Νέος ασφαλιστικός ''Γολγοθάς'' μετά το Πάσχα για τους ελεύθερους επαγγελματίες

B2Green avatar
17:06, 19/04/2019
Business > Green Business > Νέα

Νέος ασφαλιστικός ''Γολγοθάς'' μετά το Πάσχα για τους ελεύθερους επαγγελματίες

Civiltech

Άλλος ένας "ανήφορος" περιμένει τους ελεύθερους επαγγελματίες μετά το Πάσχα σε σχέση με τις ασφαλιστικές υποχρεώσεις τους.

Ήδη αναρτήθηκαν τα ειδοποιητήρια για τις τρέχουσες εισφορές κύριας ασφάλισης - υγείας για τον Μάρτιο.

Παράλληλα, αναμένεται η ανάρτηση των νέων μηνιαίων ειδοποιητηρίων για τις τρέχουσες και αναδρομικές εισφορές επικουρικού - εφάπαξ.

Έπειτα, σειρά έχουν τα "ραβασάκια" με τις εκκαθαρίσεις των εισφορών του 2018.

Από τον Μάιο και έπειτα, εξάλλου, θα ξεκινήσει η καταβολή των δόσεων της νέας ρύθμισης (για όσους επιλέξουν να ενταχθούν σε αυτήν) την οποία σχεδιάζει να καταθέσει η κυβέρνηση στη Βουλή εντός Απριλίου.

Η σχετική παρέμβαση της κυβέρνησης, την ίδια ώρα που θα δώσει τη δυνατότητα σε πολλούς επαγγελματίες να εξοφλήσουν τις παλιές οφειλές τους, θα επιβαρύνει τον τρέχοντα προϋπολογισμό τους, καθώς από τη στιγμή που θα ενταχθούν στη νέα ρύθμιση, θα πρέπει να καταβάλλουν κάθε μήνα τις προβλεπόμενες δόσεις, αλλά και τις τρέχουσες εισφορές.

Συνεπώς θα έχουν μία διπλή επιβάρυνση, την οποία δεν είχαν μέχρι πρότινος όσοι δεν ήταν ενταγμένοι σε κάποια άλλη, παλιότερη ρύθμιση.

Και αυτό ενώ ήδη από τον προηγούμενο μήνα, έχουν αυξηθεί κατά 11% οι τρέχουσες μηνιαίες κατώτατες ασφαλιστικές εισφορές, λόγω της ανάλογης αύξησης του μικτού κατώτατου μισθού (σ.σ.: από τα 586 ευρώ στα 650 ευρώ) επί του οποίου υπολογίζονται.

Οι νέες κατώτατες εισφορές - τις οποίες πρέπει να καταβάλλει το σύνολο των μη μισθωτών (δηλ. επαγγελματίες, αγρότες, μπλοκάκηδες) για τον μήνα Μάρτιο θα πρέπει να εξοφληθούν έως την Παρασκευή 3 Μαΐου, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΕΦΚΑ.

Γύρω στα μέσα Μαΐου, πέρα από το προαναφερθέν "πακέτο" των αυξημένων εισφορών κύριας ασφάλισης - υγείας, αναμένεται επίσης να ορισθεί η προθεσμία καταβολής του δεύτερου "πακέτου" καταβολών εισφορών υπέρ της επικουρικής ασφάλισης και εφάπαξ από 250.000 αυταπασχολούμενους μηχανικούς, γιατρούς και δικηγόρους.

Ο λόγος για τη 2η δόση (επί συνόλου 36) εξόφλησης των αναδρομικών εισφορών επικουρικού –εφάπαξ για το έτος 2017, για τη 2η δόση (επί συνόλου 36) εξόφλησης των αναδρομικών εισφορών επικουρικού - εφάπαξ για το έτος 2018, αλλά και τη καταβολή των τρεχουσών εισφορών επικουρικού - εφάπαξ για τον μήνα Μάρτιο.

Να σημειωθεί ότι οι αναδρομικές εισφορές υπέρ του επικουρικού και του εφάπαξ για τα έτη 2017 -2018 δεν θα μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση των 120 δόσεων. Συνεπώς, οι υπόχρεοι θα πρέπει να τις καταβάλλουν κάθε μήνα, με βάση το ήδη διαμορφωμένο πλάνο πληρωμών, παράλληλα με τις τρέχουσες εισφορές.

Εξάλλου, από το επόμενο μήνα, αναμένεται να αναρτηθούν τα αποτελέσματα της εκκαθάρισης των εισφορών του 2018. Για όσους μη μισθωτούς προκύψει χρεωστικό υπόλοιπο, αυτό θα πρέπει να εξοφληθεί σε 5 δόσεις, παράλληλα με όλες τις άλλες τρέχουσες και αναδρομικές εισφορές.

Υπενθυμίζεται, πάντως, με βάση το κυβερνητικό σχέδιο για τη ρύθμιση των 120 δόσεων, οι ανεξόφλητες οφειλές του 2018, μπορούν να ενταχθούν σε αυτήν. Για όσους μη μισθωτούς προκύψει πιστωτικό υπόλοιπο, αυτό θα πρέπει να τους επιστραφεί.

Του Δ. Κατσαγάνη

capital.gr

Δωρεάν προσφορές από τους εξειδικευμένους επαγγελματίες του Run My Project by B2Green

Building Green Open Space 2019
B2Green
By B2Green.gr 17:06, 19/04/2019

Ηλεκτρονκές Υπηρεσίες ΤΜΕΔΕ
12th International Scientific Conference on Energy and Climate Change
ΟΙΚΟΔΟΜΗ EXPO 2019
14o ΣΥΝΕΔΡΙΟ «ΑΛΟΥΜΙΝΙΟ & ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ»
B2Green.gr Εγγραφή Newsletter

Επίσημοι Υποστηρικτές Των:

Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών
Ashrae Hellenic Chapter
Ελληνικό Ινστιτούτο Παθητικού Κτιρίου
Association of Energy Engineers - Ελληνικό Παράρτημα
Institute of Zero Energy Buildings
Πανελλήνιος Σύλλογος Πιστοποιημένων Ενεργειακών Επιθεωρητών - ΠΣΥΠΕΝΕΠ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εταιριών Μόνωσης - ΠΣΕΜ
Ένωση Βιομηχανιών Ηλιακής Ενέργειας - ΕΒΗΕ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Διογκωμένης Πολυστερίνης - ΠΑ.ΣΥ.ΔΙ.Π.
Πανελλήνια Ομοσπονδία Εμπόρων & Βιοτεχνών Υαλοπινάκων - ΠΟΕΒΥ
Σύνδεσμος Ελλήνων Κατασκευαστών Αλουμινίου - ΣΕΚΑ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Προστασίας Περιβάλλοντος - ΠΑΣΕΠΠΕ
ΠΟΒΑΣ
ΚΑΠΕ EnergyHUBforALL