Γιατί οι ΗΠΑ μαγνητίζουν την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή-Ο στόχος των 2 GW

Γιατί οι ΗΠΑ μαγνητίζουν την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή-Ο στόχος των 2 GW

Πρόσφορο και φιλόξενο έδαφος στην αμερικανική αγορά των ΑΠΕ βρίσκει η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ κι επενδύοντας αυτή τη φορά 310 εκατ. δολ. πρόσθεσε το τέταρτο αιολικό της πάρκο στις ΗΠΑ.

Έτσι, με αμερικανικό αέρα η εισηγμένη στο χρηματιστήριο πάει να σπάσει… το φράγμα των 2 Γιγαβάτ (GW) στις Ανανεώσιμες Πηγές, έχοντας ήδη στην Ευρώπη και την Αμερική ένα συνολικό χαρτοφυλάκιο έργων σε λειτουργία, υπό κατασκευή και αδειοδοτημένα συνολικής ισχύος 1.512 Μεγαβάτ (MW). Μάλιστα τα 651 MW βρίσκονται στις ΗΠΑ.

Γιατί, όμως, η εισηγμένη στο χρηματιστήριο επενδύει στις ΗΠΑ; Όπως αναφέρουν στελέχη της εταιρίας το επενδυτικό περιβάλλον είναι ιδιαίτερα ευνοϊκό ωθώντας έτσι την εταιρία στην επίτευξη των στόχων της που είναι ο εμπλουτισμός και η ενδυνάμωση του χαρτοφυλακίου των καθαρών μορφών ενέργειας.

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι οι αδειοδοτικές διαδικασίες είναι ταχύτατες και ταυτόχρονα παρέχονται φορολογικά κίνητρα, τα οποία δεν υφίστανται στη χώρα μας. Έτσι με έργα μεγάλης ισχύος η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή ανεβάζει το συνολικό της portfolio σε ΑΠΕ και πετυχαίνει σημαντικές φορολογικές ελαφρύνσεις. Για την ακρίβεια προβλέπονται δύο κατηγορίες φορολογικών κινήτρων: Αυτά για μεγάλες επενδύσεις κι εκείνα με υψηλότατο συντελεστής απόσβεσης. Δίνεται, όπως εξηγούν τα στελέχη της εταιρίας, η δυνατότητα της 100% απόσβεσης από τον πρώτο χρόνο της επένδυσης.

Η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή συνεχίζει, όμως, να επενδύει στρατηγικά στην Ελλάδα. Σύμφωνα με κύκλους της εταιρίας ήδη μέσα από το νέο καθεστώς έγκρισης έργων ΑΠΕ (δημοπρασίες Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας με κριτήριο την τιμή παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας) έχει περάσει «100 MW».

Η εισηγμένη συνεχίζει να θεωρεί ως επένδυση του μέλλοντος την αποθήκευση ενέργειας μέσα από έργα ΑΠΕ. Και είναι διατεθειμένη να διαθέσει κεφάλαια ύψους 800 εκατ. ευρώ για πρότυπες μορφές μπαταρίες αξιοποιώντας τα στοιχεία του φυσικού περιβάλλοντος. Ωστόσο δεν έχει θεσπιστεί το αναγκαίο πλαίσιο που θα επιτρέψει τη λειτουργία τέτοιων εγκαταστάσεων ΑΠΕ. Δύο projects, αυτό της αντλησιοταμίευσης στην Αμφιλοχία και του υβριδικού (αιολικό και υδροηλεκτρικό) στην Κρήτη παραμένουν ακόμη στα χαρτιά. Το πρώτο μάλιστα έχει συμπεριληφθεί στη λίστα των έργων PCIs της Ε.Ε., ενώ το δεύτερο, όταν κατασκευαστεί θα είναι το μεγαλύτερο του είδους του στην Ευρώπη. 

Χρήστος Κολώνας
x.kolonas@euro2day.gr

euro2day.gr

Κατασκευή φωτοβολταϊκού πάρκου με την αξιοπιστία της ENERGY 4YOU

Building Green Open Space 2019
B2Green
By B2Green.gr 09:34, 17/04/2019

Thermal Drones
NanoDomi
Kostal Solar
Energy In Buildings 2019 - Ashrae Hellenic Chapter
12th International Scientific Conference on Energy and Climate Change
ΟΙΚΟΔΟΜΗ EXPO 2019
14o ΣΥΝΕΔΡΙΟ «ΑΛΟΥΜΙΝΙΟ & ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ»
B2Green.gr Εγγραφή Newsletter

Επίσημοι Υποστηρικτές Των:

Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών
Ashrae Hellenic Chapter
Ελληνικό Ινστιτούτο Παθητικού Κτιρίου
Association of Energy Engineers - Ελληνικό Παράρτημα
Institute of Zero Energy Buildings
Πανελλήνιος Σύλλογος Πιστοποιημένων Ενεργειακών Επιθεωρητών - ΠΣΥΠΕΝΕΠ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εταιριών Μόνωσης - ΠΣΕΜ
Ένωση Βιομηχανιών Ηλιακής Ενέργειας - ΕΒΗΕ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Διογκωμένης Πολυστερίνης - ΠΑ.ΣΥ.ΔΙ.Π.
Πανελλήνια Ομοσπονδία Εμπόρων & Βιοτεχνών Υαλοπινάκων - ΠΟΕΒΥ
Σύνδεσμος Ελλήνων Κατασκευαστών Αλουμινίου - ΣΕΚΑ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Προστασίας Περιβάλλοντος - ΠΑΣΕΠΠΕ
ΠΟΒΑΣ
ΚΑΠΕ EnergyHUBforALL