Βγαίνει από το συρτάρι η τουριστική επένδυση της Ιθάκης

B2Green avatar
08:43, 16/04/2019
Business > Υποδομές > Νέα

Βγαίνει από το συρτάρι η τουριστική επένδυση της Ιθάκης

Μετά από "haircut" στην έκταση και τον προϋπολογισμό λανσάρεται εκ νέου. Ο λόγος για την τουριστική επένδυση στη Nότια Ιθάκη, της οποίας, σύμφωνα με προγενέστερα σχέδια, το ύψος θα άγγιζε το 1 δισ. ευρώ. Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες του Capital.gr, ο προϋπολογισμός της σχεδιαζόμενης τουριστικής ανάπτυξης, που θα εκτείνεται σε περίπου 1,6 χιλ. στρέμματα, δεν θα ξεπεράσει τα 480 εκατ. ευρώ.

Στο fast track

To έργο "Ithaca Odyssey", με φορέα υλοποίησης την εταιρεία Smender Limited, έχει να διανύσει μακρύ αδειοδοτικό δρόμο, καθώς, σε αυτή τη φάση, εκκρεμεί η υπαγωγή του στο Ν.3894/2010 για την "Επιτάχυνση και Διαφάνεια Υλοποίησης Στρατηγικών Επενδύσεων" (Fast Track). Το επενδυτικό σχέδιο προβλέπει την ανάπτυξη ενός σύγχρονου τουριστικού συγκροτήματος που θα περιλαμβάνει ένα σύνθετο τουριστικό κατάλυμα, τουριστικό χωριό, και τουριστικές υποδομές (καταδυτικό πάρκο, μαρίνα) σε ενιαία έκταση 1.555.700 στρ. στην Τοπική Κοινότητα Περαχωρίου, στο νότιο τμήμα του Δήμου Ιθάκης.

Σχεδιάζεται η δημιουργία ολοκληρωμένου τουριστικού προορισμού συνολικής χωρητικότητας περίπου 2.500 επισκεπτών, το οποίο θα αποτελείται από ένα κεντρικό ξενοδοχειακό συγκρότημα και δύο οικιστικές περιοχές. Θα δημιουργηθεί ακόμη, πλήθος συμπληρωματικών ψυχαγωγικών, πολιτιστικών και αθλητικών εγκαταστάσεων, καταστήματα εστίασης, όπως και οι απαιτούμενες υποδομές, ελικοδρόμιο υδατοδρόμιο, μαρίνα και οι συνδέσεις δικτύων και οι εγκαταστάσεις υποστήριξης.

Υπολογίζεται ότι μετά την πλήρη ολοκλήρωση του επενδυτικού σχεδίου, συμπεριλαμβανομένων των ξενοδοχειακών, οικιστικών και βοηθητικών εγκαταστάσεων, θα καλύπτεται μια συνολική δομημένη επιφάνεια περίπου 79.200 τ.μ., που ισοδυναμεί με περίπου 5% της συνολικής επιφάνειας της έκτασης. Ο βαθμός κάλυψης ωστόσο, θα είναι ακόμα μικρότερος και δεν θα υπερβαίνει το 5% ολόκληρης της έκτασης του παραθεριστικού κέντρου.

Το έργο θα αναπτύξουν, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, ελληνικών συμφερόντων εταιρείες, με χρηματοδότηση που θα προέλθει από ίδια κεφάλαια, αλλά και δανεισμό.

Σημειώνεται η προηγούμενη "εκδοχή" της επένδυσης, που αποκαλούνταν Iliad resort, προέβλεπε την υλοποίηση ανάπτυξης σε περίπου 2.600 στρέμματα, περιλαμβάνοντας, μεταξύ άλλων, γήπεδο γκολφ 18 οπών σχεδιασμένο από τον Greg Norman και έξι πολυτελείς ξενοδοχειακές μονάδες που θα αποτελούνται από 1.020 σουίτες και 150 κατοικίες γκολφ.

Tου Δημήτρη Δελεβέγκου
dimitris.delevegos@capital.gr

capital.gr

Δωρεάν προσφορές από τους εξειδικευμένους επαγγελματίες του Run My Project by B2Green

B2Green
By B2Green.gr 08:43, 16/04/2019
Ηλεκτρονκές Υπηρεσίες ΤΜΕΔΕ
1st International Biogas Conference
12th International Scientific Conference on Energy and Climate Change
14o ΣΥΝΕΔΡΙΟ «ΑΛΟΥΜΙΝΙΟ & ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ»
B2Green.gr Εγγραφή Newsletter

Επίσημοι Υποστηρικτές Των:

Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών
Ashrae Hellenic Chapter
Ελληνικό Ινστιτούτο Παθητικού Κτιρίου
Association of Energy Engineers - Ελληνικό Παράρτημα
Institute of Zero Energy Buildings
Πανελλήνιος Σύλλογος Πιστοποιημένων Ενεργειακών Επιθεωρητών - ΠΣΥΠΕΝΕΠ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εταιριών Μόνωσης - ΠΣΕΜ
Ένωση Βιομηχανιών Ηλιακής Ενέργειας - ΕΒΗΕ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Διογκωμένης Πολυστερίνης - ΠΑ.ΣΥ.ΔΙ.Π.
Πανελλήνια Ομοσπονδία Εμπόρων & Βιοτεχνών Υαλοπινάκων - ΠΟΕΒΥ
Σύνδεσμος Ελλήνων Κατασκευαστών Αλουμινίου - ΣΕΚΑ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Προστασίας Περιβάλλοντος - ΠΑΣΕΠΠΕ
ΠΟΒΑΣ
ΚΑΠΕ EnergyHUBforALL