Αποφάσεις μέχρι την Παρασκευή για κοινή κάθοδο της βιομηχανίας για τους λιγνίτες

Αποφάσεις μέχρι την Παρασκευή για κοινή κάθοδο της βιομηχανίας για τους λιγνίτες

Την ιδέα για κοινή κάθοδο της βιομηχανίας στν διαγωνισμό της ΔΕΗ για πώληση των λιγνιτικών μονάδων και συγκεκριμένα για τη μονάδα της Μελίτης εξετάζουν, σύμφωνα με πληροφορίες, μεγάλες ενεργοβόρες βιομηχανίες.

Οι επαφές γίνονται με πρωτοβουλία της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ και περιλαμβάνουν την ΑΓΕΤ, την Χαλυβουργία Ελλάδος και τη χαρτοποιία ΜΕΛ, με την προοπτική δημιουργίας κοινοπραξίας για τη διεκδίκηση της μονάδας της Μελίτης. Στο διαγωνισμό της ΔΕΗ συμμετέχει η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, μέσω της οποίας μπορούν να μπουν σε συνεργασία και οι υπόλοιπες βιομηχανίες στη διεκδίκηση της μονάδας. Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, στις επαφές αυτή τη στιγμή δεν συμμετέχει η Τσιμεντοβιομηχανία Τιτάν.

Βάσει των όρων του διαγωνισμού, οι ανακοινώσεις για τη σύσταση κοινοπραξιών θα πρέπει να γίνουν μέχρι την Παρασκευή, οπότε και λήγει η σχετική προθεσμία. Την ίδια ημέρα λήγει η προθεσμία για την παρουσίαση από την πλευρά της ΔΕΗ του λεγόμενου συμφώνου αγοραπωλησίας (SPA) το οποίο και θα καθορίσει πολλά σε σχέση με τις οριστικές αποφάσεις.

Κατά μία εκδοχή, πάντως, υπάρχει παράθυρο ώστε να μπουν στο διαγωνισμό οι βιομηχανίες και μετά την ημερομηνία της 19ης Απριλίου.

Σε κάθε περίπτωση όπως τονίζουν πηγές κοντά στις συζητήσεις που γίνονται, προτού ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις θα πρέπει να ξεκαθαριστούν μια σειρά από ανοιχτά θέματα με κυριότερο το θέμα της προμήθειας του λιγνίτη από το ορυχείο της Αχλάδας.

Σύμφωνα με διαρροές που έχουν γίνει από πηγές της ΔΕΗ υπάρχει συμφωνία με τον ιδιοκτήτη του ορυχείου για προμήθεια σε τιμή 16,5 ευρώ /τόνος ωστόσο η συγκεκριμένη συμφωνία δεν έχει ακόμη ανέβει στο data room του διαγωνισμού και δεν έχει γνωστοποιηθεί επίσημα στους συμμετέχοντες στο διαγωνισμό.

Οι συζητήσεις από την πλευρά της βιομηχανίας, τονίζουν οι ίδιες πηγές, αποτελούν μια σαφή δήλωση προθέσεων από μεγάλους βιομηχανικούς ομίλους οι οποίοι αντιμετωπίζουν σοβαρό ζήτημα με το ενεργειακό τους κόστος.

Επομένως μετά την εκδήλωση της πρόθεσης εναπόκειται στην πλευρά της κυβέρνησης και της ΔΕΗ να ξεκαθαρίσουν το τοπίο, καταλήγουν οι ίδιες πηγές.

Βασικό κοινό σημείο επαφής των βιομηχανιών είναι ότι το κόστος ρεύματος αποτελεί βασικό συντελεστή κόστους και επομένως υπάρχει ισχυρό κίνητρο για εξασφάλιση μιας μόνιμης λύσης που θα δίνει ορατότητα για το μέλλον. Ταυτόχρονα υπάρχει η δυνατότητα της αντιστάθμισης (για τις βιομηχανίες αλουμινίου, τις χαλυβουργίες και τις βιομηχανίες παραγωγής χαρτιού) που μειώνει καθοριστικά το κόστος παραγωγής ενώ με βάση τις εκδηλωμένες προθέσεις της ΕΕ πιθανόν να υπάρξει ακόμη μεγαλύτερη μέριμνα και αποζημίωση για τα επιπλέον κόστη που προκύπτουν εξαιτίας του χρηματιστηρίου των ρύπων. Τονίζεται ότι με βάση την εικόνα που υπάρχει σήμερα, η μονάδα της Μελίτης, με διασφαλισμένη την προμήθεια λιγνίτη από την Αχλάδα, με αντιστάθμιση ρύπων αλλά και επίλυση κάποιων άλλων επιμέρους ζητημάτων, μπορεί να είναι βιώσιμη ακόμη και με υψηλές τιμές ρύπων στα επίπεδα των 25 ευρώ ο τόνος ή και περισσότερο.

Σε κάθε περίπτωση οι επόμενες ημέρες θα είναι καθοριστικές για τις αποφάσεις των βιομηχανιών, οι οποίες θέλουν τη Μελίτη για να καλύψουν τις δικές τους ανάγκες σε ηλεκτρική ενέργεια, με τη σύναψη διμερών συμβάσεων, που θα οδηγήσουν σε άνοιγμα της αγοράς προμήθειας και για την μέχρι σήμερα κλειστή κατηγορία της υψηλής τάσης.

Του Χάρη Φλουδόπουλου

capital.gr

Δωρεάν προσφορές από τους εξειδικευμένους επαγγελματίες του Run My Project by B2Green

B2Green
By B2Green.gr 10:04, 16/04/2019
1st International Biogas Conference
12th International Scientific Conference on Energy and Climate Change
14o ΣΥΝΕΔΡΙΟ «ΑΛΟΥΜΙΝΙΟ & ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ»
B2Green.gr Εγγραφή Newsletter

Επίσημοι Υποστηρικτές Των:

Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών
Ashrae Hellenic Chapter
Ελληνικό Ινστιτούτο Παθητικού Κτιρίου
Association of Energy Engineers - Ελληνικό Παράρτημα
Institute of Zero Energy Buildings
Πανελλήνιος Σύλλογος Πιστοποιημένων Ενεργειακών Επιθεωρητών - ΠΣΥΠΕΝΕΠ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εταιριών Μόνωσης - ΠΣΕΜ
Ένωση Βιομηχανιών Ηλιακής Ενέργειας - ΕΒΗΕ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Διογκωμένης Πολυστερίνης - ΠΑ.ΣΥ.ΔΙ.Π.
Πανελλήνια Ομοσπονδία Εμπόρων & Βιοτεχνών Υαλοπινάκων - ΠΟΕΒΥ
Σύνδεσμος Ελλήνων Κατασκευαστών Αλουμινίου - ΣΕΚΑ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Προστασίας Περιβάλλοντος - ΠΑΣΕΠΠΕ
ΠΟΒΑΣ
ΚΑΠΕ EnergyHUBforALL