Προς νέα παράταση η ασφαλιστική ικανότητα των προαιρετικά ασφαλισμένων επαγγελματιών

B2Green avatar
08:57, 22/04/2019
Business > Green Business > Νέα

Προς νέα παράταση η ασφαλιστική ικανότητα των προαιρετικά ασφαλισμένων επαγγελματιών

Civiltech

Έως την 30η Σεπτεμβρίου εξετάζεται, από πλευράς ΕΦΚΑ, να παραταθεί η ασφαλιστική ικανότητα των προαιρετικά ασφαλισμένων ελευθέρων επαγγελματιών. Αυτό αναφέρουν ασφαλείς πληροφορίες του Capital.gr, συμπληρώνοντας πως η διοίκηση του ΕΦΚΑ προσανατολίζεται να αποφασίσει τετράμηνη παράταση της πρόσβαση της εν λόγω κατηγορίας αυτασφαλισμένων στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Και αυτό γιατί δεν έχει αναρτήσει ακόμα τα ειδοποιητήρια πληρωμής των εισφορών τους.

Η αναμενόμενη αυτή απόφαση του ΕΦΚΑ αφορά όσους αυτοαπασχολούμενους διέκοψαν την υποχρεωτική ασφάλιση, γιατί προηγούμενα διέκοψαν τη επαγγελματική δραστηριότητα τους. Ωστόσο, επιθυμούν να συνεχίσουν να καταβάλλουν ασφαλιστικές εισφορές, προκειμένου να έχουν πρόσβαση στην ιατρο-φαρμακευτική περίθαλψη.

Παρά τη δυνατότητα αυτή την οποία προβλέπει τυπικά από το Μάιο του 2016 ο νόμος Κατρούγκαλου, δεν έχει καταστεί έως τώρα τεχνικά εφικτό από τον ΕΦΚΑ, να αναρτήσει τα ειδοποιητήρια των προαιρετικά αυτασφαλισμένων.

Έτσι, οι εν λόγω "αυτασφαλισμένοι" δεν μπορούν πρακτικά να τα εξοφλήσουν και, από αυτήν την άποψη, κινδυνεύουν δυνητικά να μείνουν χωρίς ασφαλιστική ικανότητα, δηλαδή χωρίς τη δυνατότητα πρόσβασης στην ιατρο-φαρμακευτική περίθαλψη (σ.σ: πρόσβαση στο ΕΣΥ, δυνατότητα συνταγογράφησης στον ΕΟΠΥΥ).

Για το λόγο αυτό, ο ΕΦΚΑ, έδινε έως τώρα ασφαλιστική ικανότητα στους εν λόγω προαιρετικά –κατά δήλωση τους μόνο (δεδομένου ότι στην πράξη δεν κατέβαλλαν εισφορές) "ασφαλισμένους". Το ίδιο αναμένεται να συνεχίσει να κάνει και για τους επόμενους τέσσερις μήνες.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με την εισήγηση την οποία εξετάζεται να καταθέσει η διοίκηση του ΕΦΚΑ στο Διοικητικό Συμβούλιο του εν λόγω ταμείου πριν το Πάσχα, ο ΕΦΚΑ, επισημαίνει πως στους ασφαλισμένους που έχουν υπαχθεί στην προαιρετική ασφάλιση παρέχεται ασφαλιστική ικανότητα εφόσον καταβάλλουν εμπρόθεσμα τις προβλεπόμενες για κάθε περίπτωση εισφορές.

Για την κατηγορία αυτή των ασφαλισμένων έχει δοθεί επανειλημμένα παράταση ασφαλιστικής ικανότητας αν και δεν έχουν καταβάλει τις απαιτητές εισφορές. Ωστόσο, δεν ευθύνονται οι ίδιοι γι' αυτό, όπως παραδέχεται ο ΕΦΚΑ.

Και τούτο διότι για την κατηγορία μη μισθωτών ασφαλισμένων που έχουν υποβάλλει αίτημα προαιρετικής συνέχισης της ασφάλισης στον ΕΦΚΑ από 01/01/2017 ή έχουν υπαχθεί προαιρετικά στους φορείς που έχουν καταργηθεί έως 31/12/2016, δεν έχουν αναρτηθεί ειδοποιητήρια ασφαλιστικών εισφορών.

Ο λόγος για αυτό είναι πως η "παραμετροποίηση" που απαιτείται στο μηχανογραφικό σύστημα βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη. Αρχικά αναμενόταν να αυτή να συντελεσθεί έως την 31η/12/208. Κάτι τέτοιο, όμως, δεν συνέβη. Στόχος, πλέον είναι να ολοκληρωθεί έως τον ερχόμενο Ιούνιο. Έτσι κρίνεται αναγκαίο, να χορηγηθεί εκ νέου παράταση ασφαλιστικής ικανότητας για την εν λόγω κατηγορία ασφαλισμένων.

Αυτό σημαίνει πως όσοι μέχρι την 27η Φεβρουαρίου 2019 έχουν αιτηθεί την υπαγωγή τους στο καθεστώς της προαιρετικής συνέχισης της ασφάλισης βάσει του άρθρου 37 του νόμου 4387/2016 (σ.σ. νόμου Κατρούγκαλου), εξετάζεται να τους χορηγείται ασφαλιστική ικανότητα έως 30 Σεπτεμβρίου 2019.

Του Δ. Κατσαγάνη

capital.gr

Δωρεάν προσφορές από τους εξειδικευμένους επαγγελματίες του Run My Project by B2Green

Building Green Open Space 2019
B2Green
By B2Green.gr 08:57, 22/04/2019

3DR - Μελέτη στατικής επάρκειας αυθαιρέτου
ΟΙΚΟΔΟΜΗ EXPO 2019
14o ΣΥΝΕΔΡΙΟ «ΑΛΟΥΜΙΝΙΟ & ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ»
The Solar Future Greece 2019
B2Green.gr Εγγραφή Newsletter

Επίσημοι Υποστηρικτές Των:

Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών
Ashrae Hellenic Chapter
Ελληνικό Ινστιτούτο Παθητικού Κτιρίου
Association of Energy Engineers - Ελληνικό Παράρτημα
Institute of Zero Energy Buildings
Πανελλήνιος Σύλλογος Πιστοποιημένων Ενεργειακών Επιθεωρητών - ΠΣΥΠΕΝΕΠ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εταιριών Μόνωσης - ΠΣΕΜ
Ένωση Βιομηχανιών Ηλιακής Ενέργειας - ΕΒΗΕ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Διογκωμένης Πολυστερίνης - ΠΑ.ΣΥ.ΔΙ.Π.
Πανελλήνια Ομοσπονδία Εμπόρων & Βιοτεχνών Υαλοπινάκων - ΠΟΕΒΥ
Σύνδεσμος Ελλήνων Κατασκευαστών Αλουμινίου - ΣΕΚΑ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Προστασίας Περιβάλλοντος - ΠΑΣΕΠΠΕ
ΠΟΒΑΣ
ΚΑΠΕ EnergyHUBforALL