περαιτέρω το έργο του LBNL και έδειξε ότι οι άνθρωποι που ζουν κοντά σε αιολικά πάρκα όχι μόνο έχουν γενικά θετικές εμπειρίες, αλλά και δεν θα αντάλλαζαν τη γειτνίαση με ένα αιολικό πάρκο για οποιοδήποτε άλλο είδος σταθμού παραγωγής ενέργειας.

«Η τελική ερώτηση είναι εάν ένα μέλος της κοινότητας υποστηρίζει ή αντιτίθεται σε ένα τοπικό έργο, δηλαδή αν είναι διατεθειμένο να αποδεχθεί την αιολική ενέργεια ή όχι. Αλλά αυτή δεν είναι η κοινωνική επιλογή, η οποία είναι, αντιθέτως, μεταξύ της αιολικής ενέργειας, της ηλιακής ενέργειας, του άνθρακα ή του φυσικού αερίου», δήλωσε ο Φάιρστον. «Ακόμη και όταν οι κάτοικοι μπορεί να έχουν λιγότερο από θετική στάση απέναντι σε ένα τοπικό έργο, η πλειοψηφία φαίνεται να καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το τοπικό τους σχέδιο αιολικής ενέργειας είναι καλύτερο από τις εναλλακτικές λύσεις».

Οι κάτοικοι ενδέχεται να προτιμούν τα έργα αιολικής ενέργειας σε σχέση με άλλες πηγές ενέργειας για διάφορους λόγους. Τα έργα αιολικής ενέργειας δημιουργούν τοπικές θέσεις εργασίας, πληρώνουν σημαντικούς τοπικούς φόρους και αντίτιμα χρήσης γης, ενώ αφήνουν το 98% της γης απείραχτο, αφήνοντάς την ελεύθερη για άλλες χρήσεις όπως η γεωργία και η κτηνοτροφία.

naftemporiki.gr

Δωρεάν προσφορές από τους εξειδικευμένους επαγγελματίες του Run My Project by B2Green

Building Green Open Space 2019
B2Green
By B2Green.gr 08:47, 03/04/2019

12th International Scientific Conference on Energy and Climate Change
ΟΙΚΟΔΟΜΗ EXPO 2019
14o ΣΥΝΕΔΡΙΟ «ΑΛΟΥΜΙΝΙΟ & ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ»
B2Green.gr Εγγραφή Newsletter

Επίσημοι Υποστηρικτές Των:

Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών
Ashrae Hellenic Chapter
Ελληνικό Ινστιτούτο Παθητικού Κτιρίου
Association of Energy Engineers - Ελληνικό Παράρτημα
Institute of Zero Energy Buildings
Πανελλήνιος Σύλλογος Πιστοποιημένων Ενεργειακών Επιθεωρητών - ΠΣΥΠΕΝΕΠ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εταιριών Μόνωσης - ΠΣΕΜ
Ένωση Βιομηχανιών Ηλιακής Ενέργειας - ΕΒΗΕ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Διογκωμένης Πολυστερίνης - ΠΑ.ΣΥ.ΔΙ.Π.
Πανελλήνια Ομοσπονδία Εμπόρων & Βιοτεχνών Υαλοπινάκων - ΠΟΕΒΥ
Σύνδεσμος Ελλήνων Κατασκευαστών Αλουμινίου - ΣΕΚΑ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Προστασίας Περιβάλλοντος - ΠΑΣΕΠΠΕ
ΠΟΒΑΣ
ΚΑΠΕ EnergyHUBforALL