Ξανά στο τραπέζι το επενδυτικό σχέδιο της Cosco στον Πειραιά

B2Green avatar
12:11, 16/04/2019
Business > Υποδομές > Νέα

Ξανά στο τραπέζι το επενδυτικό σχέδιο της Cosco στον Πειραιά

Εντός των επόμενων εικοσιτετραώρων, ενδεχομένως και σήμερα Τρίτη, η Cosco αναμένεται να υποβάλει στην Επιτροπή Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Λιμένων (ΕΣΑΛ) υπόμνημα με τις παρατηρήσεις της επί της αρχικής της γνωμοδότησης. Γνωμοδότηση με την οποία δημιουργήθηκε ως γνωστόν πρόβλημα για μια σειρά επενδύσεων, συνολικού ύψους 612 εκατ. ευρώ, που θέλει να υλοποιήσει στον ΟΛΠ. Και αυτό, διότι μερικές από τις επενδύσεις, όπως οι νέες αποθήκες, η ναυπηγική μονάδα για mega yachts, το εμπορικό κέντρο στον νέο επιβατικό σταθμό κρουαζιέρας και το μέγεθος και ο χαρακτήρας, όπως και η τοποθεσία ανέγερσης ενός τέταρτου ξενοδοχείου πέντε αστέρων συνολικής επιφάνειας 8.000 τ.μ. που χωροθετήθηκε από τον ΟΛΠ στο Porto Leone, «έκοψε» η ΕΣΑΛ, που επιπροσθέτως έστειλε το επενδυτικό σχέδιο της Cosco και στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο. Εκεί ανέκυψαν νέα προβλήματα και αντιρρήσεις, που τελικώς οδήγησαν σε παρέμβαση της κινεζικής πρεσβείας και του Μαξίμου στο ζήτημα, προκειμένου να εκτονωθεί η επαπειλούμενη κρίση.

Η πρωτοβουλία του Μαξίμου –που, όπως προκύπτει από τις σχετικές πληροφορίες, φέρεται να περιλαμβάνει την αναμενόμενη υποβολή του μνημονίου της Cosco με τις παρατηρήσεις της στην ΕΣΑΛ προκειμένου να «θεραπευθούν» προβλήματα που γεννήθηκαν με την πρώτη απόφαση– ήρθε τρεις εβδομάδες πριν από το ταξίδι του Ελληνα πρωθυπουργού στο Πεκίνο ενώ εκδηλώθηκε μέρες μόνον πριν από τη σύνοδο των 16+1 χωρών της Ανατολικής Ευρώπης με την Κίνα, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Ντουμπρόβνικ της Κροατίας όπου και η Ελλάδα έγινε το νεότερο μέλος. Εκτιμάται έτσι πως επιχειρείται να κλείσουν τα όποια μέτωπα με την Cosco θα μπορούσαν να ρίξουν σκιές στην επιτυχία της επίσκεψης Τσίπρα στην Κίνα για το 2ο Belt & Road Forum for International Cooperation που θα διεξαχθεί στο Πεκίνο την ερχόμενη εβδομάδα και ειδικότερα στις 25 έως 27 Απριλίου.

Υπενθυμίζεται πως στη σύσκεψη που έγινε την Παρασκευή 5 Απριλίου στο Μαξίμου, εν γνώσει του πρωθυπουργού και παρουσία της Kινέζας πρέσβειρας Ζανγκ Κιούγουεϊ, συμμετείχαν ο υπουργός Επικρατείας Αλ. Φλαμπουράρης, ο υπουργός Ναυτιλίας Φ. Κουβέλης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας Στ. Πιτσιόρλας, ο υφυπουργός Πολιτισμού Κων. Στρατής, ο γ.γ. Λιμένων Χρ. Λαμπρίδης, ο επικεφαλής του ΟΛΠ κάπτεν Φου Τσενγκ Κιου και ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος Αγγ. Καρακώστας. Σύμφωνα με πηγές του Μαξίμου, στη σύσκεψη εκείνη «έγινε συζήτηση για επιμέρους σημεία του προτεινόμενου σχεδίου ενώ αποφασίστηκε να δρομολογηθεί η έγκρισή του σε σύντομο χρονικό διάστημα».
Λίγες ημέρες μετά, το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων εξέδωσε θετική γνωμοδότηση για τα τρία βασικά σημεία που του τέθηκαν. Δηλαδή για τη μετατροπή τριών παλαιών κτιρίων (Παγόδα, αποθήκες) σε ξενοδοχεία.

Υπέρ ΟΛΠ αναμένεται η απόφαση του ΣτΕ

Θετική για την Cosco πιθανολογείται από αξιόπιστες κορυφαίες πηγές του κατασκευαστικού κλάδου πως θα είναι η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, στην προσφυγή που έκαναν κατασκευαστικές επειδή αποκλείστηκαν από τους όρους προκήρυξης διαγωνισμού για το έργο κατασκευής του νέου λιμένα κρουαζιέρας του ΟΛΠ. Ειδικότερα, μετά τη συζήτηση της υπόθεσης που έγινε στην ολομέλεια του ΣτΕ εκτιμάται πως μάλλον θα επιτραπεί στην Cosco να συνεχίσει τον υπό εξέλιξη διαγωνισμό για την επιλογή του αναδόχου κατασκευής του έργου «Επέκταση επιβατικού λιμένα του ΟΛΠ», προϋπολογισμού 169 εκατ. Η προσφυγή στρεφόταν κατά όρων του διαγωνισμού με βάση τους οποίους ο ΟΛΠ είχε τη δυνατότητα να προχωρήσει στον αποκλεισμό εταιρειών που έχει αρμοδίως κριθεί ότι έχουν παραβιάσει κανόνες του ελεύθερου ανταγωνισμού ή δεν έχουν λάβει τα κατάλληλα μέτρα μετά την κίνηση της σχετικής διαδικασίας εις βάρος τους. Εφόσον οι εκτιμήσεις αυτές επαληθευτούν θα προχωρήσει κανονικά η β΄ φάση του διαγωνισμού για το έργο που χρηματοδοτείται από την Ε.Ε.

ΗΛΙΑΣ ΜΠΕΛΛΟΣ

kathimerini.gr

Δωρεάν προσφορές από τους εξειδικευμένους επαγγελματίες του Run My Project by B2Green

Building Green Open Space 2019
B2Green
By B2Green.gr 12:11, 16/04/2019
3DR - Μελέτη στατικής επάρκειας αυθαιρέτου
Συνέδριο Αντισεισμικής Μηχανικής 2019
12th International Scientific Conference on Energy and Climate Change
ΟΙΚΟΔΟΜΗ EXPO 2019
14o ΣΥΝΕΔΡΙΟ «ΑΛΟΥΜΙΝΙΟ & ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ»
B2Green.gr Εγγραφή Newsletter

Επίσημοι Υποστηρικτές Των:

Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών
Ashrae Hellenic Chapter
Ελληνικό Ινστιτούτο Παθητικού Κτιρίου
Association of Energy Engineers - Ελληνικό Παράρτημα
Institute of Zero Energy Buildings
Πανελλήνιος Σύλλογος Πιστοποιημένων Ενεργειακών Επιθεωρητών - ΠΣΥΠΕΝΕΠ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εταιριών Μόνωσης - ΠΣΕΜ
Ένωση Βιομηχανιών Ηλιακής Ενέργειας - ΕΒΗΕ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Διογκωμένης Πολυστερίνης - ΠΑ.ΣΥ.ΔΙ.Π.
Πανελλήνια Ομοσπονδία Εμπόρων & Βιοτεχνών Υαλοπινάκων - ΠΟΕΒΥ
Σύνδεσμος Ελλήνων Κατασκευαστών Αλουμινίου - ΣΕΚΑ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Προστασίας Περιβάλλοντος - ΠΑΣΕΠΠΕ
ΠΟΒΑΣ
ΚΑΠΕ EnergyHUBforALL