Μέχρι τέλος του μήνα 25 εκ. ευρώ στις ενεργειακές κοινότητες για έργα ΑΠΕ & ηλεκτροκίνηση

Μέχρι τέλος του μήνα 25 εκ. ευρώ στις ενεργειακές κοινότητες για έργα ΑΠΕ & ηλεκτροκίνηση

Εξασφαλίστηκαν 25 εκατ. ευρώ μέσω ΕΣΠΑ για τη στήριξη των ενεργειακών κοινοτήτων, για την υλοποίηση δράσεων που σχετίζονται με τις ΑΠΕ και την ηλεκτροκίνηση, ανέφερε χθες ο ειδικός σύμβουλος του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Δημήτρης Τσέκερης, σε εκδήλωση που οργάνωσαν η ερευνητική ομάδα SmartRue του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου σε συνεργασία με τη συνεταιριστική επιχείρηση ΗΛΕΚΤΡΑ energy.

Το χρηματοδοτικό πρόγραμμα θα ξεκινήσει τέλος του μήνα και σύμφωνα με τον κ. Τσέκερη θα υπάρξει συγκριτική αξιολόγηση των φακέλων που θα κατατεθούν από τους ενδιαφερόμενους. Οι ενεργειακές κοινότητες είναι ένας καινούργιος θεσμός που έχει προκαλέσει ενδιαφέρουν σε απλούς πολίτες, αλλά και ΟΤΑ, ενώ από πέρσι τον Ιανουάριο, όταν και θεσμοθετήθηκαν μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί τουλάχιστον 40 αιτήσεις. Μεταξύ των στόχων του νέου θεσμού η αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας, καθώς μέσω των ενεργειακών κοινοτήτων θα μπορούν να ενισχυθούν τα ευάλωτα νοικοκυριά. Όπως ανέφερε ο σύμβουλος του ΥΠΕΝ θα μπορούσαν μέσω του ενεργειακού συμψηφισμού να ενισχυθούν μέχρι και 500 οικογένειες, χωρίς να είναι απαραίτητα μέλη της εκάστοτε κοινότητας.

Το μεγάλο ενδιαφέρον που υπάρχει για τις ενεργειακές κοινότητες επιβεβαίωσε και ο τομεάρχης ρυθμιστικών θεμάτων του ΔΕΔΔΗΕ, κ. Φώτης Γάκης, υποστηρίζοντας πως ο διαχειριστής έχει δεχτεί συνολικά 44 αιτήματα. Παράλληλα, ανακοίνωσε πως μετά το Πάσχα ο ΔΕΔΔΗΕ θα είναι έτοιμος να δεχτεί αιτήματα για φωτοβολταϊκά που αποσκοπούν σε εικονικό ενεργειακό συμψηφισμό. Επίσης, υπογράμμισε πως δίνεται η δυνατότητα πλέον για εγκατάσταση έργων ΑΠΕ από ενεργειακές κοινότητες στο κορεσμένο δίκτυο της Εύβοιας και της Πελοποννήσου.

Αξίζει να σημειωθεί πως κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης έγιναν πολλές ερωτήσεις από το κοινό σε σχέση με τη δυνατότητα χρηματοδότησης των ενεργειακών κοινοτήτων από τις τράπεζες. Είναι γεγονός πως τα πιστωτικά ιδρύματα για να δεχθούν να χρηματοδοτήσουν μια ενεργειακή κοινότητα θα πρέπει αυτή να έχει βεβαιωμένες εισπράξεις, οι οποίες μπορούν να προκύψουν μόνο από την πώληση της παραγόμενης ενέργειας. Αυτός είναι ένας σημαντικός λόγος που έχει αποθαρρύνει αρκετούς ενδιαφερόμενους να υλοποιήσουν τα σχέδια τους.

Τέλος, στη χθεσινή εκδήλωση ανακοινώθηκε από το μέλος της ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ «Ηλέκτρα Energy», κ. Δημήτρη Κιτσικόπουλο η πρωτοβουλία για ίδρυση ενεργειακής κοινότητας στην Περιφέρεια Αττικής. Μάλιστα τα μέλη του συνεταιρισμού απηύθυναν ανοιχτό κάλεσμα προς τους πολίτες να συμμετέχουν στην πρωτοβουλία. Σύμφωνα με τα μέλη του το μέρος που θα επιλεγεί για την ενεργειακή κοινότητα θα είναι είτε η Στερεά Ελλάδα είτε η Πελοπόννησος, ενώ ευελπιστούν πως μέσα στην επόμενη τριετία το έργο θα ολοκληρωθεί.

του Δημήτρη Αβαρλή

energia.gr

Κατασκευή φωτοβολταϊκού πάρκου με την αξιοπιστία της ENERGY 4YOU

Building Green Open Space 2019
B2Green
By B2Green.gr 13:19, 19/04/2019
Thermal Drones
NanoDomi Διαγωνισμός
Kostal Solar
Συνέδριο Αντισεισμικής Μηχανικής 2019
12th International Scientific Conference on Energy and Climate Change
ΟΙΚΟΔΟΜΗ EXPO 2019
14o ΣΥΝΕΔΡΙΟ «ΑΛΟΥΜΙΝΙΟ & ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ»
B2Green.gr Εγγραφή Newsletter

Επίσημοι Υποστηρικτές Των:

Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών
Ashrae Hellenic Chapter
Ελληνικό Ινστιτούτο Παθητικού Κτιρίου
Association of Energy Engineers - Ελληνικό Παράρτημα
Institute of Zero Energy Buildings
Πανελλήνιος Σύλλογος Πιστοποιημένων Ενεργειακών Επιθεωρητών - ΠΣΥΠΕΝΕΠ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εταιριών Μόνωσης - ΠΣΕΜ
Ένωση Βιομηχανιών Ηλιακής Ενέργειας - ΕΒΗΕ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Διογκωμένης Πολυστερίνης - ΠΑ.ΣΥ.ΔΙ.Π.
Πανελλήνια Ομοσπονδία Εμπόρων & Βιοτεχνών Υαλοπινάκων - ΠΟΕΒΥ
Σύνδεσμος Ελλήνων Κατασκευαστών Αλουμινίου - ΣΕΚΑ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Προστασίας Περιβάλλοντος - ΠΑΣΕΠΠΕ
ΠΟΒΑΣ
ΚΑΠΕ EnergyHUBforALL