Νέα καθυστέρηση στην ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης • Αττικής-Αιχμές ΑΔΜΗΕ προς ΡΑΕ για κωλυσιεργία

Νέα καθυστέρηση στην ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης • Αττικής-Αιχμές ΑΔΜΗΕ προς ΡΑΕ για κωλυσιεργία

Κι ενώ μόλις πρόσφατα η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας αποφάσισε να μεταφερθούν 18 γεννήτριες ηλεκτρικού ρεύματος στην Κρήτη προκειμένου να αποφευχθούν προβλήματα επάρκειας μέχρι το 2023 αλλά και με νωπές τις μνήμες του προ μηνός μπλακ άουτ στους τέσσερις νομούς, εντούτοις το ζωτικής σημασίας έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης του νησιού με την Αττική συναντά άλλο ένα εμπόδιο.

Και δεν αποκλείεται, αυτό να καθυστερήσει τις διαδικασίες που τρέχει η θυγατρική εταιρία ειδικού σκοπού του ΑΔΜΗΕ «Αριάδνη Interconnection» για την εκτέλεση του project ύψους 1 δις. ευρώ, το οποίο και θα παρέχει την μόνιμη ασφάλεια ενεργειακού εφοδιασμού της Κρήτης.

Πιο συγκεκριμένα πηγές του ΑΔΜΗΕ αναφέρουν ότι η ΡΑΕ δεν έχει ακόμη αναθεωρήσει το χαρακτήρα του έργου «ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτη – Αττική», προκειμένου να χρηματοδοτηθεί. Δηλαδή από έργο Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος (PCI) να χαρακτηριστεί ως «εθνικό» προκειμένου να καλυφθεί με κεφάλαια της «Αριάδνης». 

Οι ίδιοι κύκλοι διαβεβαιώνουν ότι η «Αριάδνη» είναι έτοιμη για τη δημοσίευση των τευχών διακήρυξης του διεθνούς διαγωνισμού για το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής τη Δευτέρα 22 Απριλίου. Και προσθέτουν: «‘Οπως όλοι οι εμπλεκόμενοι παράγοντες πολύ καλά γνωρίζουν, είναι κομβικής σημασίας, η διαγωνιστική διαδικασία να προχωρήσει το ταχύτερο δυνατό, καθώς η επιλογή των αναδόχων που θα υλοποιήσουν το έργο είναι απαραίτητο να έχει συμβεί εντός του έτους». 

Το δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα που έχει εγκριθεί από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας προβλέπει την ολοκλήρωση του έργου έως το τέλος του 2022, καθώς είναι «απαραίτητο το Ελληνικό Σύστημα Ηλεκτρικής ενέργειας να ελαφρυνθεί από 400 εκ. ευρώ ετησίως των ΥΚΩ, ενώ η χώρα έχει δεσμευτεί να εκπληρώσει τους περιβαλλοντικούς της στόχους, μέσω της απόσυρσης των ρυπογόνων πετρελαϊκών μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας», τονίζουν πηγές του ΑΔΜΗΕ και συμπληρώνουν: «Η ΡΑΕ έχει συνδέσει την καθυστερημένη ολοκλήρωση του έργου με σημαντικές ποινικές ρήτρες για τους παραπάνω λόγους».

Κωλυσιεργία

Κύκλοι του Διαχειριστή θυμίζουν ακόμη ότι «όπως έχει επανειλημμένα τονίσει η Διοίκηση του ΑΔΜΗΕ και της «Αριάδνης», η διεθνής εμπειρία από την υλοποίηση έργων με τεχνικά χαρακτηριστικά συγκρίσιμα με αυτά της διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής έχει δείξει ότι απαιτούνται τουλάχιστον τρία χρόνια για την ολοκλήρωσή τους. Είναι επομένως αυταπόδεικτο ότι τα χρονικά περιθώρια είναι εξαιρετικά στενά και δεν υπάρχει η πολυτέλεια κωλυσιεργίας για διαδικαστικά ζητήματα».

Κατά τις πηγές του Διαχειριστή «μοναδική εκκρεμότητα που απομένει για την έναρξη του διαγωνισμού είναι η αναγνώριση από πλευράς Ρυθμιστή ότι η διασύνδεση Κρήτης-Αττικής θα προχωρήσει ως εθνικό έργο (με φορέα χρηματοδότησης και υλοποίησης την «Αριάδνη»), όπως ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής ο Υπουργός Ενέργειας Γ. Σταθάκης στις αρχές Μαρτίου».

Υπενθυμίζεται ότι στις 28 Φεβρουαρίου έληξε η προθεσμία που είχε δοθεί στην εταιρεία Euroasia Interconnector να αναγνωρίσει την «Αριάδνη Interconnection» ως φορέα υλοποίησης του έργου Κρήτης-Αττικής στο πλαίσιο του Έργου Κοινού Ενδιαφέροντος (PCI) της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ και να εισέλθει στο μετοχικό της κεφάλαιο με ποσοστό έως 39%.

Σημειώνεται επίσης ότι ο ΑΔΜΗΕ απέστειλε στη ΡΑΕ αναθεωρημένο Δεκαετές Πρόγραμμα Ανάπτυξης (ΔΠΑ) για τις περιόδους 2019-2028 και 2020-2029 με τα νέα δεδομένα για το έργο Κρήτης-Αττικής (ότι δηλαδή θεωρείται εθνικό έργο με φορέα υλοποίησης την «Αριάδνη Interconnection”)

Και οι ίδιοι κύκλοι καταλήγουν: «Καθώς η ΡΑΕ έχει εγκρίνει τη διασύνδεση Κρήτης-Αττικής μέρος του PCI, η τροποποίηση των σχετικών αποφάσεών της ώστε να αντανακλούν την καινούρια πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί αποτελεί προαπαιτούμενο για να βγει στον αέρα άμεσα ο διαγωνισμός. Η «Αριάδνη» είναι έτοιμη και περιμένει από τον Ρυθμιστή να πράξει τα δέοντα».

Χρήστος Κολώνας
x.kolonas@euro2day.gr

euro2day.gr

Δωρεάν προσφορές από τους εξειδικευμένους επαγγελματίες του Run My Project by B2Green

Building Green Open Space 2019
B2Green
By B2Green.gr 10:58, 19/04/2019
Συνέδριο Αντισεισμικής Μηχανικής 2019
12th International Scientific Conference on Energy and Climate Change
ΟΙΚΟΔΟΜΗ EXPO 2019
14o ΣΥΝΕΔΡΙΟ «ΑΛΟΥΜΙΝΙΟ & ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ»
B2Green.gr Εγγραφή Newsletter

Επίσημοι Υποστηρικτές Των:

Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών
Ashrae Hellenic Chapter
Ελληνικό Ινστιτούτο Παθητικού Κτιρίου
Association of Energy Engineers - Ελληνικό Παράρτημα
Institute of Zero Energy Buildings
Πανελλήνιος Σύλλογος Πιστοποιημένων Ενεργειακών Επιθεωρητών - ΠΣΥΠΕΝΕΠ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εταιριών Μόνωσης - ΠΣΕΜ
Ένωση Βιομηχανιών Ηλιακής Ενέργειας - ΕΒΗΕ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Διογκωμένης Πολυστερίνης - ΠΑ.ΣΥ.ΔΙ.Π.
Πανελλήνια Ομοσπονδία Εμπόρων & Βιοτεχνών Υαλοπινάκων - ΠΟΕΒΥ
Σύνδεσμος Ελλήνων Κατασκευαστών Αλουμινίου - ΣΕΚΑ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Προστασίας Περιβάλλοντος - ΠΑΣΕΠΠΕ
ΠΟΒΑΣ
ΚΑΠΕ EnergyHUBforALL