Energean: Μεταξύ «Αφροδίτης» και «Γλαύκου» τα κοιτάσματα στο Ισραήλ

Energean: Μεταξύ «Αφροδίτης» και «Γλαύκου» τα κοιτάσματα στο Ισραήλ

Η επιτυχημένη γεώτρηση της Energean στο Βόρειο Καρίς ανέβασε τα συνολικά πιστοποιημένα αλλά και δυνητικά αποθέματα της στις επτά παραχωρήσεις της, στην ισραηλινή ΑΟΖ σε περίπου 7 τρισ. κυβικά πόδια φυσικού αερίου.

Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος των ποσοτήτων που έχει ανακαλύψει ή εντοπίσει η ελληνική εταιρεία αρκεί να συγκριθούν με τα ευρέως γνωστά κοιτάσματα της κυπριακής ΑΟΖ. Οι εκτιμήσεις για το «Γλαύκο» που ανακάλυψε η ExxonMobil δείχνουν εύρος ποσοτήτων από τα 5 έως τα 8 τρισ. κυβικά πόδια. Η «Αφροδίτη»φέρεται να κρύβει κοιτάσματα της τάξης των 4 με 4,5 τρισ. κυβικών ποδιών φυσικού αερίου.

Η Energean όπως έκανε γνωστό χθες ανακάλυψε στο Βόρειο Καρίς ποσότητες της τάξης του 1 με 1,5 τρισ. κυβικά πόδια φυσικού αερίου. Στο Καρίς έχει έτοιμες προς ανάπτυξη ποσότητες της τάξης των 2,4 τρισ. κυβικών ποδιών, ενώ στο Τανίν και άλλα πέντε blocks 12,21,22,23 και 31 οι δυνητικοί πόροι υπολογίζονται σε περίπου 5 τρισ. κυβικά πόδια.

Όπως και να χει, και σύμφωνα με όσα είπε χθες στους αναλυτές ο διευθύνων σύμβουλος της Energean Μαθιός Ρήγας ετοιμάζεται να προχωρήσει στην ανάπτυξη του Βορείου Καρίς και άλλων ανακαλύψεων, ενώ ταυτόχρονα ανήγγειλε και την αξιοποίηση του δικαιώματος για άλλες έξι γεωτρήσεις με το γεωτρύπανο Stena DrillMAX.

Κλειδί για τη γρήγορη ανάπτυξη είναι το υπό κατασκευή FPSO, το οποίο λόγω της τεχνολογίας είναι ευέλικτο ως προς τη λειτουργία του και παράλληλα δίνει τη δυνατότητα μεταφοράς και άλλων ποσοτήτων φυσικού αερίου, από ανακαλύψεις πέραν εκείνων της Energean.

Ουσιαστικά η ελληνική εταιρία αναμένεται να έχει προχωρήσει την ανάπτυξη ταχύτερα σε σχέση με άλλα κοιτάσματα, όπως εκείνο του Γλαύκου, αφού αναμένεται να διαθέσει τις συμφωνημένες ποσότητες από το πρώτο τρίμηνο του 2021. Αντίθετα για τον Γλαύκο δεν έχει υπάρξει ακόμη επιβεβαίωση αποτελεσμάτων και ούτε, μέχρι στιγμής, προοπτική αξιοποίησης.

Ο κ. Ρήγας ως προς τον προορισμό των ποσοτήτων έδειξε και πάλι την ισραηλινή αγορά, σημειώνοντας την ανάπτυξη της, αλλά και τις ευκαιρίες που έχει με το κλείσιμο ανθρακικών μονάδων. Φυσικά δεν απέκλεισε τις εξαγωγές φυσικού αερίου. Υπενθυμίζεται ότι σχετική πρόταση έχει γίνει από την Energean στην Κύπρο.

Πάντως, άλλο ένα στοιχείο που δείχνει το πόσο γρήγορα μπορούν να τρέξουν οι διαδικασίες παραγωγής και ανάπτυξης των κοιτασμάτων που έχει βρει η εισηγμένη στα χρηματιστήρια του Λονδίνου και του Τελ Αβίβ είναι και το γεγονός πως ήδη έχει συμβολαιοποιήσει σημαντικές ποσότητες. Πιο συγκεκριμένα γύρω στα 4,6 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως ή 445 εκατ. κυβικά πόδια ημερησίως είναι κλεισμένα στην αγορά του Ισραήλ. Επιπλέον η εταιρία είναι έτοιμη να διαθέσει πρόσθετη δυναμικότητα 3,4 δισ. κυβικών μέτρων ετησίως ή 330 εκατ. κυβικών ποδιών ημερησίως.

Χρήστος Κολώνας
x.kolonas@euro2day.gr

euro2day.gr

Δωρεάν προσφορές από τους εξειδικευμένους επαγγελματίες του Run My Project by B2Green

Building Green Open Space 2019
B2Green
By B2Green.gr 10:01, 16/04/2019
12th International Scientific Conference on Energy and Climate Change
ΟΙΚΟΔΟΜΗ EXPO 2019
14o ΣΥΝΕΔΡΙΟ «ΑΛΟΥΜΙΝΙΟ & ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ»
B2Green.gr Εγγραφή Newsletter

Επίσημοι Υποστηρικτές Των:

Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών
Ashrae Hellenic Chapter
Ελληνικό Ινστιτούτο Παθητικού Κτιρίου
Association of Energy Engineers - Ελληνικό Παράρτημα
Institute of Zero Energy Buildings
Πανελλήνιος Σύλλογος Πιστοποιημένων Ενεργειακών Επιθεωρητών - ΠΣΥΠΕΝΕΠ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εταιριών Μόνωσης - ΠΣΕΜ
Ένωση Βιομηχανιών Ηλιακής Ενέργειας - ΕΒΗΕ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Διογκωμένης Πολυστερίνης - ΠΑ.ΣΥ.ΔΙ.Π.
Πανελλήνια Ομοσπονδία Εμπόρων & Βιοτεχνών Υαλοπινάκων - ΠΟΕΒΥ
Σύνδεσμος Ελλήνων Κατασκευαστών Αλουμινίου - ΣΕΚΑ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Προστασίας Περιβάλλοντος - ΠΑΣΕΠΠΕ
ΠΟΒΑΣ
ΚΑΠΕ EnergyHUBforALL